Előfizetés

Amerikai lakhelyéről is eltűnt az orosz CIA-ügynök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:51

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
Történt mindez azután, hogy a sajtó nyilvánosságra hozta a férfi és családja lakhelyének címét.
Azt mondanánk, nem meglepő a fejlemény: miután az NBC televízió hétfőn este nyilvánosságra hozta az Oleg Szmolenkov néven azonosított férfi és családja lakhelyének címét, a CIA-ügynök eltűnt. Az MTI szerint a Washington Post munkatársai kedden ellátogattak a virginiai Stafford városkában megadott címre, de a ház lakatlannak tűnt. A szomszédok elmondták, hogy Szmolenkovék még hétfőn este távoztak, és azóta nem tértek vissza a házba. A lap információi szerint a család sietősen távozott, még a kertben száradó ruhákat is hátrahagyták. Az egyik, neve elhallgatását kérő szomszéd elmondta, hogy Szmolenkovék az év elején költöztek be a hat hálószobás önálló villába. A férfinak láthatóan nem volt munkája, legalábbis nem járt el dolgozni, a kert rendben tartásával foglalkozott. "Azt mondta, hogy rengeteg szabadideje van" - tette hozzá a szomszéd. Az újság munkatársai felhívtak egy Oleg Szmolenkov nevén nyilvántartott mobiltelefont is, de a szám nem felelt. A Wahingotn Post szerint hírszerzési szakértők megdöbbentek, hogy az amerikai sajtó több munkatársa is ilyen gyorsan hozzájutott Szmolenkov adataihoz, köztük a lakcíméhez. Joseph Augustyn, a CIA volt munkatársa meglepődött, hogy Szmolenkov a saját nevén él az Egyesült Államokban. "Ezzel együtt is, mi mindig tiszteletben tartjuk az átálló ügynökök kívánságait" - fogalmazott a lapnak Augustyn, hozzátéve, hogy a CIA ezt soha nem javasolja az ügynököknek.
Egy másik, neve elhallgatását kérő volt CIA-tisztségviselő arról is beszélt, hogy az ügynökség nemcsak a saját nevük használatát nem javasolja az átálló ügynököknek, hanem arról is lebeszéli őket, hogy a szövetségi fővárosban, Washingtonban, vagy ahhoz közeli vidékeken telepedjenek le, hiszen Washingtonban erőteljes az orosz jelenlét. "A legtöbb esetben teljesen új névvel, új identitással és új élettörténettel jó messzire, mondjuk Coloradóba szoktuk küldeni ezeket az embereket" - fogalmazott a CIA-munkatárs, aki éveken keresztül kifejezetten ezzel foglalkozott. A lap megjegyezte: egyelőre nem egészen biztos, hogy Oleg Szmolenkov volt-e az a személy, aki részletes információkkal látta el az amerikai hírszerzést a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozásról. "Az azonban bizonyos, hogy értékes ügynöke volt a CIA-nak" - állapította meg a lap meg nem nevezett volt és jelenlegi CIA-munkatársakra hivatkozva. Az amerikai sajtóban keddre virradóra jelentek meg az információk arról, hogy az Egyesült Államok még évtizedekkel ezelőtt beszervezett egy orosz kormányzati tisztségviselőt, aki azután fokozatosan lépdelt előre a ranglétrán, állítólag befolyásos pozíciót töltött be, a moszkvai kormányzatban bejárása volt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is, és az egyik legfontosabb ügynöke lett az amerikai hírszerzésnek. Az ügynököt 2017-ben menekítették ki Oroszországból. Az amerikai kormányzat - a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a CIA is - vitatja az orosz CIA-ügynökről szóló sajtójelentéseket. Kedden Mike Pompeo külügyminiszter és Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője egyaránt kétségbe vonta a történetet. Pompeo újságíróknak úgy fogalmazott: "Legyen elég annyi, hogy a jelentések tényszerűen nem igazak". Az amerikai diplomácia irányítója azonban nem részletezte, hogy a riportok mely elemei nem felelnek meg a valóságnak.

