Több százan tüntettek Pikó András mellett a Práter utcában

Publikálás dátuma
2019.09.13. 20:12

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jöhet a hadsereg, a légierő, a TEK, akkor sem ijedünk meg – üzente az ellenzék a Pikó András VIII. kerületi polgármester-jelölt melletti demonstráción.
Több száz ember gyűlt össze péntek este a „Védjük meg a megtámadott Pikó Andrást és csapatát” nevű tüntetésen, alig lehetett mozdulni a Práter utcában. Azt persze nehéz megbecsülni, hogy a tömegben hányan lehettek helyi lakosok: lapunknak Újbudáról, Soroksárról, sőt még Hatvanból érkezők is azt mondták, annyira felidegesítette őket, ami a VIII. kerületi polgármester-jelölttel történt, hogy mindenképpen el akartak jönni a tiltakozásra. Az ellenzéki tüntetésen kifejezetten paprikás volt a hangulat: érezni lehetett a feszültséget, és már jóval a beszédek előtt is felhangzott a „Mocskos Fidesz!” skandálás.
A tüntetésen Pikó András rágalomhadjáratnak nevezte az elmúlt napok eseményeit, azt mondta, hogy a Fidesznek azért volt szüksége a rendőrségi akcióra, mert gyávák. – Milyen párt az, amelyik retteg kiállni vitára és a programja a rendőrségi razzia? – tette fel a kérdést, amire jól rímelt a tömegben egy, „A zsaru nem választási kellék!” feliratú molinó is. Pikó úgy vélte, a támadásokat azért kapták, mert elkezdték kinyitogatni „a józsefvárosi sötét aktákat”. Azt ígérte, nem ijednek meg, és a következő napokban, hetekben is előállnak a Fidesznek kellemetlen ügyekkel. Ezt követően Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke lépett színpadra. Nemes egyszerűséggel undorítónak minősítette a Pikóval történteket, és hangsúlyozta: nem ez az első ilyen eset – felidézte a kopasz-botrányt, illetve azt, hogy az országgyűlési választások előtt az Állami Számvevőszék vegzálta az ellenzéki pártokat. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt kissé furán érezhette magát, hiszen ellenzéki politikus hosszú évek óta nem kapott akkora tapsot, mint ő. – Félni ezektől? Gyáva, gonosz emberektől nem szabad tartani, egyébként is mi vagyunk többen, és igazunk van – mondta, és úgy folytatta, Pikót olyanok vádolják bűncselekménnyel, akik „a lába nyomát sem csókolhatják meg”.
– Pontosan tudom, milyen az, amikor a Fidesz megtámad engem, a családomat, vagy a legközelebbi munkatársaimat – mondta a tüntetésen Donáth Anna. Hasonlóan a Momentum EP-képviselőjéhez, a DK-s Gy. Németh Erzsébet is arról beszélt, hogy nem csak Pikót, hanem minden ellenzéki polgármester-jelöltet és szimpatizánst megtámadtak. – A Fidesz bevetheti a hadsereget, a légierőt, akár a TEK-et is, akkor sem fogunk megijedni – hangsúlyozta. A tüntetés előtt, pénteken tovább folytatódott a Pikóék elleni rendőrségi nyomozás. Miután szerdán házkutatást tartottak a polgármester-jelölt kampányközpontjában, majd órákon keresztül hallgatták ki kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát, Pikó elmondása szerint most újabb, a Magyar Nemzet által közölt fényképen szereplő önkénteseket hívtak be. Az aktivistákkal közölték azt is, hogy a kihallgatásra magukkal kell vinniük laptopjukat. Udvarhelyi és egy másik aktivista számítógépét már korábban lefoglalták.
Miközben a rendőrség figyelemre méltó gyorsasággal, már a kormánylap cikkének megjelenése után két nappal megtartotta a házkutatást, lapunknak csütörtök óta nem válaszolnak arra a kérdésre, hogy az elmúlt öt évben hány, ahhoz hasonló bejelentést kaptak, mint ami miatt most nyomoznak. Azt sem árulták el, hogy hány alkalommal tartottak házkutatást. Ugyanezekkel a kérdésekkel megkerestük a feljelentést tevő józsefvárosi választási irodát is, de válaszokat onnan sem kaptunk. Ugyancsak pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közölte: eljárást indított, mert számos, azzal kapcsolatos bejelentés érkezett, hogy az önkormányzati választáson indulók ajánlóívein szereplő személyes adatokat jogosulatlanul kezelhették. Emellett hangsúlyozták, hogy ezeket a jelöléstől eltérő célra jogellenes felhasználni, mivel az ajánlóívek másolása, valamint duplikált adatbázisok létrehozása az azokon szereplő információk alapján sérti az adatvédelmi rendelkezéseket. Arról azonban már nem adtak tájékoztatást, pontosan ki vagy kik ellen indult eljárás.
Eközben az MSZP kizárta soraiból a Pikó által a kormánypártok jelöltjének titulált Körmendi Gábor Attilát, aki (egy Közös Értékek Pártja nevű jelölőszervezet színeiben) elindult a VIII. kerületben, a szocialista párt által szintén támogatott polgármester-jelölt ellen.
Szerző
Frissítve: 2019.09.13. 20:59

Fogorvossztrájk: nem sikerült áttörni a kormány közönyét

Publikálás dátuma
2019.09.13. 20:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Véget ért a fogorvosok figyelemfelhívó demonstrációjának első szakasza. A szeptember 21-ei orvosgyűlésen folytatják tiltakozásukat.
Véget ért a fogorvosok figyelemfelhívó demonstrációjának első szakasza. Az elmúlt két hétben az alapellátó praxisok fele állt le a doktorok "tiltakozó szabadsága" miatt, az akció idején csak a sürgős eseteket látták el. Egy hét múlva, a szeptember 21-ei orvosgyűlésen folytatják tiltakozásukat azért, mert finanszírozásuk nem éri el a háziorvosokét, nem fedezi még az ellátás költségeit sem.
„Példaértékű összefogással zajlott a demonstráció – foglalta össze Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az akció koordinátora. Szerinte a lakosság országszerte megértően fogadta az akciót, ezért köszönet illeti valamennyi páciensüket. Az önkormányzatok egy része is kiállt mellettük, Cegléden például a város honlapjára is kitették, hogy támogatják a fogorvosokat. Voltak azért másféle tapasztalataik is: Sopronban például a helyhatóság képviselői ellenőrizték és jegyzőkönyvezték a rendelés ideje zajló demonstrációt, letépték az ajtókról a betegtájékoztatókat.
A kormány makacs hallgatással kísérte a demonstrációt, amiből Nagy Ákos szerint az következik, hogy további lépéseket kell tenniük az alapellátás mentésérért. Ennek a részleteiről társaival a következő napokban egyeztetnek. Egyelőre annyi biztos: szeptember 21-én ott lesznek az orvosgyűlésen, amit a Magyar Orvosi Kamara (MOK) „Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal” címmel hívott össze.
A MOK ezen a rendezvényen szeretné szembesíteni a kormányt az orvosok követeléseivel: szektorsemleges minimális alapbért, a paraszolvencia és a nyugdíjas korú munkavállalók diszkriminációjának megszüntetését, valamint a szakmai minimumfeltételek meglétének szigorú ellenőrzését várják. A rendezvényre több minisztert is meghívtak, eddig ketten jelezték, hogy nem tudnak részt venni, de küldenek maguk helyett valakit. Éger István, a MOK elnöke korábban azzal indokolta az orvosi nagygyűlés összehívását, hogy az elégedetlenség nőttön-nő az orvosok körében, elsősorban fizetésemelések elmaradása miatt. A tavaly április óta eltelt kormányzati időszakot az elnök csalódottan elvesztegetett időként jellemezte.
Szerző
Frissítve: 2019.09.13. 20:13

Thürmer nem szerzett elég aláírást, hogy indulhasson a fővárosi főpolgármesterségért

Publikálás dátuma
2019.09.13. 19:44
Főpolgármester-jelöltek ajánló aláírása
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
4491 ajánlást kapott az 5000 helyett. Eközben Puzsér stábja feljelentést tett Berkiék irreálisan sok aláírása miatt.
Visszautasította a Fővárosi Választási Bizottság Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt) főpolgármester-jelöltkénti nyilvántartásba vételét pénteken. A főpolgármester-jelölteknek ötezer ajánlást kellett összegyűjteniük szeptember 9-én 16 óráig. Az FVB pénteki határozatából kiderül:
a Fővárosi Választási Iroda Thürmer Gyula 747 ajánlóívének ellenőrzése során 4491 érvényes ajánlást rögzített.

Mivel a politikus által benyújtott érvényes ajánlások száma nem érte el a törvényben meghatározott mértéket, a Fővárosi Választási Bizottság a jelölt bejelentését visszautasította. Az FVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani.

Puzsérék feljelentést tettek Berki tízezer ajánlása miatt

"A mai napon fellebbezéssel éltünk a Fővárosi Választási Bizottságnál és feljelentést tettünk a rendőrségen Berki Krisztián ajánlásgyűjtése és az ajánlások eredetének megkérdőjelezhető tisztasága miatt" - írja a Sétáló Budapest közösségi oldalán Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt celeb stábja. Puzsérék úgy érvelnek: a rivális celeb csapata alig pultozott, napi egy-másfél órát gyűjtötték az ajánlásokat, ami a gyűjtés tizenhat napjával és a leadott 10000 ajánlással számolva, 24 pultóra alatt óránként 417 aláírást jelent. Ez - saját tapasztalataik alapján - teljességgel irreális: ők 920 óra alatt gyűjtöttek össze 6316 ajánlást.