Kövér László elmagyarázta, mit kell tenniük a lelkészeknek választások idején (videó)

Publikálás dátuma
2019.09.19. 10:51
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Trócsányi László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője és Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (b-j) a Reformátusok Szárszói Konferenciájának megnyitóján
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Skizofrénia, ha a hívő keresztény nem keresztényi pártra szavaz, az ilyesmit az egyházközség akadályozhatja meg – fejtegette a házelnök.
A dunamelléki református püspök társaságban fejtette ki Kövér László, hogy mit kell tennie az egyháznak, ha azt látják, hogy egyik közösségi tagjuk nem jó irányba, nem a megfelelő pártra szeretne szavazni. A politikai továbbképzés augusztus végén, a Reformátusok Szárszói Konferenciáján történt, a beszélgetésről készített videót a 444.hu szúrta ki.

Kövér megmondta, kire szavazhat egy keresztény ember

A program első és leghangsúlyosabb kerekasztal-beszélgetésén Kövér László házelnök, Trócsányi László fideszes EP-képviselő és biztosjelölt mellett Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a református zsinat lelkészi elnöke járták körül a tanácskozás fő témáját, a keresztyéndemokráciát. Mint a portál írja, a püspök arra a kérdésre, hogy van-e dolga egymással az egyháznak és a politikának, egyértelmű igennel válaszolt, a kettő szétválasztását mesterséges dolognak nevezte, amelyért – sajátos humorral – az SZDSZ-t és a Momentumot tette felelőssé.
A másfél órás beszélgetés során Kövér László azon is elmerengett, szavazhat-e keresztény ember olyan pártra, amelyet ő nem tart kereszténynek. A házelnök szerint a hitből nem fakad kötelező pártelkötelezettség, de „keresztény ember nem szavazhat olyan pártokra, amelyek nyíltan vagy a gyakorlatukban tagadják a keresztény hitelveket meg az abból fakadó gyakorlati következményeket”. 
Kövér kijelentette: a legrosszabb kereszténydemokrata politika is jobb, mint a legjobb nem keresztény politika.

A beszélgetés másik pontján tovább szőtte ezt a gondolatot: ha egy gyakorló keresztény olyan pártra szavaz, amely nyíltan vagy nem olyan nyíltan, esetleg csak a tetteiben tagadja meg a kereszténység programját, az „minimum skizofrénia”. 
Hogy ez ne fordulhasson elő, az „a közösség felelőssége, adott esetben az egyházi közösségekről beszélek, beleértve a lelkészeket és a plébánosokat is.”

Kövér „nem akarta a lelkészeinket gyávasággal vádolni”, de azért megjegyezte, hogy a katolikus papok gyakrabban prédikálnak olyat, hogy
„aki nem jófele szavaz, az a következő héten ne jöjjön templomba, csak miután többször jó alaposan meggyónt. De ő nem fog feloldozást adni, mondta a plébános úr.”

Az elvek változtak, a bajusz maradt

Ne felejtsük el: ezeket ugyanaz a Kövér László mondta, aki  az Index találata szerint még 1990-ben, a Reform Magazinnak nyilatkozva még úgy érvelt, hogy „Az abortuszvitát kormányzati útra terelni olyan hiba lenne, mint hittant oktatni az állami iskolákban.”

Sok szín helyett csak kettő jutott

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta, hogy a gyülekezetekben fontos a sokszínűség, és lehetnek különböző politikai meggyőződésű hívek, de az egyház konferenciájának programjában ennek nem sok nyoma van. Ez itt a meghívott fideszes/kormányzati politikusok névsora: • Kövér László  • Trócsányi László  • Sölch Gellért • Szájer József  • Illés Boglárka  • Orbán Balázs  • Czibere Károly Ez pedig az ellenzékieké: • Ungár Péter 
Szerző

Nem engedtek be egy férfit a vakvezető kutyájával az IKEA éttermébe

Publikálás dátuma
2019.09.19. 09:36

Fotó: Paul Zinken / AFP
A vállalat elismerte, hogy egyik munkatársuk hibázott. Hozzátették: tisztában vannak a szabályozásokkal, ám pontosabb tájékoztatásra van szükség a munkatársak körében.
Hiába szeretett volna enni az egyik magyarországi IKEA éttermében a vakvezető kutyájával a 34 éves Széll Sándor a nagybevásárlás után, ezt egy fiatal, ott dolgozó hölgy megakadályozta – írja a Blikk. A férfi a lapnak elmondta: a dolgozó kedvesen közölte vele és a párjával, hogy nem mehet be – pedig elmondták neki, hogy a kutya vakvezető, így rá nem vonatkozik ez a szabály, és ott volt minden szükséges papír, a vakvezető-igazolvány is.
„Mondhattam volna, hogy hívja oda a főnökét, de – őszintén szólva – nem volt kedvünk úgy ott enni, hogy nem látnak minket szívesen”

– tette hozzá.

Az IKEA a lap megkeresésére közölte:
„Valóban és tévesen nem engedte be egyik munkatársunk a vásárlónkkal az étterembe érkező segítőkutyát. Lakberendezési vállalatunk tisztában van a szabályozásokkal, ám sokkal pontosabb tájékoztatásra van szükség a munkatársak körében. Mindhárom IKEA áruház kutya- és macskabarát (budaörsi áruházunkba más kiskedvencek is bevihetők), a segítőkutyák előtt pedig az éttermek, kávézók és bisztrók is nyitva állnak.”

Szerző

Komoly összeget vettek el a NAV-tól, tízmilliárdokat oszt újra a kormány

Publikálás dátuma
2019.09.19. 08:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az átszervezéssel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is jól járt, az Operaház próbacentrumának építését pedig közel 5,5 milliárd forinttal támogatták meg.
A kormány az idei költségvetésen belül 38 milliárd forint átcsoportosításáról intézkedett – írja a Napi.hu, a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot idézve. A határozat a közigazgatási bírósági szervezet létrehozásának és működésének előkészítésével kapcsolatos kiadásokat megrövidítette 2 milliárd 643 millió forinttal, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek átutalt 2 milliárd 859 milliót. Az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása 1 milliárd 913 millió forint lett.
A kormány elvett a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól 9 milliárd 50 millió forintot és ebből tovább utalt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak 2 milliárd 643 milliót. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az egyetemek és főiskolák támogatására 3 milliárd 501 millió forintot kapott. A World Robot Olympiad megszervezésével kapcsolatos kiadásokra 1,9 milliárd forint fordítható. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a külképviseletek igazgatására 596 milliót fordíthat az átcsoportosított pénzből. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keretében működő Klebelsberg Központ támogatása 450 millió forint. A művészeti tevékenység támogatására 600 millió, míg az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására 7,7 milliárd forint fordítható .A kiemelt sportegyesületek működésének támogatására 2,5 milliárd forintot ítélt meg a kormány. A Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítása 2 milliárd forinttal csökkent. Ugyanakkor az Operaházhoz tartozó Eiffel Műhelyház és Próbacentrum beruházása 5 milliárd  492 millió forinthoz jutott - mutatja be az újraosztott forrásokat a pénzügyi portál.
Szerző