Előfizetés

Orbán: vannak területek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 15:18

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A miniszterelnök mintha saját ars poeticájáról elmélkedett volna az Alkotmányvédelmi Hivatal átadóján.
A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra, és minden hasonló tevékenységre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén az MTI szerint. Az épület csaknem 30 milliárd forintba került, amit Orbán egyszerűen azzal magyarázott: "A magyar államnak rég nem volt 
  • annyi ereje,
  • annyi képessége,
  • ilyen elszánt kormánya
  • és ilyen jól teljesítő gazdasága,
hogy megengedhesse magának, és az a normális, hogy ezt megteheti." Az új ingatlanban az AH négy, eddig különböző helyszínen működő szervét költöztették egybe. A miniszterelnök építészeti szempontból is értékelte az átadott központot, szerinte egyenes vonalai világosságot, következetességet, fegyelmezettséget sugároznak, a kialakítás jól adja vissza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a kormány és a belügyminiszter elvár az intézménytől. Ekkor tért rá Orbán az ars poeticának is beillő mondatának bevezetésére. Hevenyészve felvázolta a titkosszolgálati munka történelmi-társadalmi múltját és jelenét, majd kimondta a tételmondatot:
"Mindenkinek vannak érdekei, és az érdekek érvényesítésének ugyan vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek."

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy, az AH főigazgatója (b) az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új székházának átadásán
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Hozzátette: "E területeken az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok." A közelmúlt szuperhős-filmek szintű kommunikációja után nem meglepő, hogy Orbán a titkosszolgálatok megerősítését és központosítását úgy magyarázta, mint aki egyszerre vállal főszerepet az Elnök emberei című sorozatban, és egy James Bond-filmben: "Magyarország erősödik, és így az iránta táplált érdeklődés is nő. Az országnak egyre nagyobb a befolyása Közép-Európában, valamint az Európai Unióban, és ennek vannak következményei a rivális államokra nézve is. A fokozott érdeklődésről tudnunk kell, ezt szabályoznunk kell, és ott, ahol kell, el kell hárítanunk azt." Végül megdicsérte a titkosszolgálatok elmúlt kilenc évi teljesítményét, "minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek" - mondta, és külön kiemelte, hogy ebben
nagyon is egyetértenek a titkosszolgálatokért felelős belügyminiszterrel, Pintér Sándorral.

Kiss Zoltán, az AH főigazgatója is beszélt az átadón, de ő inkább a szervezés gyakorlati oldalát ecsetelte. Szerinte az egybeköltözés azért volt indokolt, hogy még hatékonyabb legyen a rendvédelmi szervek működése, majd megdicsért a kivitelezők munkáját végzett. Az átadott ingatlan megfelel mindazon követelményeknek, amelyeket a kor kihívásai támasztanak, valamint a magyar és NATO-s jogszabályok, rendelkezések előírnak - hangoztatta a főigazgató.

Érdekességek az épületről

Az új, 30 milliárdból felhúzott épület hatszintes, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű. Az informatikai rendszer kialakításához 1200 kilométernyi kábelt használtak fel. Megtalálható benne egy 300 fős befogadóképességű konferenciaterem. Több mint ötven védett helyiséget alakítottak ki, és kiemelten védett tárgyalókat is építettek.

Rogán Antalt egy egy méretes csekk várja a Felhő utcai luxusalbérletben (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.19. 14:57

Fotó: Népszava
Postásnak állt Karácsony Gergely, először Rogánéknak vitte ki a NER újgazdagjainak kiállított számlát.
Egy Felhő utcai villa kapujában tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, és a momentumos Hajnal Miklós – itt, Sarka Kata és Bessenyei István- Valton-tulajdonos luxusingatlanjában lakik bérlőként ugyanis az utóbbi időkben a Rogán-házaspár, mivel kinőtték a Pasa-parkot.
Bár az ingatlant hivatalosan Rogán-Gaál Cecília bérli, Karácsony Gergely szerint ez csak jogi kiskapu, a miniszter feleségeinek sportrendezvényeit pedig amúgy sem kerülik el az állami cégektől érkező támogatások. A helyszínt azért választotta a főpolgármester-jelölt, hogy elsőként Rogánék kapják meg a Tiborcz-adót – azt az adónemet, amit Karácsony, megválasztása esetén a NER milliárdos haszonélvezőire róna ki.
„A Tiborcz-adót azért fogjuk kivetni, , hogy azok, akik ilyen magas színvonalon tudják biztosítani lakhatásukat, azok hozzájáruljanak ahhoz, hogy másoknak is lehessen lakhatása Budapesten (...)azért vetjük ki, hogy azokból az elkobzott, ellopott vagyonokból valamennyit visszaadjunk a budapestieknek, amik az elmúlt években felgyülemlettek”

