Előfizetés

Egy másként drámai költözés

N. Kósa Judit
Publikálás dátuma
2019.09.21. 13:36

Fotó: Fortepan
Ennek a képnek az esete arra is felhívja a figyelmet: a fotó olyan történeti dokumentum, amely nem mindig „beszél magáért”.
Költözést látunk ezen a képen, mégpedig abban a korban, amikor a hurcolkodók drabális stílbútorokat cipeltek magukkal otthonról otthonra, a holmit pedig lovaskocsin szállították keresztül Budapesten. Akinek jó a szeme, az azt is hamar felismerheti: a Logodi utca 63. előtt zajlik a pakolás. De vajon miért az ablakon át emelik ki a szekrényt? Lassan egy évtizede dolgozik egy civilekből álló közösség az interneten annak érdekében, hogy a Fortepan fotógyűjteménye kereshető adatbázisként is szolgáljon. Ha ezek az önkéntesek nem volnának, hoppon maradna mindenki, aki a százezernél több felvételt kínáló archívumban kutatna. Se szeri, se száma a bravúros vagy épp kalandos megfejtéseknek. Ennek a képnek az esete azonban arra is felhívja a figyelmet: a fotó olyan történeti dokumentum, amely nem mindig „beszél magáért”.
A felvétel Bojár Sándor fotóriporter hagyatékával került fel a Fortepan honlapjára, hátterét pár nap alatt, szorgos kooperációval tárták fel a derék megfejtők. Kiderült: azt a mára feledésbe merült időszakot látjuk itt, amikor 1935 őszén omlásnak indult a Várhegy nyugati oldala. A következő év elejére már tucatnyi frissen emelt, modern bérpalotát fenyegetett az összedőlés réme. Pedig csak annyi történt, hogy lebontottak egy Attila utcai ódon házikót, hogy annak helyén is egy új épületet emeljenek. Ám az alapozás gödre mögött megindult a föld, s a leginkább érintett Logodi utca 63. lakói egyszer csak azt látták, repedeznek a falak, az ajtókat pedig már nem lehet kinyitni. A nyílásokat falazással erősítették meg, de a lakók félelme nem enyhült – elsőként Sepsiszentgyörgyi Császár Istvánné fogta menekülőre, akit nemes Bíró Jenő alezredes földszinti lakásán keresztül költöztettek ki. Ezt látjuk a képen.
A történet önmagában is érdekes, igazán izgalmassá azonban az teszi, hogy ez a felvétel hosszú ideje a Jad Vasem gyűjteményében is szerepel, mégpedig azzal a jelzettel, hogy 1944-ben készült, és a gettóba való költöztetés látható rajta. Ezt persze az egész miliő, különösen a kocsira kerülő tárgyak száma és jellege is meggyőzően cáfolja – tükrös szekrényt senki sem vitt magával a gettóba –, ám a korrekcióra a pontos „megfejtés” megszületéséig esély sem volt. Ami a kép mögötti igazi történetet illeti, az szerencsére megnyugtató véget ért: a Közmunkatanács sikerrel vette fel a harcot a gravitációval, a bauxitcementből és vasgerendákból készített támfalnak hála a Logodi utca 63. ma is áll.

