Előfizetés

Tarlósnak nem fog tetszeni: így képzeli az aHang a főpolgármester-jelölti vitát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:26

Fotó: Népszava
Az összes budapesti főpolgármester-jelölt hivatalos lenne a vitára, a fő témák a lakhatás, a fejlesztések és a környezetvédelem lennének.
Az ellenzéki előválasztás főszervezője, a jelölti vitáért petíciót is indító aHang hétfőn részletekbe menően fejtette ki, pontosan hogyan is szerveznék meg a budapesti főpolgármester-jelölti vitát. A megmérettetés időpontja szeptember 29 vagy 30 lenne, időtartama 90 perc, mint az az aHang index.hu-nak eljuttatott közleményéből kiderül. Helyszínként felmerült az Átrium, az UP Újpesti rendezvénytér, valamint a Millenáris Park - ez még megegyezés és elérhetőség tárgya. A moderációt Szőllősi Györgyi már elvállalta, nézőket pedig egyenlő arányban hívhatnak a résztvevők.
Maga a vita este 6-kor kezdődne, és öt körből állna. Az elsőben a jelöltek víziójukról és már elért eredményeikről beszélhetnének. Aztán egy-egy blokkot kapnának a lakhatás, az infrastruktúra és fejlesztések, illetve a klímavédelem témakörei. Ezek közben a moderátor előre nem egyeztetett kérdéseket is feltenne. Végül a jelöltek kapnának 2-2 percet zárógondolatok megfogalmazására. A felszólalók sorrendjét sorsolás döntené el.
Meghívnák a vitára az összes, hivatalosan nyilvántartásba vett főpolgármester-jelöltet.

Karácsony egyébként bármilyen formában kész a vitára Tarlóssal, az aHang kezdeményezését is támogatja, részt venne az összes főpolgármester-jelölttel közös vitában. Puzsér is jelezte már, hogy elfogadja az aHang feltételeit, Berki szintén nyilatkozott már arról, hogy kész vitázni.
Ami Tarlóst illeti, álláspontja kissé homályos a vitát illetően. Korábban többször is utalt arra, hogy nem zárkózik el a vitától. Néhány nappal később már arról írt egy levélben, hogy főpolgármester-jelölti vitáról egyeztetni "méltatlan és álságos". Aztán múlt pénteken Tordai Bence párbeszédes képviselő arcába már azt kiabálta megafonnal, hogy Karácsony "mérkőzzön meg előbb a Puzsérral és a Berkivel". Ez utóbbinak fényében nem tűnik valószínűnek, hogy a négyes vitát elfogadhatónak tartja majd.

Karácsony Gergely szerint jogszerűtlenül kampányol a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult.
Jogszerűtlen kampányolásért, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértéséért panaszolta be a kormányt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt a Fővárosi Választási Bizottságnál – írja a 24.hu. A portál szerint az ellenzéki főpolgármester-jelölt a következő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondott mondatot kifogásolta: „Aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget”. Gulyás ezzel megismételte azt, a korábban az Inforádiónak elmondott kijelentését, hogy az Orbán Viktor és Tarlós István között kötött megállapodás érvényét veszíti, ha nem a fideszes kerül Budapest élére. A beadványból kiderül, hogy mivel Gulyás egy 1000 milliárdos megállapodás semmibe vételét ígérte Karácsony győzelmének esetére, Karácsonyék azt gondolják: a kormány ezzel egyértelműen Tarlóst segíti. És bár fideszes a kormány, és Tarlós a kormánypártok jelöltje, a választási eljárási törvény értelmében a kormány nem kampányolhat egyetlen jelölt mellett sem, mert azzal a választás tisztaságát sértené. Márpedig Gulyás kijelentéseit könnyű úgy értelmezni, mint ha a kormány Tarlós mellett kampányolna. Karácsony Gergely beadványa úgy érvel emellett, hogy „egy jelölt alkalmasságának nyilvános értékelése kampánytevékenységnek minősül, hiszen a pozitív vagy negatív színben feltüntetés alkalmas arra, hogy a választói akaratot befolyásolja, alkalmas arra, hogy egyik vagy másik jelölt melletti elköteleződést alakítson ki. A kampánytevékenységnek, az egyes jelöltek értékelésének azonban vannak korlátai. Ezen korlátok közé tartozik, hogy a központi kormányzat, illetve a központi kormányzatot képviselő, a nyilvánosság felé megjelenő tagja nem állhat egyik jelölt mellé sem, különösen akkor nem, ha ehhez csak általa hozzáférhető felületeket használ”.  A választási bizottságnak három napja van döntést hozni. Amennyiben helyt ad Karácsony Gergely beadványának, három jogkövetkezmény lehetséges: 
  • a választási bizottság megállapíthatja, hogy Gulyás, azaz a kormány megsértette a választási eljárás alapelveit,
  • ha jogsértés történt, akkor el lehet tiltani a kormányt a további jogsértéstől, tehát többet egyetlen korménytag sem mondhatja, hogy az 1000 milliárdos paktum csak akkor érvényes, ha Tarlós nyer,
  • illetve az FVB bírságot is kiszabhat.

