Megvette az XAPT Solutionst a COSMO CONSULT

A lépéssel az XAPT neve fokozatosan eltűnik a magyar és román piacról.
Egy akvizícióval a magyar piacon is megjelent a COSMO CONSULT csoport, az egyik legnagyobb német, multinacionális, vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég. A 12 országban jelenlévő, 130 millió euró éves forgalmú, több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztató vállalat egy intenzív, kelet-európai terjeszkedés első állomásaként a mindkét országban piacvezető magyarországi ERP szolgáltatót, az XAPT Solutions-t, és annak romániai leányvállalatát vásárolta meg. A lépéssel az XAPT neve fokozatosan eltűnik a magyar és román piacról, és a vállalkozások jogfolytonosan, de a COSMO CONSULT neve alatt, kibővült portfolióval működnek tovább. 
Szerző
Témák
Informatika
Frissítve: 2019.09.18. 16:49

E.ON lesz az Elmű-ÉMÁSZ

Publikálás dátuma
2019.09.17. 19:14
AFP fotó
Az Elmű-ÉMÁSZ lakossági ügyfelei és hálózata megszerzése fejében az E.ON-nak csak az üzleti áramszolgáltatásról kell lemondania.
A német E.ON-nak Magyarországon csak a lakosságon kívüli kiskereskedelmi üzletágát kell eladnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság versenyhatósága engedélyezze a szintén német RWE-vel elhatározott, európai szintű eszközcseréjét – derül ki a brüsszeli testület közleményéből. Így nálunk akadálytalanul kerülhet a fővárosban és Észak-Magyarországon áramot szolgáltató Elmű-ÉMÁSZ lakossági üzletága, illetve hálózata a Dunántúlon és Kelet-Magyarországon jelen lévő E.ON-hoz. Ama korábbi felvetések valószínűsége tehát, miszerint az uniós eljárás oldalvizén az Orbán-kabinet vagy hozzá közel álló vállalkozók bejelentkezhetnek a hazai háztartások e két csoport által ellátott 85 százalékára, csökkent. A közműhivatal tavalyi beszámolója alapján, míg az E.ON üzleti piaci részesedése 11, addig az Elmű-ÉMÁSZ-é 39 százalék. Az uniós feltételek nyomán így a hazai cégek fele új szolgáltatóhoz kerülhet.
Szerző

Még mindig a civilek kapják a több pénzt az egy százalékokból

Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:48

Fotó: Molnár Ádám
A civileknek 8,7 milliárd, az egyházaknak pedig 7,7 milliárd forint jut az idén az adóbevallások egy százalékos felajánlásaiból – derül ki NAV által most nyilvánosságra hozott adataiból.
Az egyházak számára 1,49 millióan adakoztak, míg a civileknek 1,68 millió felajánlás érkezett. Az egyházaknál érdekes eredmény született, ugyanis a legtöbb pénzt – szokás szerint – a katolikusok kapták 3,2 milliárd forintot, ám a második legtöbb felajánlás 1,48 milliárd forint értében a Nemzeti Tehetség Program javára érkezett. Egymilliárd forinton felüli felajánlást kaptak még a reformátusok – és ezzel véget is ért a milliárdos egyházak listája. A civil szervezeteknél erősebb a verseny, de a legtöbb felajánlást, ahogy tavaly, idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta – 165 millió forint értékben mintegy 29 ezer adófizetőtől. A második legtöbb felajánlást a Bátor Tábor Alapítvány gyűjtötte össze, míg a dobogó harmadik fokára az Országos Mentőszolgálat alapítványa került – bár az elgondolkodtató, hogy a háromból két alapítvány mögött is állami költségvetési szerv áll. Az mindenesetre jól látszik, hogy az egészségügyre szívesen adakoznak az emberek, többek közt ennek köszönhető, hogy a negyedik helyen az a Daganatos.hu „alapítvány” található, a maga 80 milliós adományával, amellyel például azzal keltett feltűnést, hogy jógaközpontot építtetett. A civilek tízes listáján szerepel még két állatmentő szervezet is, a Rex kutyaotthon és a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon is. A közéleti alapítványok közül előkelő (Top 30-as) helyen szerepel a felajánlások gyűjtésben az Szabad Sávért, a Átlátszónet és a TASZ alapítványa is, ezzel szemben a Civil Összefogás Fóruma az 580. helyen szerepel 275 adományozóval.  
Szerző