fotók;World Press Photo;

2019-09-19 10:30:00

A történetek erejével - World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Ha szeptember, akkor újra itt a World Press Photo kiállítás. A képek idén is rabul ejtenek, ám talán többször jutunk levegőhöz, mint az eddigi években.

A világon Nigériában az egyik legmagasabb az ikerszülések száma, amelyhez a közösségek különféleképpen viszonyulnak: míg valahol tisztelettel fordulnak felé, addig másutt boszorkányságnak minősítik. A quinceanera, a tizenötödik születésnap a latin-amerikai lányoknál a felnőtté válás hagyományos ünnepe, melynek során az ünnepelt királykisasszony jelmezt ölt, a nőiséget jelképezve. A kolumbiai kormány és a FARC gerillaszervezet 2016-os békekötését követően a szervezet korábbi női tagjai szülni kezdtek, amely azt megelőzően a háborúval összeegyeztethetetlen volt. Három történet a több tucat közül, amelyekkel a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott World Press Photo kiállításon, a nemzetközi fotópályázat nyertes képeinek sorában találkozhatunk. E három helyzet sokat elmond a világ egyik legjelentősebb fotós eseményéről: a történetmesélés egyre nagyobb és nagyobb szerepet kap és már nem megy ritkaságszámba a nőket érintő kérdések feldolgozása sem.

Noha a korábbi évekhez hasonlóan gyakoriak a migrációs válsághoz, a harci övezetekhez és a legszörnyűbb támadásokhoz kapcsolódó felvételek, mintha mégis kinyílt volna a látószög, és ha lehet, még sokszínűbben látnánk világszintű problémáink gyökereit. – A nézők szembesülnek majd komoly és drámai eseményekkel, de nem olyan durva képekkel, mint amit az évek során megszoktunk – mondta el Révész Tamás, a kiállítás felelős koordinátora is a sajtótájékoztatón. A dráma már nem feltétlenül a véres közelikben bújik meg, sokkal inkább a képek hátterében rejlő mindennapokban. A transzneműség, a rákkal való szembenézés, a drogfogyasztás veszélyei, a Csád-medencében kialakult humanitárius válsághelyzet, a jemeni polgárháború következményei, a kabuli robbantások – a lista hosszan folytatható lenne, a fotók személyes és közösségi történetekre irányítják a figyelmünket. Mindaz, ami fölött a hétköznapokban könnyedén elsiklunk hírolvasási rutinunk során, itt olyan nagyításban tárunk elénk, amelyet lehetetlen kikerülni.

A nyolcvanezer pályamunka közül kiválasztott közel másfélszáz felvétel jóval túlmutat a sajtófotó műfaján: ha egy kicsit is nyitottak vagyunk, eloszlathatja a határainkat és a sztereotípiáinkat. Amikor fájdalmat, kétségbeesést, vagy nagy ritkán mosolyokat látunk, nehéz nem a sajátjainkra gondolni. Noha a miénktől gyakran eltér a képeken szereplők élethelyzete, érdemes nem elfelejteni – bármennyire is sulykolják belénk mind gyakrabban az ellenkezőjét –, hogy egy bolygón élünk, és a problémáink kivétel nélkül mind közösek.

Infó: World Press Photo kiállítás, látogatható október 23-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban.