Előfizetés

Az FBI segítségével fogtak el két nagypályás csalót Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 10:11
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyikük egy nemzetközi telefonos banda tagja volt, a másik befektetőket vert át több mint hárommillió dollárral.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködésben őrizetbe vettek két, Budapesten bujkáló férfit, akiket nemzetközi elfogatóparanccsal köröztek – írja az MTI, a rendőrség szombati bejelentésére hivatkozva. A körözöttek egyike amerikai állampolgár volt, a 44 éves férfit átutalásos csalás miatt keresték: a csaló által vezetett csoport amerikai befektetőktől ugyanis összesen 3,5 millió dollár értékben csalt ki pénzösszegeket jelentős hozamú befektetések ígéretével, amelyeket azonban nem teljesítettek. A férfit a VIII. kerületben fogták el.
Szintén az Egyesült Államok körözött egy a 28 éves francia-izraeli állampolgárt: ő egy olyan nemzetközi bűnbanda tagja volt, amely több tízezer amerikai sértettet - jellemzően nyugdíjast - károsított meg kisösszegű megtakarítások jelentős hozamú befektetésének ígéretével.   A szervezetten működő elkövetők több országban - így Mauritiuson és Ukrajnában - is működtettek "hívásfogadó központokat" és erőszakos stílusban, vissza nem térő és egyszeri lehetőség ígéretével vették rá a magánszemélyeket az átutalásokra.   
Az elkövetők összesen 145 millió dollárnyi - jelenlegi forint árfolyamon számolva 41,2 milliárd forintnyi - kárt okoztak az amerikai sértetteknek.

Az ebben az ügyben kiszabható büntetési tétel felső határa húsz év szabadságvesztés. A francia-izraeli férfit a főváros VI. kerületében kapták el.
A rendőrök mindkét férfit kiadatási őrizetbe vették, az Egyesült Államok részére történő kiadatásukról a későbbiekben dönt a bíróság.

Négyes karambol miatt torlódik az M3-as, többen megsérültek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 18:56
Illusztráció
Fotó: police.hu
A baleset Gödöllőnél a Miskolc felé vezető oldalon történt.
Eddig tisztázatlan okból és körülmények között összeütközött négy személyautó 2019. szeptember 13-án 17 óra 47 perckor az M3-as autópályán Gödöllőnél a Miskolc felé vezető oldalon - írja a police.hu.  Az elsődleges adatok szerint két személy megsérült. Az érintett útszakaszon a rendőrök a belső forgalmi sávot lezárták. A helyszínelés és műszaki mentés idejére torlódásra kell számítani.

Rengeteget kereshettek dílerkedéssel a Szigeten elfogott holland fiatalok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 17:24

Fotó: police.hu
Letartóztatásuk elrendelése óta a bizonyítékok köre jelentősen bővült.
Meghosszabbították a letartóztatását annak a két holland fiatalnak, akiket még a Sziget fesztivál közben fogtak el a rendőrök több mint 17 kilogrammnyi, 100 millió forint értékű kábítószerrel - derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből. Ennek apropóján árultak el részleteket arról, hogy mi minden derült ki a nyomozás során. Azt írják,
azt, hogy valamin ügyködnek a gyanúsítottak, a szigetes biztonsági őrök vették észre; ők aztán a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen feltartóztatták őket.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak jövedelmi viszonyai, életvitele és megtakarításai még a lefoglalt kábítószer beszerzésére sem nyújthattak fedezetet. Az elkövetés jelentős szervezésre, anyagi ráfordításra utaló jegyei megalapozottan vetik fel azt, hogy
a gyanúsítottak a megélhetésüket legalább részben kábítószer-kereskedelemből biztosították, így esetükben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Az elsőfokú végzés szerint a gyanúsítottak kizárólag a Sziget Fesztiválra érkeztek Budapestre, Magyarországon lakóhellyel, személyes kapcsolatokkal és kötöttségekkel nem rendelkeznek. Figyelemmel erre és a bűncselekmény bizonyítottsága esetén kiszabható büntetés nagyságára, megalapozottan feltehető, hogy a terheltek jelenléte a büntetőeljárás során kizárólag a kényszerintézkedés fenntartásával biztosítható. A nyomozás folyamatban van, amelynek fő célja jelenleg a bizonyítékok befolyástól mentes összegyűjtése. Ráadásul a kábítószer-ügyekhez is "jelentős közérdek fűződik" - mindezekre tekintettel döntött a bíróság a letartóztatás meghosszabbításáról. A végzés nem végleges.
A két fiatal cselekménye jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására lehet alkalmas. Letartóztatásuk elrendelése óta a bizonyítékok köre jelentősen bővült, a terhükre rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja tovább erősödött.