Sose lepi dermedt álom

Csejtei Orsolya
Publikálás dátuma
2019.09.16. 14:18

Bár már többekben felvetődött, hogy jó lenne szobrot állítani Weöres Sándornak Budapesten is, egyelőre csak egy emléktábla és az idén 110 éve született Károlyi Amyval közös sírja idézi meg a 30 éve elhunyt költő alakját. Városképileg legalábbis. Szombathelyen a Perint patak mellett ücsörög egy padon, kedvenc macskájával, Pécsett a Király utcában, egy kávézó előtt elmélkedik márvány asztalra könyökölve, Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum falán kialakított Panteonban domborodik, Budapesten viszont „csak” anekdoták, versidézetek és őszbe piruló városi galagonyabokrok emlékeznek rá. No meg egy óriási fenyőfa, ami a mai napig ott ágaskodik az egykori, Muraközi utcai Weöres-lak kertjében, közvetlenül a ház mellett. A Törökvész útról költöztek át ide Amyval a hetvenes évek közepén – ott máig emléktábla jelzi, hogy 1947-től 1974-ig ott élt és alkotott a költőházaspár, a Muraközi utca 10/a azonban jelöletlenül őrzi a Budai gyümölcsös című Weöres-vers egykor volt helyszínét. Az otthont, ahonnan, „A kert felső szögéből lelátni a Dunára / hol hidak emelkednek szónoki lendülettel, / s a túlsó, pesti parton a háztömbök sorára / hová ködöt borít vagy sziporkát szór a reggel.” Az említett fenyőfa, azon túl, hogy a Weöres-vers tanúsága szerint szép, télen-nyáron, és „sose lepi dermedt álom”, 1989 egyik téli reggelén nyert különös jelentőséget: Károlyi Amy lesétált a kertbe, levágott róla egy harsogó gallyat, és beküldte az akkor még létező, Lipótnak vagy sárga háznak csúfolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetbe, ahol Weöres Sándor tíz nap kóma után éppen feladta a harcot. Holtan, bepúderezett arccal várta, hogy megérkezzen az MTI fotósa, hogy felvételeket készítsen a halottas ágyáról, melynek alapján elvben halotti maszk készült volna a költő arcáról. A fenyőágat az intézetben dolgozó Polcz Alaine vette át, aki a boncasztalon fekvő Sanyika mellére helyezte a gallyat. Szobrászt is intézett (volna), hogy levegye a mintát, csak aztán, ahogy jó néhány évvel később egy a Holmiban megjelent visszaemlékezésben írja, a szobrász félt, nem mert a tetem közelébe menni, azt mondta, majd a képek után fest vagy rajzol. Nehezen, de kijárta a belépési engedélyt a kórbonctanra, és bevitte Weöreshez a remegő kezű, végtelenül zavarban lévő 24 éves fényképészt. Ő sebbel-lobbal körbefotózta a költőt, mellén a fenyőággal, amit Károlyi Amy a kertjükből küldött, majd a képeket leadta az MTI-nek, ahonnan minden expozícióról egy-egy kópia Polcz Alaine-hez került. Alaine a felvételeket átadta Amynak, aki állítólag azt mondta, hogy Sanyika arca enigmatikus rajtuk. A képeket a biedermeier szekrény tetején lévő könyvek közé csúsztatták, ám amikor két-három hét múlva Alaine szerette volna elmerülten megnézni őket, Amynak már fogalma sem volt róla, hol vannak. Bár Polcz Alaine erősködöt, hogy a lexikonok közé rejtették őket, Amy nem engedte, hogy megnézze. Azt kérte, ne keressék, majd kiadja a ház.
Bár a képek az MTI archívumában vannak a mai napig, Polcz Alaine később már nem látta őket. Weöres Sándor haláláról és halottas ágyáról részletes hanganyagot készített, hogy a legaprólékosabb részletekig tudósítson a megdermedt pillanatról. Arról, amit a képeken látni lehetett. Magnóra mondta például, hogy amikor a boncteremben megsimogatta Sanyikát, és rátette azt a zöld fenyőgallyat a mellére, azt mondta a boncmester, hogy fertőtlenítse a kezét, és mossa le vízzel. „Nekem különös volt – írja –, mert az van bennem, a lelkem mélyén – és ez nagyon furcsa –, mint tanatológus úgy érzem, nem piszkítja be az ember kezét a holttest. Az csak babonás félelem. Különösen, mikor friss a halott. És Sanyika akkor friss halott volt.” Ott a boncteremben csodálkozva nézte – egy idegen arc nézett vissza rá. Idegen volt. Nem kisimult, nem szép, nem megnemesedett. „A legtöbb halott arcán fényt látok. Azt mondták az orvosok, hogy ez a mimikai izomzat ellazulása. Mert hatszáz izom dolgozik az arcunkon, vagy még több. De nem – mert van, ahol éppen mást találunk. A kutatási eredmények szerint az utolsó percekben boldogsághormon, endorfin önti el az agyat. Sanyikának mégis idegen volt az arca.” Állítólag Polcz Alaine éveken át kereste a fotóst, nem jutott eszébe az MTI-ben utána menni a felvételeknek. A képek a fényképész, Fényes Gábor segítségével előkotorhatók voltak a raktár mélyéről, szerettük volna legalább a mellkasán lévő fenyőgallyat megmutatni, mely Károlyi Amy visszaemlékezése alapján a Muraközi utcai ház kertjéből való, de kegyeleti okokra hivatkozva a hírügynökség nem bocsátotta azt a Népszava rendelkezésére. Ekképpen látványnak marad a fa, mely Budapesten, a Törökvész úti ház emléktábláját leszámítva, az egyetlen „Weöres-emlékmű”.

Ligeti menőség

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:58

Fotó: Dürer Kert Facebook-oldala
Egy magyar származású német reneszánsz festőről elnevezett út, apácák nevelőintézete, a rendszerváltás előtt pártfőiskola, és a XXI. századi Budapest egyik alternatív közösségi tere a Városliget szélén – a Dürer Kert sokszor szürreális valósága megengedi az idő- és térbeli kalandozást.
A klub és kertje az Ajtósi Dürer soron található, a nagy hírű Szent István Gimnázium mellett. Az utca névadója az egyik leghíresebb magyar származású reneszánsz festőművész – derült ki tizenegy évvel ezelőtt azok számára, akik ott voltak névtábla-avatón. Albrecht Dürer, a reneszánsz festészet kiemelkedő alakjának édesapja a Gyula melletti Ajtósról származott, a község németesített nevét (Türer) nemesi előnévként használta a család. A művész a németországi Nürnbergben született 1471-ben, és ott is halt meg 57 évesen – magyarázta Kéri György, a kerület művészeti szakreferense még 2008-ban. Abban az évben, amikor az Ajtósi Dürer sor 19-21. alatti több mint 35 ezer négyzetméteres területen megalakult a hazai underground később kultikussá váló klubja, a Dürer Kert. Az ideológiailag változatos múltú helyen – ott kapott helyet a XIX. századi párizsi Sacré Coeur apácái által nyitott iskola és nevelőintézet, majd az MSZMP főiskolája, ahol a legendák szerint Kádár János is szívesen úszott – tizenegy esztendeje alakult intézményben hol a magyar médiatörténet egyik legszimbolikusabb darabja, a Tilos Rádió ünnepel születésnapot, hol lemezbörze, gasztrofesztivál vagy táncház zajlik. Egyszer magyar, máskor nemzetközi rock-, indie, hip-hop, elektronikus vagy metál koncert erősíti a programot az ezer ember befogadására alkalmas helyen. Két koncertterem, kezdő és kevésbé kezdő együttesek próbahelyiségei, stúdió és egy nagy kert, ahol filmvetítéssel, irodalmi esttel, képzőművészek installációival, de pingpongasztallal és csocsóval is várják a város legmenőbb figuráit. Mert a Dürerbe beugrani cool akkor is, ha hétköznap délután fut össze valakivel az ember és akkor is, ha szombaton kutyás pikniken vesz részt, játszóházba hozza csemetéit, vagy a liget átépítése miatt kialakult akadályokat kell biciklivel megkerülnie, és szívesen fújná ki magát. Tavaly arról szóltak a hírek, hogy a Dürer Kert is a politika és az üzlet sajátosan magyar kapcsolatának áldozatává válik, 2018. júliusában – a 24.hu beszámolója szerint - egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét. Felmerült, hogy odaköltözik a Fővárosi Nagycirkusz, amelyről azóta kiderült, hogy a Nyugati pályaudvar mellett kap majd új helyet. A Dürer Kertnek 2020-ig szóló szerződése van az épületre, és azóta is a hazai kultúra egyik legkarakteresebb klubjaként működik, amelynek kavicsos kertjében fázva bárki kaphat egy takarót. Kivéve, ha nincs még tizenhat éves és felnőtt kísérő nélkül érkezik.