Orbán Viktor Prágába utazik a V4-ek és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 16:14
Prága főtere, háttérben a Týn-templommal Fotó: Népszava/ Habik Csaba
A cél sejtelmesen semmitmondó: az együttműködés erősítése.
Csütörtökön Andrej Babis cseh kormányfő meghívására először külön a V4-ek miniszterelnökei egyeztetnek a prágai várban, majd munkaebéd keretében tárgyalnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegro és Szerbia vezetőivel - árulta el az MTI-nek Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke. A cseh kormány tájékoztatása szerint a rendezvény célja a visegrádi és a nyugat-balkáni régió együttműködésének erősítése. Az ülés napirendjén az aktuális európai kérdések szerepelnek, úgy mint az új Európai Bizottság összetétele, a 2020 utáni többéves pénzügyi keret, az infrastruktúra, az emberi erőforrások, az oktatás, a pénzügyi stabilitás témája illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések. A programot Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatója zárja - tette hozzá Havasi.

Ellentmondani Trumpnak

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.09.11. 14:40
Trump és John Bolton a NATO 2018 júliusi ülése utáni sajtótájékoztatón
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak állítólag azért kellett távoznia pozíciójából, mert az amerikai elnök nem volt elég keménykezű neki.
Már hosszabb ideje kimondottan fagyos volt Donald Trump viszonya az elnöki felszólításra most tisztségéről lemondott John Bolton fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadóval. Az NBC tévéhálózat értesülése szerint Trump az elmúlt hónapokban többször konzultált Bolton helyett inkább az előző tanácsadójával, Herbert McMaster altábornaggyal.    McMaster tavaly márciusban távozott a kormányzati apparátusból, és őt követte Bolton, akit Washingtonban régóta a keménykedő „héják” reprezentánsaként tartottak számon – vagyis olyan stratégaként, aki az amerikai kül- és biztonságpolitikai célok szolgálatában hajlamos lett volna elrendelni az amerikai katonai erő alkalmazását.  Az amerikai médiában most - többé-kevésbé bennfentes forrásból származó beszámolók, illetve elemzői feltételezések alapján - olyan kép rajzolódik ki, hogy Bolton ellenezte Trump számos döntését. A pohár állítólag akkor telt be, amikor az elnök nemrég a Camp David-i nyaralóba invitálta az afgán fanatikus muszlim tálibok vezetőit, megpecsételendő a velük kidolgozott és megkötendő békealkut. Minderre ráadásul a 2001. szeptember 11-i merényletek évfordulójához igen közeli napokban került volna sor.  A terv végül kútba esett, mert a látszólag békekötésre készülő tálibok – illetve az ő soraikban is alighanem fellelhető, a békülékenységet körömszakadtáig ellenző „héják” - brutális robbantásos merényletet követtek el a kabuli diplomatanegyedben, amerikai életet is kioltva, mire Trump nem csupán lefújta a Camp David-i meghívást, hanem a hosszú hónapok fáradságos diplomáciai aprómunkája során építgetett megbékélési folyamatot is egycsapásra halottá nyilvánította.      Az afgán téma mellett állítólag Irán ügyében szintén összekülönbözött Bolton az elnökkel. Amikor az irániak lelőttek egy amerikai drónt, a nemzetbiztonsági tanácsadó kezdeményezésére már csaknem megtörtént az amerikai válaszcsapás, amit Trump az utolsó percben megakadályozott. Az se tetszett Boltonnak, hogy Trump azt mondta, kész lenne találkozni az iráni elnökkel. Többeknek feltűnt az is, hogy Bolton nem állt ott Trump mögött lelkendezve, amikor elnöke Panmidzsonban látványosan átlépett a demarkációs vonalon, hurráoptimizmust sugallva az észak-koreai nukleáris leszerelést illetően. 

Kétséges kémügy

A Vedomosztyi című lap, orosz titkosszolgálati forrásra hivatkozva arról írt, hogy bizalmas értesülésekhez férhetett hozzá a médiában az elmúlt napokban CIA-informátoraként emlegetett Oleg Szmolenkov, aki 2017-ben végrehajtott szökéséig öt éven át Jurij Usakovnak, orosz elnök külpolitikai tanácsadójának dolgozott. A Vedomosztyi egyik informátora szerint Szmolenkovnak nem volt ugyan hozzáférése titkos értesülésekhez, ám a kollégáival folytatott beszélgetésekből kiszűrhetett olyasmit, ami értékes lehetett az amerikai hírszerzés számára. Az amerikai média arról írt a minap, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség 2017-ben kimenekített Oroszországból egy rendkívül fontos informátort, aki egyebek között arról szolgáltatott értesüléseket, hogy az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el.