Előfizetés

Rogán Antalt egy egy méretes csekk várja a Felhő utcai luxusalbérletben (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.19. 14:57

Fotó: Népszava
Postásnak állt Karácsony Gergely, először Rogánéknak vitte ki a NER újgazdagjainak kiállított számlát.
Egy Felhő utcai villa kapujában tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, és a momentumos Hajnal Miklós – itt, Sarka Kata és Bessenyei István- Valton-tulajdonos luxusingatlanjában lakik bérlőként ugyanis az utóbbi időkben a Rogán-házaspár, mivel kinőtték a Pasa-parkot.
Bár az ingatlant hivatalosan Rogán-Gaál Cecília bérli, Karácsony Gergely szerint ez csak jogi kiskapu, a miniszter feleségeinek sportrendezvényeit pedig amúgy sem kerülik el az állami cégektől érkező támogatások. A helyszínt azért választotta a főpolgármester-jelölt, hogy elsőként Rogánék kapják meg a Tiborcz-adót – azt az adónemet, amit Karácsony, megválasztása esetén a NER milliárdos haszonélvezőire róna ki.
„A Tiborcz-adót azért fogjuk kivetni, , hogy azok, akik ilyen magas színvonalon tudják biztosítani lakhatásukat, azok hozzájáruljanak ahhoz, hogy másoknak is lehessen lakhatása Budapesten (...)azért vetjük ki, hogy azokból az elkobzott, ellopott vagyonokból valamennyit visszaadjunk a budapestieknek, amik az elmúlt években felgyülemlettek”

- mondta Karácsony. Az is hangsúlyozta, hogy Rogán Antal az értelmi szerzője annak a kampánynak, amit személyesen ellene és az ellenzékkel szemben indítottak, s amellyel közpénzből mérgezik az ország levegőjét. A Tiborcz- adót, mint kezdeményezést Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is méltatta: mint mondta, jó hogy Karácsony is fontosnak tartja az átláthatósági kezdeményezésüket, a céljuk az, hogy október 13-án megállítsák Orbán bábjait, és zéró toleranciát hirdessenek a korrupcióval szemben 
A transzparencia jegyében a Momentum
  • felülvizsgálná a főváros érvényben lévő szerződéseit, a túlárazottakat pedig felbontaná, és adott esetben kártérítési pert is indítana a méregdrágán dolgozó kivitelezőkkel szemben
  • interneten tenné elérhetővé, kereshetővé a főváros és az összes kerület szerződéseit.
Az ígéretek után kezdődött a performansz, a két ellenzéki politikus pedig elbaktatott a Felhő utcai villa egyik bejáratához, hogy átadják a csekket. Kíváncsi vagyok, ki nyit ajtót, ha bekopogtatunk - vetette fel séta közben Hajnal, Karácsony pedig helyeselt – hogy aztán végül kopogtatás nélkül, az ajtóhoz tűzve hagyják ott a csekket.
A nagy szembesítés tehát elmaradt, az viszont jól látszott, hogy a villa tulajdonosai mennyire komolyan gondolják az átláthatóságot: az alig 50 méteres úton hét, falba épített térfigyelő kamera pásztázta az utcát.

Ki kell adni, milyen tanulmányokra költött 6,1 milliárd forintot a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 14:34

Fotó: Népszava
Erről csütörtökön döntött a Fővárosi Ítélőtábla.
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntése alapján már nincs akadálya annak, hogy a közvélemény is megismerje, milyen anyagokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Századvéggel – közölte a TASZ. Mint írták, bár közérdekű adatokról van szó, amelyek megismerhetőségét mindenki számára biztosítani kell, Rogán Antal tárcája az igényelt adatok egy részét egyáltalán nem akarta kiadni, másik részéért pedig közel negyedmillió forint költségtérítést kért a TASZ ügyfelétől, a HVG újságírójától.
„A költségtérítés azért különösen abszurd, mert az adatokat nem küldték volna el, csak betekintési lehetőséget biztosítottak volna az újságírónak, aminek helyszínét és időpontját csak azután közölték volna vele, ha már befizette a költségtérítést”

– tették hozzá.

Az iratok megismeréséért indított perben májusban született elsőfokú ítélet: ebben a bíróság a szerződések és más anyagok költségtérítés nélküli kiadását rendelte el. A bíróság jelezte, hogy a kért adatok elektronikusan is rendelkezésre állnak, és nem látta bizonyítottnak, hogy a kigyűjtésük többletmunkát igényelne, vagy jelentős erőforrás kellene a személyes adatok kitakarásához. Az ítélet azt is kimondta, hogy mivel egy minisztériumhoz rendszeresen érkeznek közérdekű adatigénylések, ezek megválaszolását be kell építeni a munkarendbe. Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerős ítéletében helybenhagyta az elsőfokú ítélet rendelkezéseit, ki kell adni azokat a tanulmányokat, amelyek a bruttó 6,1 milliárd forintos keretszerződés felhasználásával készültek.
„Az utóbbi években sajnos egyre több akadályt gördít az állam azok elé, akik a közügyek átláthatóságáért küzdenek. Ezt teszik akkor is, amikor állami szervek a közérdekű adatigénylések teljesítéséért nagy összegű költségtérítést követelnek, teljesen indokolatlanul. Szerencsére egyre többször dönt úgy a bíróság, hogy az adatkezelő nem kérhet költségtérítést az adatigénylés teljesítéséért. Elégedettek vagyunk a döntéssel, ami egy újabb siker a TASZ számára. Minden ilyen ítélet egy újabb lépés az átláthatóság felé”

– mondta Dojcsák Dalma, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője.

A fideszes képviselőnek sikerült kétszer is átadnia ugyanazt a földutat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 13:26

Fotó: Vigh László Facebook oldala
A Milejszeg és Nagylengyel között út Vigh László szívügye lehet, hiszen duplán felavatta.
Szombaton adott hírt róla A 444.hu, hogy Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője jó eséllyel pályázhat "A Választási Kampány Legértelmetlenebb Avatása" címre, mivel aznap átadott egy 1,2 kilométer hosszú földutat. Ezután a képviselő nem ismert okból törölte Facebook-beszámolóját a szalagvágásról, pedig van mire büszkének lenni.  
Mint a portál észrevette,
a Milejszeg és Nagylengyel közti földút egy részét már márciusban is átadta Vigh László.

A megyei lap, a Zaol pedig mindkét eseményről hűen beszámolt. Márciusban az számított nóvumnak, hogy az összekötőút elejét jelentő Ady Endre utcát egy kilométeren aszfaltozták és mészkövezték, szeptember 16-án viszont már  a „talajstabilizált cementált remix”  helyi lefektetésének örvendezett a képviselő és a földutat megáldó plébános.