Előfizetés

Annyira nincs tanárhiány, hogy felsősöknek is alsós tanító tanítja a matekot

J.D.
Publikálás dátuma
2019.09.18. 08:20

Fotó: HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA
A Hunyadi János Általános Iskola 7. és 8. osztályában a szülők elmondása szerint nincs fizika, kémia és informatika tanár.
Nem sikerült nyáron minden üres álláshelyet feltölteni, ezért most a felső tagozatos diákoknak is alsó tagozatos tanár tart matematikaórát a zuglói Hunyadi János Általános Iskolában. A hírt több szülő is megerősítette, akik arról is beszámoltak: 7. és 8. osztályban nincs fizika, kémia és informatika tanár. Az intézményvezetés nem cáfolta a szülők által elmondottakat, de nem is akartak bővebben nyilatkozni. Az iskolát fenntartó Közép-Pesti Tankerületi Központ pedig állítja: az alsós tanerő megfelelő képesítéssel rendelkezik ahhoz, hogy 5. és 6. osztályban matematikát tanítson. Szeptember 30-tól pedig az informatika és fizika tanári állásokat is betöltik. A közigazgatási álláskereső portálon szeptember 17-én, vagyis bő két héttel a tanévkezdés után 685 álláshirdetést lehetett találni a „pedagógus” szóra rákeresve, további 666-ot a „tanár” címszó alatt. A hirdetések nem kis része (371) Budapestre koncentrálódik. A Közép-Pesti Tankerületi Központnál 31 elérhető álláspályázatot dobott fel a rendszer, de például a Belső-Pesti Tankerületi Központ esetében már 37-et. A Hunyadiban egyébként egész nyáron várták a jelentkezőket, a Facebookon is megosztották az álláshirdetéseket. Keresnek matematika-fizika, matematika-kémia, matematika-informatika szakos tanárt és tanítót is. – Ez nem egyedi eset, nagyon sok hasonló történtről hallani – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének budapesti ügyvivője, Komjáthy Anna. Egy jó hírű belvárosi iskolában például 13-an mondtak fel nyáron, közülük többen a tanévkezdés előtti héten távoztak. De tud olyan vidéki iskoláról is, ahol „átmenetileg” az egyik angolos csoporttal is a német nyelvet oktató szaktanárnak kellett foglalkoznia. Hangsúlyozta: a meghirdetett álláshelyek csak a jéghegy csúcsát jelentik, az ellátatlan órák nagy részét gyakran a meglévő tantestület tagjai között osztják szét. Ezzel nő a munkaterhelés, de a kormány szerint ez nem gond: a hazai tanárok úgyis kevesebbet dolgoznak az átlagosnál. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár nemrég arról beszélt: a pedagógusok munkaterhelése alacsonyabb (évi 648 óra), mint az OECD-átlag (783 óra). – Ha valóban így lenne, a tanároknak hetente 18 órát kellene tanítaniuk. Ez már csak azért sem lehetséges, mert a heti kötelező óraszám minimum 22 óra – mutatott rá Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. Szerinte az adatokat torzítja, hogy nemcsak a főállású pedagógusok terhelését vették alapul, hanem beleszámították az óraadói megbízással, részfoglalkoztatásban dolgozók, az órakedvezménnyel tanító iskolai vezetők, mesterpedagógusok adatait is.

Lesz, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kap, másoknak 2400 forint sem jut

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.18. 08:11
Illusztráció
Fotó: Népszava
Hetvenszeres különbség is lehet a visszamenőleges nyugdíj-korrekció értékében, kilenc ember örülhet a maximális összegnek.
A múlt héten derült ki, hogy milyen mértékű infláció sújtotta a nyugdíjasok fogyasztását -ez alapján határozhatják meg novemberben, hogy a nyugdíjra jogosultak mekkora mértékű visszamenőleges korrekcióra számíthatnak. Ez úgy határozható meg, hogy a 12 hónapra felszorzott különbség adja majd ki a járandóságra vetítve a nyugdíjkorrekció összegét.
Az átlagos nyugellátás, havi 135 ezer forint esetén 11 800 forintos kiegészítésről beszélhetünk, azonban akárcsak a bérek esetében az átlag ebben az esetben is széles spektrumot foglalhat magába - figyelmeztet elemző cikkében az mfor.hu.
A pénzügyi portál a Népszava értesülésére hivatkozva közli a legfrissebb adatokat a nyugdíjak megoszlását illetően. Eszerint 17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek, 28 981-en 28 500 és 49 999 forint között, 532 803-an 50 ezer és 99 999 között, 809 879-en 100 ezer és 149 999 között, 373 958-an 150 ezer és 199 999 között, 220 301-en 200 ezer és 299 999 forint között, 31 762-en 300 ezer és 399 999 között, 4998-an 400 ezer és 499 999 között, 1373-an 500 ezer és 999 999 között, 23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak, 9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek. 
Ha a nyugdíjkategóriák felső határát tekintjük, akkor kiderül, hogy azok, akik legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot kapják ellátásként, maximum 2394 forintos korrekcióban részesülhetnek. A Magyar Államkincstár közlése alapján 17 777 ellátásban részesülő esetében ez a helyzet. A nyugdíjminimum és az 50 ezer forint közötti ellátásban részesülők - szám szerint 28 981 személy - helyzete sem jobb, hiszen ők legfeljebb 4200 forintos korrekcióban részesülhetnek. Ez pedig a két fenti csoporttal számolva azt jelenti, hogy 
46 758 ellátott még havi 5000 forintnyi kiegészítésben sem reménykedhet novemberben.

