A Saul fia előkelő helyen áll a 21. században forgatott legjobb filmek százas listáján

Publikálás dátuma
2019.09.13. 13:25
FORRÁS: MOZINET
A Guardian rangsorolta az elmúlt 19 év nemzetközi filmtermését, a 100. helyen Tarantino új filmje landolt.
Lehet, hogy 2019-ben még korainak és túlzónak tűnik, ha a 21. század legjobb filmjeit próbálja meg egybegyűjteni a sajtó, de azért amikor ezt a Guardian teszi, akkor egy pillanatra engedékenyebbé válunk. Ha pedig még szívünknek is kedvez egy kicsit egy ilyen lista, vagyis találunk rajta számunkra is nagyon fontos szereplőt, akkor végképp megbocsátunk az elhamarkodottnak tűnő listázásért. A Saul fia 12. helyen zárt a brit napilap százas rangsorában, aminek egyik érdekessége, hogy a 100. helyen annak a Tarantinónak a legújabb filmje szerepel, akit akkor is szokott emlegetni Nemes Jeles László rendező, amikor a hagyományos filmtechnika kerül szóba, hiszen mindketten celluloidszalagra forgatják filmjeiket. Tarantinónak egyébként a Volt egyszer egy Hollywood... című filmjén kívül másik alkotása nem került be a legjobb százba, pedig már a 21. században készült a Django elszabadul (2012) és az Aljas nyolcas (2015) is. A lista első három helyén a Vérző olaj (2007), a Tizenkét év rabszolgaság (2013) és a Sráckor (2014) végzett. A Guardian egyébként azt írja Nemes Jeles filmjéről, hogy brutálisan zsigeri történet, ami a náci haláltábor horrorjának mindenre kiterjedő részletességével ejti rabul a nézőt. Hozzáteszik: a rendező első filmje zavarba ejtően közel hozza Saul történetét, akinek az a feladata, hogy megtisztítsa a gázkamrákat a holttestektől. Helyezésével az Oscar-díjas alkotás az egyetlen magyar film a mezőnyben.
Szerző
Frissítve: 2019.09.13. 13:50

Újraindul a MÚOSZ újságíró-iskolája

Publikálás dátuma
2019.09.13. 11:26

Fotó: Shutterstock
A tanév szeptember közepén indul, és várhatóan május végéig tart.
A rendszerváltás előtti és utáni újságíró-generáció zöme vagy tanult, vagy tanított a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Bálint György Újságíró Akadémiáján. Az idén 65 éves iskola az elmúlt két tanévben kizárólag fotóriporterek számára indított kurzusokat, most azonban újraindul az oktatás másik hagyományos lába, az írott és az elektronikus sajtó majdani munkatársainak képzése is. 1990 előtt ezen a területen úgyszólván monopolhelyzete volt az újságíró-szövetség iskolájának, de a gyakorlatorientált oktatás pozíciója abban az időszakban is erős maradt, amikor már a felsőoktatásban is megjelent a média-tematika. Az újságíró-iskola olyan érettségizett (akár már a felsőoktatásban tanuló vagy felsőfokú végzettséggel is rendelkező) jelentkezőket vár, akik az újságíró hivatáshoz elengedhetetlenül szükséges íráskészséggel, általános műveltséggel, közéleti tájékozottsággal rendelkeznek. A képzés első nyílt napjára és a felvételi beszélgetések első körére a múlt héten került sor a Vörösmarty utcai MÚOSZ-székházban, szombaton pedig a második alkalom következik. A tanév szeptember közepén indul, és várhatóan május végéig tart.
Szerző

Lengyelország zenéje a fókuszban

Publikálás dátuma
2019.09.13. 10:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyedülálló közös produkciókkal, ősbemutatókkal, hazai és külföldi kiválóságokkal várja a közönséget a negyedszer zajló Budapest Ritmo világzenei fesztivál. A rendezvényen sokszínűségből és nemzetközi csemegékből a már megszokott módon idén sem lesz hiány. Színpadra áll többek közt a huszadik születésnapját ünneplő Romano Drom, a cádizi flamenco-legenda Javier Ruibal, Közép-Európa legjobb cumbia-zenekara, a magyar-ecuadori-perui Los Orangutanes, valamint az albán csellista, Redi Hasa és az olasz énekesnő, Maria Mazzotta. Cesaria Évora örökzöld dalait volt zenésztársai a ma legjobb zöld-foki énekesnőivel elevenítik fel, az etióp funk Girma Béyénnek az Akalé Wubé fiatal francia zenészei adnak új energiákat, fellép a portugál Gisela Joao, és a marokkói Asmaa Hamzaoui.  Az október 4-től 6-ig tartó programsorozat díszvendége Lengyelország lesz, s a zárónapon négy lengyel zenekar is fellép. A lengyel világzenei színtér egyik legjelentősebb szereplője a KROKE Dresch Mihállyal és Borbély Mihállyal áll színpadra, koncertjüket a sajtótájékoztatón elhangzott ízelítő alapján semmiképp sem érdemes kihagyni. "Gyakran játszunk más országokból, kultúrákból, műfajokból érkező zenészekkel, ami mindig nagy élmény, hiszen az ő világukat beépítjük a miénkbe és fordítva, miközben erős kötelék alakul ki közöttünk" – fogalmazott a KROKE frontembere, a hegedűn játszó és éneklő Tomasz Kukurba. Szintén izgalmas együttműködésnek ígérkezik a Szilágyi Áron és a Zoord, valamint a Warsaw Village Band vezetője, Maciej Szajkowski és a fiatal hegedűs tehetség Weronika Monka közös előadása.  A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál által szervezett rendezvényt hagyományosan showcase nap előzi meg a Szimplában, amelynek keretében hat, nemzetközi zsűri által kiválasztott zenekar lép fel: a magyarországi Babra, a ¡Nosnach, illetve a Le Rom, valamint a brit-török-szerb-bolgár tagokból álló She'Koyokh, a belgrádi Naked és a zágrábi Kazan. 

Infó

Budapesti Ritmo október 4.-6. Akvárium Klub

Szerző
Témák
Budapesti Ritmo