Újabb ugrás az őszbe: akár 10 fokos lehűlés is jöhet a jövő héten

Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:44

Fotó: Shutterstock
Hamarosan megérkezhetnek az első, gyenge, talajmenti fagyok is.
Jövő kedden ismét egy markáns hidegfront éri el az országot, melynek hatására az addigra 25-26 fok köré emelkedő délutánonkénti hőmérséklet 15-16 fokra esik vissza, erős szél kíséretében – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Mint írják, egyre biztosabb, hogy a front némi csapadékot is okoz majd, de ez közel sem lesz annyi, mint a mostani hét elején jellemző heves zivatarok. Hamarosan megérkezhetnek az első, gyenge, talajmenti fagyok is.
Szerző

A régi idősotthont a szél tépázta meg, az újnak nyoma sincs Kisvárdán

Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:05

Fotó: Google Street View
Eblédőben, majd kórházban is laktak a megrongálódott otthon lakói, akik hónapok óta nem térhettek vissza fizetett lakhelyükre.
Több hónapja nem rendezték egy kisvárdai önkormányzati idősotthon lakóinak helyzetét, akik először a városra június végén lecsapó, óriási vihar miatt kényszerültek elhagyni szobáikat – tudta meg a hvg.hu. A lap emlékeztet rá, hogy a június 27-i orkánszerű szél letépte az otthon kisebbik melléképületének tetejét, így az ott élőket – ígéret szerint ideiglenesen – a főépületben szállásolták el, a helyhiány miatt pedig nyolc idős embert az étkezőbe költöztettek.
A költöztetett lakók és hozzátartozóik már ezzel a hetekig tartó kényszerhelyzettel sem tudtak kibékülni – írja a lap – ám az augusztusi esőzésekben a főépület is beázott. Így akit lehetett, hazavittek az otthonból szeretteik, a mellékpületből kitelepítetteket pedig a kisvárdai kórház krónikus és rehabilitációs osztályainak kórtermeiben helyezték el. 
Az ígéret úgy szólt, hogy „átmenetileg” kell kiköltözniük, ameddig helyre nem hozzák a megrongálódott lakóhelyüket. A főépületet rendbe is hozták, ám a melléképületnél még nem kezdődtek el a felújítási munkák, bár már két hónap telt el az első vihartól számítva; a „kilakoltatott” idősek még a holmijaikért sem mehettek vissza -teszi hozzá a portál. A hírportál megszólaltat egy névtelenséget kérő hozzátartozót, aki szerint a lakók méltatlan elhelyezése azért is felháborító, mert fizetős otthonról van szó, és a térítési díj nem kevés: a nyugdíj nyolcvan százaléka. Egy másik panaszos pedig azt hozta fel, miközben mindez történt,  a településen üresen állt a felújított Bagolyvár a luxusszobával, vagy a sportszálló, ahol minden szobához külön fürdő tartozik.

Pénz lenne rá, mégsem épült meg

Bár az otthonban uralkodó körülmények és az ott élők hányattatásai önmagukban is elszomorítóak, a hvg. hu szerint annak fényében különösen azok, hogy a kormány még 2017 decemberében a megszokott év végi kincstárkiürítés egyik tételeként 2,5 milliárd forintot juttatott egy Kárpát-medencei speciális elhelyezési központ – vagyis egy bentlakásos idősotthon – létesítésére. A lap április közepén megnézte, hogy másfél év elteltével hol tart a beruházás; 
megdöbbenve tapasztalták, hogy a támogatást elrendelő kormányhatározat óta az égvilágon semmi nem történt, a nyomok viszont a 2,5 milliárd forint felett rendelkező vállalkozástól – hogy, hogy nem, Kisvárda legbefolyásosabb emberének tartott, Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter üzleti köreihez vezettek.

A 2,5 milliárdot az a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. kapta, amelynek vezetője-tulajdonosai között az exminiszterrel korábban is kapcsolatba hozott Mikucza-család több tagja is szerepel. A speciális központ nevében olvasható „Kárpát-medencei” előtag pedig – ahogy szintén a volt miniszterhez köthető körök érdekeltségeivel mutatott hasonlóságot. Április óta látható módon egy jottányit sem mozdult előre az idősotthon ügye: azóta sem bukkant fel róla egyetlen közbeszerzés, tervpályázat vagy kivitelezői felhívás sem a magyar, sem az uniós közbeszerzési értesítőben.
Szerző

Tudósok és papok együtt követelnek klímavédelmet Magyarországnak

Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:04
A Greenpeace szeptember 3-i akciója a Hősök terén
Fotó: Népszava
Olyan közismert személyek álltak ki a kezdeményezés mellett, mint Beer Miklós korábbi megyéspüspök vagy Pálinkás József, az MTA volt vezetője.
50-nél több közéleti személy követel klímavédelmet Magyarországnak! Az akadémikustól neves tudósokon át a környezetvédelem iránt elkötelezett művészekig húzódó lista sosem látott társadalmi összefogásról tanúskodik, írja a Facebookon a Greenpeace Magyarország. A közleményt – melyben felsorolják a támogatókat az Index szúrta ki először. 
Mint írják, a petíciós listán olyan neveket szerepelnek, mint Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök, Csányi Vilmos, Veiszer Alinda, Ürge-Vorsatz Diána, Pálinkás József. 
A Greenpeace szerint azért van szükség nemzeti és nemzetközi összefogásra, mert anélkül nem fog menni. „Ezért kiállunk mindenhol a környezetrombolás ellen. Levelet írunk minden politikusnak és vezetőnek – nem egyet, egymilliót. Addig dörömbölünk a legnagyobb cégek ajtaján, amíg abba nem hagyják a környezetpusztítást!” - ígéri a környezetvédő szervezet.

Belepusztulunk, de azért jó üzlet

Magyarország a júniusi EU-csúcson Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal együtt megakadályozta, hogy minden uniós tagállamra kötelező érvényes klímamegállapodást kössenek Brüsszelben. A szabotázs főként a szénkitermelést és fosszilis energiahasználatot csúcsra járató Lengyelországnak kedvezett, hiszen a lengyel kormány az Orbán-kabinet erős politikai szövetségese – a közös klímacél ugyanakkor  pénzkiesést is jelenthetne itthon. Magyarországnak, mint kis szén-dioxid-kibocsátónak jó üzletet jelentenek az emissziós kvóták, tavaly  72 milliárdért adtunk el emissziós egységeket. Ha azonban a lehetséges vevők is visszafogják kibocsátásukat, nem kell venniük kvótát, tehát ugrik a magyar biznisz is. A kormány tehát előrébb helyezte a rövid távú politikai és üzleti érdekeket a hosszú távú célnál - ami mindannyiunk túlélését jelenti.
Szerző