Előfizetés

Orosz Mihály Zoltán nagykállói indulása ellen roma jogvédők szerveztek tüntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 13:34

Fotó: Orosz Mihály Zoltán Facebook oldala
Több tucatnyian mentek el a diszkrimináció elleni demonstrációra a polgármesteri hivatal elé.
Érpatak megbukott szélsőjobboldali ex-polgármestere, Orosz Mihály Zoltán nemrég úgy döntött, továbbra is a hatalom közelében maradna, és bejelentette, az őszi önkormányzati választáson képviselőként indul a szabolcsi Nagykállóban. A városba, ahol addig békében éltek az emberek,rögtön el is vitte a békétlenséget: mit a Népszavának nyilatkozták ott élők, többek közt videózással zaklatja a helyi romákat. Orosz tervezett elindulása miatt roma jogvédő csoportok vasárnap délutánra szerveztek demonstrációt a polgármesteri hivatal elé, Nagykálló főterére.
A tüntetést, melyre több tucatnyian elmentek, a Mérce.hu beszámolója szerint Balogh Zsanett roma aktivista és egy helyi roma női egyesület, a Somnakuno Drom szervezte, hozzájuk csatlakozott a választáson szintén induló Nagykállói Romák Érdekvédelmi Szervezete (NARÉSZ) is. Hivatalos közleményük szerint a tüntetés célja "a diszkrimináció elleni fellépés, illetve a saját érdekeik védelme. Mindennek többek között azért érezték szükségét, mert a volt érpataki polgármester Nagykállóban folytatja tevékenységét, itt kíván képviselő lenni, és félő, hogy az érpataki modell megvalósítását is folytatná".
Ami Érpatakot illeti, Orosz 13 évig volt polgármester, mielőtt a településnek sikerült őt leráznia magáról: tavaly egyetlen kihívója, Nagy Imre Attiláné fölényes győzelmet aratott. Az úgynevezett érpataki modell a "rombolók" megfélemlítésén, kényszermunkán, cigány-ellenes hangulatkeltésen, egy erős besúgórendszeren és a lakosság ideológiai "átképzésén" alapult; terjedésének a munkanélküliség, szegénység, és a kormányzati közöny, a vidék magára hagyott helyzete ágyazott meg. Orosz ténykedése nyomán Érpatak az összes környező településsel perben áll, melyek közel 60 milliós költséggel járhatnak, ha a falu veszít.

Tarlósnak nem fog tetszeni: így képzeli az aHang a főpolgármester-jelölti vitát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:26

Fotó: Népszava
Az összes budapesti főpolgármester-jelölt hivatalos lenne a vitára, a fő témák a lakhatás, a fejlesztések és a környezetvédelem lennének.
Az ellenzéki előválasztás főszervezője, a jelölti vitáért petíciót is indító aHang hétfőn részletekbe menően fejtette ki, pontosan hogyan is szerveznék meg a budapesti főpolgármester-jelölti vitát. A megmérettetés időpontja szeptember 29 vagy 30 lenne, időtartama 90 perc, mint az az aHang index.hu-nak eljuttatott közleményéből kiderül. Helyszínként felmerült az Átrium, az UP Újpesti rendezvénytér, valamint a Millenáris Park - ez még megegyezés és elérhetőség tárgya. A moderációt Szőllősi Györgyi már elvállalta, nézőket pedig egyenlő arányban hívhatnak a résztvevők.
Maga a vita este 6-kor kezdődne, és öt körből állna. Az elsőben a jelöltek víziójukról és már elért eredményeikről beszélhetnének. Aztán egy-egy blokkot kapnának a lakhatás, az infrastruktúra és fejlesztések, illetve a klímavédelem témakörei. Ezek közben a moderátor előre nem egyeztetett kérdéseket is feltenne. Végül a jelöltek kapnának 2-2 percet zárógondolatok megfogalmazására. A felszólalók sorrendjét sorsolás döntené el.
Meghívnák a vitára az összes, hivatalosan nyilvántartásba vett főpolgármester-jelöltet.

Karácsony egyébként bármilyen formában kész a vitára Tarlóssal, az aHang kezdeményezését is támogatja, részt venne az összes főpolgármester-jelölttel közös vitában. Puzsér is jelezte már, hogy elfogadja az aHang feltételeit, Berki szintén nyilatkozott már arról, hogy kész vitázni.
Ami Tarlóst illeti, álláspontja kissé homályos a vitát illetően. Korábban többször is utalt arra, hogy nem zárkózik el a vitától. Néhány nappal később már arról írt egy levélben, hogy főpolgármester-jelölti vitáról egyeztetni "méltatlan és álságos". Aztán múlt pénteken Tordai Bence párbeszédes képviselő arcába már azt kiabálta megafonnal, hogy Karácsony "mérkőzzön meg előbb a Puzsérral és a Berkivel". Ez utóbbinak fényében nem tűnik valószínűnek, hogy a négyes vitát elfogadhatónak tartja majd.

Karácsony Gergely szerint jogszerűtlenül kampányol a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult.
Jogszerűtlen kampányolásért, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértéséért panaszolta be a kormányt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt a Fővárosi Választási Bizottságnál – írja a 24.hu. A portál szerint az ellenzéki főpolgármester-jelölt a következő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondott mondatot kifogásolta: „Aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget”. Gulyás ezzel megismételte azt, a korábban az Inforádiónak elmondott kijelentését, hogy az Orbán Viktor és Tarlós István között kötött megállapodás érvényét veszíti, ha nem a fideszes kerül Budapest élére. A beadványból kiderül, hogy mivel Gulyás egy 1000 milliárdos megállapodás semmibe vételét ígérte Karácsony győzelmének esetére, Karácsonyék azt gondolják: a kormány ezzel egyértelműen Tarlóst segíti. És bár fideszes a kormány, és Tarlós a kormánypártok jelöltje, a választási eljárási törvény értelmében a kormány nem kampányolhat egyetlen jelölt mellett sem, mert azzal a választás tisztaságát sértené. Márpedig Gulyás kijelentéseit könnyű úgy értelmezni, mint ha a kormány Tarlós mellett kampányolna. Karácsony Gergely beadványa úgy érvel emellett, hogy „egy jelölt alkalmasságának nyilvános értékelése kampánytevékenységnek minősül, hiszen a pozitív vagy negatív színben feltüntetés alkalmas arra, hogy a választói akaratot befolyásolja, alkalmas arra, hogy egyik vagy másik jelölt melletti elköteleződést alakítson ki. A kampánytevékenységnek, az egyes jelöltek értékelésének azonban vannak korlátai. Ezen korlátok közé tartozik, hogy a központi kormányzat, illetve a központi kormányzatot képviselő, a nyilvánosság felé megjelenő tagja nem állhat egyik jelölt mellé sem, különösen akkor nem, ha ehhez csak általa hozzáférhető felületeket használ”.  A választási bizottságnak három napja van döntést hozni. Amennyiben helyt ad Karácsony Gergely beadványának, három jogkövetkezmény lehetséges: 
  • a választási bizottság megállapíthatja, hogy Gulyás, azaz a kormány megsértette a választási eljárás alapelveit,
  • ha jogsértés történt, akkor el lehet tiltani a kormányt a további jogsértéstől, tehát többet egyetlen korménytag sem mondhatja, hogy az 1000 milliárdos paktum csak akkor érvényes, ha Tarlós nyer,
  • illetve az FVB bírságot is kiszabhat.