Előkerülhetett a „Kubatov-lista” címe: külföldi szerveren tarthatja szavazóit a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be, a névtelenséget egy panamai cég biztosítja.
Az országgyűlési választás előtt, 2018. április 6-án került fel az internetre az a videó, ami nyomán a 444.hu nyomozni kezdett, majd rátalálhatott a hírhedt „Kubatov-lista” internetes címére. A videót Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke töltötte fel közösségi oldalára. Az látható benne, amint Georg Spöttle fideszes médiaszereplő társaságában végigtelefonálják a kormánypárthoz hű szavazókat, nehogy azok elfelejtsenek voksolni vasárnap. A videó legutolsó másodpercében látszik az általuk használt egyik számítógép képernyője, azon pedig egy választó neve, lakhelye, elérhetősége, bizonyos „Szkór száma”, és kiolvasható a honlap címének, URL-jének egy darabja is. Ez alapján pedig úgy tűnik:
az elkötelezett fideszeseket névvel, elérhetőséggel rangsoroló lista a „fdszkt.com” címen érhető el.

Az fdszkt.com címet a böngészőbe beírva egy online belepési felületig lehet eljutni, ennél tovább csak felhasználónévvel és jelszóval engedne a rendszer. Az oldal tetején „KTR Online” feliratú logó látható, és ez a KTR betűsor olvasható a 2018-as videó utolsó kockáján is a böngészőben megnyitott lap címeként.
Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be 2017-ben, a névtelenséget egy panamai, WhoisGuard nevű cég biztosítja. A magyar, uniós vagy amerikai szolgáltatók bárkinek ugyan nem adják ki az adatokat, de a hatóságokkal, törvényi vagy bírói felhatalmazás alapján jellemzően együttműködnek. Ehhez képest Panamából feltehetően akkor is nehezebb lenne megtudni, hogy ki jegyezte be az oldalt, ha erre valamelyik magyar hatóság hivatalból kíváncsi lenne. A cím mögötti szerver az egyedi IP címe alapján a Cloudflare nevű amerikai cég egyik, az Egyesült Államokban található szerverfarmján működik. Ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a magyar választók adatait külföldön tárolják, de enyhén szólva is felveti ennek a gyanúját.
Ami a magyar választók adatainak külföldre küldését illeti, nem is olyan rég még felháborodott közleményben vádolta ezzel a kormánypárt az európai ügyészségért online petícióval kampányoló Hadházy Ákost. És bár a GDPR szabályozás az amerikai adatkezelést nem tiltja, az adatküldéshez kifejezetten hozzá kell járulnia az érintettnek. Ehhez képest a Fidesz.hu adatvédelmi tájékoztatójában (ami nem feltétlenül egyezik a korábbi adatgyűjtések szabályzatával) ma szó szerint az szerepel, hogy a párttal annak internetes oldalán
a „közölt személyes adatokat az adatkezelő nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem továbbítja és betekintést nem biztosít”.

Ráadásul bármilyen adatbázisról is van szó, azt biztosan nem szabályos nyilvántartani, hogy valaki hogyan viszonyul a Fideszhez. A 444.hu megkeresésére még nem reagált a kormánypárt.