Előfizetés

Halottak is aláírtak a Mi Hazánk és a Munkáspárt jelöltjeinek Zuglóban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 19:25

Fotó: Shutterstock
A nyilvánvaló visszaélések ellenére a jelölteteket azért nyilvántartásba vették.
Halottak aláírásait találták a Munkáspárt és a Mi Hazánk több jelöltjének aláírási ívein – írja az Index, a zuglói Helyi Választási Bizottság vezetőjének, Papp Imrének beszámolójára hivatkozva. Papp  szerint az aláírástevők között több személy „passzív státuszra került” a választói névjegyzékben. A HVI alappal feltételezi azt is, hogy  ezen ajánlástevők az aláírás időpontja előtt elhunytak. A választási bizottság ezekben az ügyekben feljelentést tett, de a jelölteket ettől függetlenül nyilvántartásba vették.
Minderről a zuglói Helyi Választási Bizottság szeptember 10-én írt jegyzőkönyve tanúskodik, amelyre Várnai László, a Civil Zuglóért Egyesület zuglói polgármesterjelöltje blogbejegyzésben hívta fel a figyelmet.  
Várnai úgy véli, a halottak aláírásai csupán a jéghegy csúcsát jelentik, és erős a gyanú arra, hogy intézményesen másolták az aláírásokat. Ám az adminisztrátorok olyan adatokat kaptak valahonnan, amelyekbe pechükre halottak is bekerültek.

 Várnai szerint hiába tesz feljelentést a HVI, ha az érintett jelöltek így is indulhatnak az önkormányzati választáson. 
Várnai László az LMP színeiben lett Zugló képviselője, ám 2013-ban a párt kizárta soraiból, miután az a vád érte, hogy bántalmazta volt élettársát. Várnait garázdaságért 2017-ben ítélték el az ügy kapcsán. A kerületet 2014 óta vezető Karácsony Gergellyel sem volt felhőtlen a viszonya. A főpolgármester-jelölt nyáron közölte, hogy elismeri ugyan Várnai képviselői tevékenységét, de nem tartja alkalmasnak egy 22 milliárd forintos költségvetésű kerület vezetésére, már csak azért sem, mert bántalmazta volt élettársát. Várnai ezt visszautasította azzal, hogy bántalmazásért, családon belüli erőszakért nem ítélték el, de nem is vádolták meg, utcai veszekedésről volt szó, ezért is volt elítélésének jogcíme garázdaság. „Lehet egymás habitusát elemezni, bizony én sokkal kevesebb korrupcióra hunytam volna szemet, mint ő, aki Zugló érdekével szemben a karrierjét tartotta szem előtt. Ha nem így teszi ma Zugló kevesebb parkolási botránnyal, megbundázott egypályázós közbeszerzéssel, a kevesebb elszivárgó pénz okán viszont több felújított intézménnyel rendelkezik” 
– írta korábban a 444.hu-nak küldött levelében. A Munkáspárt és a Mi Hazánk támogató ívein látható, halottaktól származó aláírások ügyében  az Index zuglói HVI-hez fordult, ám még nem kaptak választ. 

Jobboldali háború robbant ki Érden, Egerszegi Krisztina családja is érintett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 19:08
T. Mészáros Amdrás, Érd fideszes polgármestere
Fotó: Facebook/Érdi Fidesz
Egy fénykép miatt robbant ki a viszály, amiben ellenfelei már zsarolással, csalással vádolják T. Mészáros András fideszes polgármestert.
Szabályos háború robbant ki Egerszegi Krisztina olimpikon családja és a fideszes T. Mészáros András polgármester között; a küzdelembe belekeveredett az olimpiai bajnok úszónő testvére, az édesapja, a legfiatalabb generáció, valamint a polgármesteri posztért elinduló volt sógora - írja a 24.hu
Az olimpiai bajnok úszónő jobboldali érzelmű, korábban egy színpadon állt Orbán Viktorral is, ám igen régen eltávolodott a politikától. Édesapja azonban szombaton újra beszállt a Fidesz helyi kampányába. Érden, a család lakóhelyén Egerszergi János vállalta, hogy kiáll T. Mészáros András mellett. VIP-támogatóként külön posztot kapott az újrainduló polgármester Facebook-oldalán. Így foglalt állást:
Számomra a család az első, és szeretném, hogy a családom, unokáim itt, ebben a biztonságos és folyamatosan fejlődő városban élhessenek! Erre T. Mészáros András garancia számomra, mert a most épülő Érd valóban az a város, amit családommal együtt én is elképzeltem! Nem kérdés, hogy mi a folytatásra, T. Mészáros András polgármesterre adjuk majd szavazatunkat.

A kiállás sokakat meglepett a városban, még a családon belül is. Az emlegetett unokák például egy nyilvános, és továbbosztásra ajánlott ellenposztban közölték, elítélik, hogy családot kampánycélokra használja a nagypapa, és nem mellesleg azt is kijelentették:
Egyáltalán NEM értünk egyet a jelenlegi városvezetéssel és így nem is támogatjuk!

