Nemes Gábor nem hibázott, nem kell fizetnie

Publikálás dátuma
2019.09.11. 21:44
Aláírásgyűjtés Nemes Gábornak
Fotó: Nemes Gábor Facebook oldala
Jogszerűen gyűjtött aláírásokat a XVI. kerület ellenzéki polgármester-jelöltje, a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a helyi és a fővárosi választási bizottságok döntését.
A Demokratikus Koalíció (DK) felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához, miután a Fővárosi Választási Bizottság jóváhagyta a XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság döntését a közös ellenzéki polgármesterjelöltre kirótt majdnem 150 ezer forintos bírságról. Nemes Gábornak azért kellett volna fizetnie, mert a kerületi szakrendelő elé meghirdetett fórumon támogató aláírásokat gyűjtött társaival. A bírság indoklása szerint a terület az önkormányzat tulajdona, ahol csak előzetes írásbeli engedéllyel tehette volna ezt. Az Ítélőtábla végleges döntése azonban kimondja, hogy az Alaptörvény szerint a helyi önkormányzat tulajdona a nemzeti vagyon része, ami a közérdeket kell hogy szolgálja, közös szükségleteket kell hogy kielégítsen. Ez alapján a közforgalom számára egyébként nyitott területen nem történt tiltott aláírásgyűjtés, így a korábbi határozatokat az Ítélőtábla megváltoztatta és az eredeti kifogást elutasította.
Szerző

50 emberrel a fedélzetén csak úgy mellékvágányra toltak egy vonatot a Nyugatiban

Publikálás dátuma
2019.09.11. 20:52
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A MÁV elismerte a hibát, ami másodszor fordult elő.
Csaknem 50 emberrel a fedélzetén mellékvágányra toltak egy vonatot kedd reggel a Nyugati pályaudvaron. Volt, aki a 9 hónapos gyermekét tolta babakocsiban a sínek között, hogy visszajusson az állomásra. Egy szemtanú azt mondta az RTL Híradónak, hogy senki nem tájékoztatta az utasokat, akik így nem tudták, miért áll a vonat. Az 50 ember végül megunta a céltalan várakozást, és visszasétáltak az állomásra. A MÁV-nál elismerték, hogy hibáztak. Három hónapja azonban ugyanitt szintén mellékvágányra vittek egy vonatnyi embert.
Szerző

"A rendőrséget politikai célokra használják fel” - Házkutatást tartottak Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányközpontjában

Publikálás dátuma
2019.09.11. 19:29

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Felháborító, megdöbbentő, hogy egy egyértelműen alaptalan rágalom után egy nappal a rendőrséget politikai célokra használják fel ellenünk. Lehet, úgy gondolták, hogy ezzel megfélemlítenek bennünket, de pont ellentétes hatást értek el. Biztosan nem lépek vissza – mondta lapunknak Pikó András a józsefvárosi közös ellenzéki polgármesterjelölt, miután a rendőrök szerda este házkutatást tartottak kampányközpontjában. Pikó kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát még késő este is kihallgatták a rendőrök a polgármesterjelölt tájékoztatása szerint. Pikó közölte: szó volt arról, hogy lefoglalják az épületben lévő laptopokat.
Az ügy előzménye, hogy az ellenzéki aspiránst a kormánylap Magyar Nemzet jogtalan adatgyűjtéssel vádolta meg. Az újság dokumentumokat és fotókat tett közzé, amelyek szerintük igazolják, hogy csalást követtek el. Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje még szerda este Pikóék kampányközpontjához ment. A politikus azt mondta, Pikóék „talpig becsületes emberek, akiknek a legtöbb fideszes politikus a lába nyomát se csókolhatná meg.” Az Indexnek azt is hozzátette, hogy péntek este hat órakor szolidaritási tüntetést tartanak. Böcskei Balázs politikai elemző lapunknak azt mondta, a kampánystáb hibája hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként is az ellenzéki kampányokat és politikusokat stigmázó kormánypárti propagandamédia további álhíreket gyártson: még ha nem is követtek el szabálysértést, akkor sem lett volna szabad közzétenni félreérthető jelenetet ábrázoló fotót. Az IDEA Intézet vezetője szerint a rendőrségnek hivatalból el kell járnia az ügyben. Még akkor is – folytatta az elemző –, ha Pikó és stábja feddhetetlen előéletéből is az következik, hogy elhal majd a gyanú. – Egyrészt a kormánypártok "etetik" a kormánymédiát, másrészt viszont a politikai kampány egy szakma, nem lehet okot adni semmi félremagyarázhatóra – vont mérleget a szakértő. A Népszavának a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden azt válaszolta, hogy „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.” Pikó András szerint semmiféle csalást nem követettek el, de a Fidesz valóban vásárol voksokat, óvónőket kényszerít ajánlóívek aláírására és visszaél a megszerzett adatokkal.
Szerző
Frissítve: 2019.09.11. 22:47