Budapest;önkormányzati választás;főpolgármester-jelölti vita;

Tarlósnak nem fog tetszeni: így képzeli az aHang a főpolgármester-jelölti vitát

Az összes budapesti főpolgármester-jelölt hivatalos lenne a vitára, a fő témák a lakhatás, a fejlesztések és a környezetvédelem lennének.

Az ellenzéki előválasztás főszervezője, a jelölti vitáért petíciót is indító aHang hétfőn részletekbe menően fejtette ki, pontosan hogyan is szerveznék meg a budapesti főpolgármester-jelölti vitát. A megmérettetés időpontja szeptember 29 vagy 30 lenne, időtartama 90 perc, mint az az aHang index.hu-nak eljuttatott közleményéből kiderül. Helyszínként felmerült az Átrium, az UP Újpesti rendezvénytér, valamint a Millenáris Park - ez még megegyezés és elérhetőség tárgya. A moderációt Szőllősi Györgyi már elvállalta, nézőket pedig egyenlő arányban hívhatnak a résztvevők.

Maga a vita este 6-kor kezdődne, és öt körből állna. Az elsőben a jelöltek víziójukról és már elért eredményeikről beszélhetnének. Aztán egy-egy blokkot kapnának a lakhatás, az infrastruktúra és fejlesztések, illetve a klímavédelem témakörei. Ezek közben a moderátor előre nem egyeztetett kérdéseket is feltenne. Végül a jelöltek kapnának 2-2 percet zárógondolatok megfogalmazására. A felszólalók sorrendjét sorsolás döntené el.

Meghívnák a vitára az összes, hivatalosan nyilvántartásba vett főpolgármester-jelöltet.

Karácsony egyébként bármilyen formában kész a vitára Tarlóssal, az aHang kezdeményezését is támogatja, részt venne az összes főpolgármester-jelölttel közös vitában. Puzsér is jelezte már, hogy elfogadja az aHang feltételeit, Berki szintén nyilatkozott már arról, hogy kész vitázni.

Ami Tarlóst illeti, álláspontja kissé homályos a vitát illetően. Korábban többször is utalt arra, hogy nem zárkózik el a vitától. Néhány nappal később már arról írt egy levélben, hogy főpolgármester-jelölti vitáról egyeztetni "méltatlan és álságos". Aztán múlt pénteken Tordai Bence párbeszédes képviselő arcába már azt kiabálta megafonnal, hogy Karácsony "mérkőzzön meg előbb a Puzsérral és a Berkivel". Ez utóbbinak fényében nem tűnik valószínűnek, hogy a négyes vitát elfogadhatónak tartja majd.