220 ezer, velünk élő szovjet jogszabályt törölne el még idén Medvegyev

Publikálás dátuma
2019.09.11. 19:19

Fotó: Dmitry Astakhov / AFP
Szép kis feladatot adott az orosz miniszterelnök a kormányzati apparátusnak.
Már a tény is meglepő: összesen 220 319 olyan jogszabály van érvényben Oroszárszágban, amit még a Szovjetunióban és Szovjet-Oroszországban hoztak meg. Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pedig most a fejébe vette, hogy 2019 végéig mindent megszüntetteti. Az MTI szerint ezt maga a kormányfő jelentette be a Rosszija 24 hírtelevízió élő adásában. Konsztantyin Csujcsenko, a "szabályozási guillotine" elnevezést kapott reform végrehajtásáért felelős miniszterelnök-helyettes a csatornának elmondta, hogy Medvegyev ezzel az intézkedésével rekordot állított fel, mert az eltörlendő 220 319 törvénynek csak a felsorolása 1992 oldalra rúg. Csujcsenko az enyészetnek átadandó szabályok között sorolta fel egyebek között Szovjet-Oroszország népbiztosainak 1917-ben a nyolcórás munkaidő bevezetéséről kiadott dekrétumát és a szovjet-orosz minisztertanácsnak a főttkolbász-készítés, illetve a szárnyas- és nyúlhúsfeldolgozás műszaki feltételeiről szóló határozatát. Medvegyev az intézkedést azzal indokolta, hogy a kiirtásra ítélt jogszabályok gátolják az ország fejlődését, és korlátozzák a gazdaság működését. Ugyanakkor arra a figyelmeztetett, hogy el kell kerülni az olyan helyzetet, hogy valamely terület, ahol erre szükség van, szabályozás nélkül maradjon.
Szerző

Amerikai lakhelyéről is eltűnt az orosz CIA-ügynök

Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:51

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
Történt mindez azután, hogy a sajtó nyilvánosságra hozta a férfi és családja lakhelyének címét.
Azt mondanánk, nem meglepő a fejlemény: miután az NBC televízió hétfőn este nyilvánosságra hozta az Oleg Szmolenkov néven azonosított férfi és családja lakhelyének címét, a CIA-ügynök eltűnt. Az MTI szerint a Washington Post munkatársai kedden ellátogattak a virginiai Stafford városkában megadott címre, de a ház lakatlannak tűnt. A szomszédok elmondták, hogy Szmolenkovék még hétfőn este távoztak, és azóta nem tértek vissza a házba. A lap információi szerint a család sietősen távozott, még a kertben száradó ruhákat is hátrahagyták. Az egyik, neve elhallgatását kérő szomszéd elmondta, hogy Szmolenkovék az év elején költöztek be a hat hálószobás önálló villába. A férfinak láthatóan nem volt munkája, legalábbis nem járt el dolgozni, a kert rendben tartásával foglalkozott. "Azt mondta, hogy rengeteg szabadideje van" - tette hozzá a szomszéd. Az újság munkatársai felhívtak egy Oleg Szmolenkov nevén nyilvántartott mobiltelefont is, de a szám nem felelt. A Wahingotn Post szerint hírszerzési szakértők megdöbbentek, hogy az amerikai sajtó több munkatársa is ilyen gyorsan hozzájutott Szmolenkov adataihoz, köztük a lakcíméhez. Joseph Augustyn, a CIA volt munkatársa meglepődött, hogy Szmolenkov a saját nevén él az Egyesült Államokban. "Ezzel együtt is, mi mindig tiszteletben tartjuk az átálló ügynökök kívánságait" - fogalmazott a lapnak Augustyn, hozzátéve, hogy a CIA ezt soha nem javasolja az ügynököknek.
Egy másik, neve elhallgatását kérő volt CIA-tisztségviselő arról is beszélt, hogy az ügynökség nemcsak a saját nevük használatát nem javasolja az átálló ügynököknek, hanem arról is lebeszéli őket, hogy a szövetségi fővárosban, Washingtonban, vagy ahhoz közeli vidékeken telepedjenek le, hiszen Washingtonban erőteljes az orosz jelenlét. "A legtöbb esetben teljesen új névvel, új identitással és új élettörténettel jó messzire, mondjuk Coloradóba szoktuk küldeni ezeket az embereket" - fogalmazott a CIA-munkatárs, aki éveken keresztül kifejezetten ezzel foglalkozott. A lap megjegyezte: egyelőre nem egészen biztos, hogy Oleg Szmolenkov volt-e az a személy, aki részletes információkkal látta el az amerikai hírszerzést a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozásról. "Az azonban bizonyos, hogy értékes ügynöke volt a CIA-nak" - állapította meg a lap meg nem nevezett volt és jelenlegi CIA-munkatársakra hivatkozva. Az amerikai sajtóban keddre virradóra jelentek meg az információk arról, hogy az Egyesült Államok még évtizedekkel ezelőtt beszervezett egy orosz kormányzati tisztségviselőt, aki azután fokozatosan lépdelt előre a ranglétrán, állítólag befolyásos pozíciót töltött be, a moszkvai kormányzatban bejárása volt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is, és az egyik legfontosabb ügynöke lett az amerikai hírszerzésnek. Az ügynököt 2017-ben menekítették ki Oroszországból. Az amerikai kormányzat - a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a CIA is - vitatja az orosz CIA-ügynökről szóló sajtójelentéseket. Kedden Mike Pompeo külügyminiszter és Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője egyaránt kétségbe vonta a történetet. Pompeo újságíróknak úgy fogalmazott: "Legyen elég annyi, hogy a jelentések tényszerűen nem igazak". Az amerikai diplomácia irányítója azonban nem részletezte, hogy a riportok mely elemei nem felelnek meg a valóságnak.
Szerző

Orbán Viktor Prágába utazik a V4-ek és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára

Publikálás dátuma
2019.09.11. 16:14
Prága főtere, háttérben a Týn-templommal Fotó: Népszava/ Habik Csaba
A cél sejtelmesen semmitmondó: az együttműködés erősítése.
Csütörtökön Andrej Babis cseh kormányfő meghívására először külön a V4-ek miniszterelnökei egyeztetnek a prágai várban, majd munkaebéd keretében tárgyalnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegro és Szerbia vezetőivel - árulta el az MTI-nek Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke. A cseh kormány tájékoztatása szerint a rendezvény célja a visegrádi és a nyugat-balkáni régió együttműködésének erősítése. Az ülés napirendjén az aktuális európai kérdések szerepelnek, úgy mint az új Európai Bizottság összetétele, a 2020 utáni többéves pénzügyi keret, az infrastruktúra, az emberi erőforrások, az oktatás, a pénzügyi stabilitás témája illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések. A programot Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatója zárja - tette hozzá Havasi.
Szerző