Berúgja az ajtót ősz: a héten érkeznek az első talajmenti fagyok

Publikálás dátuma
2019.09.16. 14:48

Fotó: Komka Péter / MTI
Szerdától lesz igazán ősziesen hűvös, már a csúcsérték is 20 fok alatt marad. Aztán jövőhéten ismét melegebb lehet.
Ezen a héten jelentős lehűlésre, de alapvetően száraz időjárásra lehet számítani, és a hét második felében megérkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
 
Kedden érkezik a hűvös levegő első hulláma, majd szerdán a következő, de csak nagyon kevés csapadékkal. Legfeljebb délnyugaton eshet számottevő mennyiség, de területi átlagban ez is 5 milliméter körül marad. A keddi felhős idő után nagyrészt többnyire napos, száraz idő következik.
A hőmérséklet szerdától jelentősen visszaesik: már a csúcsérték is országszerte 20 fok alatt marad gyakorlatilag egész héten. Helyenként már megjelenhetnek az első gyenge talajmenti fagyok. Erre esély a derült, szélcsendes éjszakákon van, különösen az Északi-középhegység és a Dél-Dunántúl völgyeiben, valamint a homoktalajok fölött. A jelenlegi számítások szerint
fagyveszélyes lehet a csütörtök, a péntek és a szombat hajnal.

A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a következő héten jelentősen melegszik az idő, de csapadék nem érkezik.
Múlt hét kedd óta számottevő csapadék nem hullott az országban. Az elmúlt 30 napban északon, északnyugaton esett komoly mennyiség, míg délen és keleten jelentős, 20-60 milliméteres csapadékhiány alakult ki. A talaj sokat szikkadt, száradt az elmúlt napokban, de az ország döntő részén még megfelelően nedves a fölső réteg, ugyanakkor főleg északkeleten nagyon száraz a talaj. A mélyebb rétegekben országszerte jelentős a nedvességhiány.
Frissítve: 2019.09.16. 15:01

Búcsú Rajk Lászlótól

Publikálás dátuma
2019.09.16. 14:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A család csendes emlékezésre hívja Rajk László sírjához október 6-án temetőnyitástól zárásig mindazokat, akiknek fontos, ahogyan Ifjabb Rajk László élt, amit alkotott, és amiért küzdött.
Végakaratának megfelelően, a nyílvánosság mellőzésével, szűk, családi körben temetik el a múlt héten 71 éves korában elhunyt Rajk László építészt, látványtervezőt, a magyar demokratikus ellenzék egykori tagját, volt SZDSZ-es politikust. Sírja a Fiumei úti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleum közelében, a 10. parcellában, egy platánfa alatt lesz. A család csendes emlékezésre hívja a sírhoz október 6-án temetőnyitástól zárásig egy szál virággal, kaviccsal vagy apró emlékkel mindazokat, akiknek fontos, ahogyan Ifjabb Rajk László élt, amit alkotott, és amiért küzdött: a szabadság, az emberi jogok, a szolidaritás, a kultúra sokszínűsége, az önkényuralommal szembeni ellenállás, a harmadik Magyar Köztársaság és szeretett városa, Budapest. Október 6-a, az a nap, amikor 1956-ban – hatalmas tömeg jelenlétében – újratemették idősebb Rajk Lászlót, a Rákosi-korszak koncepciós perében halálra ítélt, majd kivégzett egykori kommunista belügyminisztert.
Szerző
Témák
Rajk László

Orosz Mihály Zoltán nagykállói indulása ellen roma jogvédők szerveztek tüntetést

Publikálás dátuma
2019.09.16. 13:34

Fotó: Orosz Mihály Zoltán Facebook oldala
Több tucatnyian mentek el a diszkrimináció elleni demonstrációra a polgármesteri hivatal elé.
Érpatak megbukott szélsőjobboldali ex-polgármestere, Orosz Mihály Zoltán nemrég úgy döntött, továbbra is a hatalom közelében maradna, és bejelentette, az őszi önkormányzati választáson képviselőként indul a szabolcsi Nagykállóban. A városba, ahol addig békében éltek az emberek,rögtön el is vitte a békétlenséget: mit a Népszavának nyilatkozták ott élők, többek közt videózással zaklatja a helyi romákat. Orosz tervezett elindulása miatt roma jogvédő csoportok vasárnap délutánra szerveztek demonstrációt a polgármesteri hivatal elé, Nagykálló főterére.
A tüntetést, melyre több tucatnyian elmentek, a Mérce.hu beszámolója szerint Balogh Zsanett roma aktivista és egy helyi roma női egyesület, a Somnakuno Drom szervezte, hozzájuk csatlakozott a választáson szintén induló Nagykállói Romák Érdekvédelmi Szervezete (NARÉSZ) is. Hivatalos közleményük szerint a tüntetés célja "a diszkrimináció elleni fellépés, illetve a saját érdekeik védelme. Mindennek többek között azért érezték szükségét, mert a volt érpataki polgármester Nagykállóban folytatja tevékenységét, itt kíván képviselő lenni, és félő, hogy az érpataki modell megvalósítását is folytatná".
Ami Érpatakot illeti, Orosz 13 évig volt polgármester, mielőtt a településnek sikerült őt leráznia magáról: tavaly egyetlen kihívója, Nagy Imre Attiláné fölényes győzelmet aratott. Az úgynevezett érpataki modell a "rombolók" megfélemlítésén, kényszermunkán, cigány-ellenes hangulatkeltésen, egy erős besúgórendszeren és a lakosság ideológiai "átképzésén" alapult; terjedésének a munkanélküliség, szegénység, és a kormányzati közöny, a vidék magára hagyott helyzete ágyazott meg. Orosz ténykedése nyomán Érpatak az összes környező településsel perben áll, melyek közel 60 milliós költséggel járhatnak, ha a falu veszít.
Szerző