- mondta Karácsony. Az is hangsúlyozta, hogy Rogán Antal az értelmi szerzője annak a kampánynak, amit személyesen ellene és az ellenzékkel szemben indítottak, s amellyel közpénzből mérgezik az ország levegőjét. A Tiborcz- adót, mint kezdeményezést Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is méltatta: mint mondta, jó hogy Karácsony is fontosnak tartja az átláthatósági kezdeményezésüket, a céljuk az, hogy október 13-án megállítsák Orbán bábjait, és zéró toleranciát hirdessenek a korrupcióval szemben 
A transzparencia jegyében a Momentum
  • felülvizsgálná a főváros érvényben lévő szerződéseit, a túlárazottakat pedig felbontaná, és adott esetben kártérítési pert is indítana a méregdrágán dolgozó kivitelezőkkel szemben
  • interneten tenné elérhetővé, kereshetővé a főváros és az összes kerület szerződéseit.
Az ígéretek után kezdődött a performansz, a két ellenzéki politikus pedig elbaktatott a Felhő utcai villa egyik bejáratához, hogy átadják a csekket. Kíváncsi vagyok, ki nyit ajtót, ha bekopogtatunk - vetette fel séta közben Hajnal, Karácsony pedig helyeselt – hogy aztán végül kopogtatás nélkül, az ajtóhoz tűzve hagyják ott a csekket.
A nagy szembesítés tehát elmaradt, az viszont jól látszott, hogy a villa tulajdonosai mennyire komolyan gondolják az átláthatóságot: az alig 50 méteres úton hét, falba épített térfigyelő kamera pásztázta az utcát.

Ki kell adni, milyen tanulmányokra költött 6,1 milliárd forintot a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 14:34

Fotó: Népszava
Erről csütörtökön döntött a Fővárosi Ítélőtábla.
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntése alapján már nincs akadálya annak, hogy a közvélemény is megismerje, milyen anyagokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Századvéggel – közölte a TASZ. Mint írták, bár közérdekű adatokról van szó, amelyek megismerhetőségét mindenki számára biztosítani kell, Rogán Antal tárcája az igényelt adatok egy részét egyáltalán nem akarta kiadni, másik részéért pedig közel negyedmillió forint költségtérítést kért a TASZ ügyfelétől, a HVG újságírójától.
„A költségtérítés azért különösen abszurd, mert az adatokat nem küldték volna el, csak betekintési lehetőséget biztosítottak volna az újságírónak, aminek helyszínét és időpontját csak azután közölték volna vele, ha már befizette a költségtérítést”

– tették hozzá.

Az iratok megismeréséért indított perben májusban született elsőfokú ítélet: ebben a bíróság a szerződések és más anyagok költségtérítés nélküli kiadását rendelte el. A bíróság jelezte, hogy a kért adatok elektronikusan is rendelkezésre állnak, és nem látta bizonyítottnak, hogy a kigyűjtésük többletmunkát igényelne, vagy jelentős erőforrás kellene a személyes adatok kitakarásához. Az ítélet azt is kimondta, hogy mivel egy minisztériumhoz rendszeresen érkeznek közérdekű adatigénylések, ezek megválaszolását be kell építeni a munkarendbe. Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerős ítéletében helybenhagyta az elsőfokú ítélet rendelkezéseit, ki kell adni azokat a tanulmányokat, amelyek a bruttó 6,1 milliárd forintos keretszerződés felhasználásával készültek.
„Az utóbbi években sajnos egyre több akadályt gördít az állam azok elé, akik a közügyek átláthatóságáért küzdenek. Ezt teszik akkor is, amikor állami szervek a közérdekű adatigénylések teljesítéséért nagy összegű költségtérítést követelnek, teljesen indokolatlanul. Szerencsére egyre többször dönt úgy a bíróság, hogy az adatkezelő nem kérhet költségtérítést az adatigénylés teljesítéséért. Elégedettek vagyunk a döntéssel, ami egy újabb siker a TASZ számára. Minden ilyen ítélet egy újabb lépés az átláthatóság felé”

– mondta Dojcsák Dalma, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője.