Előfizetés

E.ON lesz az Elmű-ÉMÁSZ

M. I.
Publikálás dátuma
2019.09.17. 19:14
AFP fotó
Az Elmű-ÉMÁSZ lakossági ügyfelei és hálózata megszerzése fejében az E.ON-nak csak az üzleti áramszolgáltatásról kell lemondania.
A német E.ON-nak Magyarországon csak a lakosságon kívüli kiskereskedelmi üzletágát kell eladnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság versenyhatósága engedélyezze a szintén német RWE-vel elhatározott, európai szintű eszközcseréjét – derül ki a brüsszeli testület közleményéből. Így nálunk akadálytalanul kerülhet a fővárosban és Észak-Magyarországon áramot szolgáltató Elmű-ÉMÁSZ lakossági üzletága, illetve hálózata a Dunántúlon és Kelet-Magyarországon jelen lévő E.ON-hoz. Ama korábbi felvetések valószínűsége tehát, miszerint az uniós eljárás oldalvizén az Orbán-kabinet vagy hozzá közel álló vállalkozók bejelentkezhetnek a hazai háztartások e két csoport által ellátott 85 százalékára, csökkent. A közműhivatal tavalyi beszámolója alapján, míg az E.ON üzleti piaci részesedése 11, addig az Elmű-ÉMÁSZ-é 39 százalék. Az uniós feltételek nyomán így a hazai cégek fele új szolgáltatóhoz kerülhet.

Még mindig a civilek kapják a több pénzt az egy százalékokból

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:48

Fotó: Molnár Ádám
A civileknek 8,7 milliárd, az egyházaknak pedig 7,7 milliárd forint jut az idén az adóbevallások egy százalékos felajánlásaiból – derül ki NAV által most nyilvánosságra hozott adataiból.
Az egyházak számára 1,49 millióan adakoztak, míg a civileknek 1,68 millió felajánlás érkezett. Az egyházaknál érdekes eredmény született, ugyanis a legtöbb pénzt – szokás szerint – a katolikusok kapták 3,2 milliárd forintot, ám a második legtöbb felajánlás 1,48 milliárd forint értében a Nemzeti Tehetség Program javára érkezett. Egymilliárd forinton felüli felajánlást kaptak még a reformátusok – és ezzel véget is ért a milliárdos egyházak listája. A civil szervezeteknél erősebb a verseny, de a legtöbb felajánlást, ahogy tavaly, idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta – 165 millió forint értékben mintegy 29 ezer adófizetőtől. A második legtöbb felajánlást a Bátor Tábor Alapítvány gyűjtötte össze, míg a dobogó harmadik fokára az Országos Mentőszolgálat alapítványa került – bár az elgondolkodtató, hogy a háromból két alapítvány mögött is állami költségvetési szerv áll. Az mindenesetre jól látszik, hogy az egészségügyre szívesen adakoznak az emberek, többek közt ennek köszönhető, hogy a negyedik helyen az a Daganatos.hu „alapítvány” található, a maga 80 milliós adományával, amellyel például azzal keltett feltűnést, hogy jógaközpontot építtetett. A civilek tízes listáján szerepel még két állatmentő szervezet is, a Rex kutyaotthon és a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon is. A közéleti alapítványok közül előkelő (Top 30-as) helyen szerepel a felajánlások gyűjtésben az Szabad Sávért, a Átlátszónet és a TASZ alapítványa is, ezzel szemben a Civil Összefogás Fóruma az 580. helyen szerepel 275 adományozóval.  

Opten: Nőtt a munka hatékonysága

M. I.
Publikálás dátuma
2019.09.17. 18:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A felmérés alapján közel 40 százalékos a hatékonyságjavulás.
Míg 2014-ben a 3 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégek egy munkavállalójára átlag 56 millió forint bevétel jutott, addig tavaly ez az összeg már 74 millió forintra rúgott – derül ki az Opten által közzétett felmérésből. A 10 millió forint feletti cégek esetében a középérték 13 millióról 17 millióra nőtt. Ez harmadnyi, illetve közel 40 százalékos hatékonyságjavulás. Miközben ez idő alatt a 3 milliárd feletti társaságok bevételre vetített átlagos nyereségaránya 2,9 százalékról 3,2 százalékra nőtt, addig 10 milliós forgalmi küszöb felett az érték 3,7 százalékról 2,8 százalékra csökkent. Ezt a céginformációs szolgáltató az emelkedő bérköltségekre és az élénkülő beruházási kedvre vezeti vissza. Az eszközökre vetített hitelállomány ugyanezen időtávon hárommilliárdos bevétel felett 56 százalékról 51 százalékra, 10 millió felett pedig 48 százalékról 38 százalékra csökkent.