Egészen megdöbbentő a helyzet akkor, ha a legmagasabb ellátásokat vizsgáljuk meg – írja a lap. Összesen 32 olyan nyugdíjas van Magyarországon, akik egymillió forint feletti nyugdíjban részesülnek, közülük 9-nek az ellátása a 2 millió forintot is meghaladja. Mivel pontosan nem ismert, mi a legmagasabb összegű nyugdíj Magyarországon, azzal biztosan nem lehet hibázni, 
ha a 2 millió forintra számoljuk a nyugdíjkorrekciót, ami 168 ezer forint. Vagyis még a jelenlegi átlagos nyugdíjnál is nagyobb összeget kap egyszerre kézhez az a 9 személy, akinek járandósága eléri a 2 millió forintot.

Ujjlenyomattal lehet bejutni a Tiborcz-cég Andrássy úti luxuslakásába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.18. 07:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Orbán Viktor vejének vállalkozása csak úgy ontja a főként ingatlanüzlettel foglalkozó kft-ket, amelyek legalább 6,8 milliárdnyi hitelt vettek fel projektjeikre.
Új céget hozott létre szeptember elején a Tiborcz István nevével fémjelzett BDPST –DFP-Parkingot. Ezzel már 17-re nőtt a Tiborcz érdekeltséghez köthető vállalatok száma, amik szinte mind ingatlanvásárlással és értékesítéssel foglalkoznak, írja a hvg.hu. A portál ennek apropóján arról is beszámol, hogy a vállalkozáscsoport megvett egy palotaszintet az Andrássy úton; erről eddig sok mindent nem lehetett tudni, de a BDPST holnapjáról kiderül, hogy egy 
480 négyzetméteres luxuslakást csináltak belőle, 8 szobával, 4 fürdőszobával, ujjlenyomatos belépő rendszerrel, és egy komplett okosrendszerrel.

Ott van továbbá a majdnem 3 ezer négyzetméteres turai kastély, amit hosszú távon rendezvényhelyszínként és szállodaként hasznosítanának, "ugyanakkor az épület és a kastélypark nyílt napokon látogatható lesz a nagyközönség számára is." Utolsó, honlapjukon is feltüntetett projektjük pedig az 5631 négyzetméter alapterületű, Szabadság téri Adria-palota, amelynek egy jelentős részét ugyancsak megvásárolták, a palotából irodák, üzlethelyiségek és lakások lesznek.
A BDPST projektjeinek egy bizonyos részét hitelből finanszírozzák. Az Átlátszó korábban azt írta, a turai Schossberger-kastélyrekonstrukciót menedzselő TRA Real Estates Kft. három szerződés alapján jutott 1,9 milliárd forinthoz a Gránit Banktól. A hvg.hu újra megnézte a nyilvántartást, és azt találta, hogy szeptember elején ehhez jött még egy újabb 550 miliós hitel, ugyanonnan. Az Andrássy úti palotaszintet rejtő Downtown Development szintén felvett 400 millió forint kölcsönt a Gránit Banktól. A Dorottya-ház megvásárlásával kapcsolatos projektre ezen felül 4 milliárd forintot adott a Takarékbank. Ez így egyben pedig 6,85 milliárd forintot jelent. 
Itt pedig a Tiborcz-cégek listája: 1. IBC Real Estate 2. IBC-Projekt 3. BDPST 4. G2G 5. TRA Real Estate (Turai Kastély) 6. Downtown Development (Andrássy úti palotaszint) 7. Bellevue Development 8. Bellavista Apartments 9. BDPST Ingatlanfejlesztő 10. Z18 Ingatlanhasznosító 11. DFP-Parking 12. Longoria Holding 13. BDPST Hotel 14. BPA 116 15. Dorottya Investments (Dorottya-ház) 16. Hotel VSGRD 17. Bár-Co