A nagypapa T. Mészáros támogatói-baráti viszonya különösen azért okozott megrökönyödést a településen, mert a tiltakozó unokák édesapja T. Mészáros riválisaként indul a választáson, és köztudott az is, hogy a polgármester nem mindig volt gáláns az Egerszegiekhez. A családhoz szintén kötődő korábbi érdi cégvezetőnő hétfőn a Facebookon súlyos vádakat megfogalmazó bejegyzésben emlegette fel, hogy Egerszegi Krisztina testvérének, Egerszegi Klárának politikai nyomásra kellett átadni a polgármester feleségének az Érdi Úszósport Nonprofit Kft. tulajdonrészét úgy, hogy neki többsége legyen. 
Két évtizede az Egerszegi testvérek alapították a város első úszóegyesületét, a Mazsola Egyesületet, majd gyerekek százait oktatták a saját házukban kialakított úszómedencében. Ebből az otthoni oktatásból nőtte ki magát az Érdi Úszósport Kft., amely olyan versenyzőket tudott felmutatni, mint például Milák Kristóf, aki 18 évesen már Európa-bajnok, vb-ezüstérmes és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok volt, idén pedig 19 évesen hatalmas világcsúccsal lett világbajnok. Ám éppen Milák esete hívta fel a figyelmet arra, hogy újabban valami nagyon nem működik jól a közpénzes támogatásokból működő sportcégnél. Egerszegi Klára felfedezettje, Milák ugyanis hiába halmozta a nemzetközi sikereket, el kellett hagynia a várost. A cég új vezetése, élén T. Mészáros András feleségével, Berczi Zitával nem volt hajlandó megegyezni a felnőtt korba lépett sportoló fizetésében, így az úszó végül a Honvédba igazolt. Berczi Zita azt követően jelent meg az Egerszegiek vállalkozásánál, hogy T. Mészáros lett a polgármester. 2006 után évekig alkalmazottként kapott fizetést. Később Egerszegi Klárával 50-50 százalékban alapítottak egy közös céget. Tavaly viszont a cég 75 százaléka Berczi kezébe került, az idézett Facebook-poszt szerint a cégtárs szándékai ellenére.
T. Mészáros szintén Facebook-üzenetet tett közzé hétfőn, amiben vélhetően a fenti állításokra reagált:  „Néhány hete azt jósoltam egy sajtótájékoztatón, hogy hamarosan megindul ellenem az érdi ellenzék vádaskodása. (...) Az ellenzék (...) most bepánikolt. Ezért döntöttek úgy, hogy leereszkednek a kampány mocsarába és útszéli stílusú rágalmakat, megtévesztéseket, választási csalást vetnek be várospolitizálás helyett. Lelkük rajta.”

Szijjártó a nukleáris biztonság kapcsán is a migránsokat emlegette

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 18:10

Fotó: KKM/Burger Zsolt / MTI
A külügyminiszter furcsa magyarázattal állt elő a Nemzetkori Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közgyűlésén.
Az indokolatlan migránsozás új szintjét mutatta be Szijjártó Péter, aki hétfőn a NAÜ bécsi rendezvényén tartott beszédet. Szijjártó annak kapcsán szólalt fel, hogy az atomenergia ügynökség újabb egy évre Magyarországot bízta meg a nukleáris biztonsági munkacsoport elnökségével.
"A terrorizmus, a terrorfenyegetettség világszerte nő azzal, hogy kontrollálatlan migrációs hullámok indulnak el. Ez növeli a nukleáris fenyegetettséget is, éppen ezért fontos, hogy Magyarországot újabb egy évre megbízták a a nukleáris biztonsági munkacsoport  teendőinek ellátásával" – mondta a külügyminiszter az MTI szerint.
Nehéz megérteni, elképzelni, hogy Szijjártó eközben mire gondolhatott:
  • menekültnek álcázott terroristák ostromolják Európát, hátukon atomtöltetekkel;
  • migránsok rohamozzák meg a paksi erőművet, hogy felrobbantsák, de ezt sikeresen megakadályozzuk;
  • attól, hogy Magyarország lesz a munkacsoport elnöke, csökken a nukleáris terrorfenyegetettség, mert a terroristák visszariadnak a NAÜ-ben betöltött szerepünktől és keresztényi szellemiségünktől.
Szijjártó szerint a kinevezés annak elismerése, hogy az ország „ élen jár a nukleáris biztonság érdekében tett erőfeszítésekben”. Ezt a kijelentést is érdemes lett volna még egyszer átgondolva, tekintve, hogy az Átlátszó már 2017-ben megírta: Paks 2-t konkrétan egy olyan tektonikai törésvonal felé húznák fel, ami tízezer éven belül is aktív lehetett. Ráadásul, a Roszatom egy olyan harmadik generációs atomerőművet építene nekünk, aminek építési engedélykérelmét a finn hatóságok már tavaly visszautasították - az orosz tervek pedig fennakadtak a Paks II Zrt. jogszabályi megfelelést mérő előszűrőjén is.