Előfizetés

Handó a saját javaslatait teszteli a bírókon

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.09.20. 08:15

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Ugyan nem kötelező a kitöltése, de nem is anonim az az elektronikus kérdőív, amelyet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke küldött ki a napokban a bírósági dolgozóknak.
Handó Tünde ugyanis, mint arra az Országos Bírói Tanács (OBT) felhívta a figyelmet, a bírósági intraneten kéri ki kollégái véleményét. Az OBT szerint Handó utólag így támasztaná alá saját korábbi módosító javaslatait.
Egy általunk megkérdezett bíró azt mondta, tudomása szerint nem kötelező az online kérdőív kitöltése, de amikor ő arra a gombra nyomott, hogy később tölti ki, a számítógép megjelenítette személyes adatait, emailcímét és jelszavát is. Ebből arra következtet, hogy a kérdőívet kitöltők anonimitása legalábbis nem biztosított. Kérdésünkre nem tudta megmondani, hányan tölthették ki a kérdőívet ennek ellenére is, ő maga azonban egyetlen ilyen bírósági dolgozót sem ismer. Noha a kérdőív kitöltése nem kötelező, az Azonnali.hu szerint a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Riba Csilla már kérte az ítélőtáblán dolgozó bírókat, hogy válaszoljanak a kérdésekre. A portál úgy tudja, más bírósági vezetők is küldtek levelet beosztottaiknak.
A kérdőív a következő négy kérdésből áll: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az OBT-ben valamennyi törvényszék, ítélőtábla és a Kúria önálló képviselettel kellene rendelkeznie?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy az OBT tagjai a legdemokratikusabb úton, közvetlenül az összbírói értekezleteken, illetve a Kúria teljes ülésén kerüljenek megválasztásra?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezető a jövőben ne lehessen az OBT tagja?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy az OBT-nek jelenlegi tagjai kitölthessék mandátumukat?”
Handó a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvényt módosítaná, a 15 taggal működő OBT létszámát 26-ra emelné, a tagok megválasztását pedig a mai elektori rendszer helyett az egyes törvényszéki, ítélőtáblai és kúrai összbírói értekezletekre bízná, s valamennyi törvényszék, ítélőtábla és a Kúria is "képviselettel" rendelkezne a tanácsban. Az OBT szerint Handó javaslatainak célja a testület hatékonyságának csökkentése, a mai tagok ellehetetlenítése. Ráadásul a negyedik kérdés ellentétes a törvény rendelkezésével, az OBT választott tagjai ugyanis nem visszahívhatók.  

Répássy Árpád lehet az utód

Egyedüliként a Miskolci Törvényszék elnöke, Répássy Árpád pályázott az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesi tisztségére. A Handó által kiírt pályázat július 30-án zárult, az OBH elnökhelyettesét az OBH elnökének javaslatára az államfő nevezi ki határozatlan időre. Répássy Árpád, aki a fideszes politikus Répássy Róbert unokatestvére, egyike a Handóhoz leginkább lojális bíróknak. Az általános elnökhelyettesi poszt eddig nem létezett az OBH-ban, ezért is gondolják sokan, kinevezése esetén Répássy lehet a 2022. január 1-jén lejáró mandátumú Handó utódja az OBH elnöki székében.

Földes György: vereség, győzelmi eséllyel

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.09.20. 07:30
A tegnapi ítélettel sem zárult le a több szálon futó, bonyolult ügy
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyezséget ajánl a Politikatörténeti Intézet az államnak: a baloldali szellemi műhely mintegy 2,5 milliárdos jóvátétel fejében kész elköltözni az Alkotmány utcából.
A bíróság év elején – nem jogerős döntésében – elfogadta a kormány érvelését, és kimondta, hogy az állam egyoldalúan felmondhatja a Politikatörténeti Intézettel (PTI) kötött ingatlanhasználati szerződést. A PTI fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta az első fokon hozott döntést, ám annak indoklását megváltoztatta. Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója a határozat kihirdetése után bizakodóan nyilatkozott lapunknak. A PTI ezt a pert elvesztette ugyan, de az ítélőtábla indoklása – mondta Földes – „nem zárja ki a győzelem lehetőségét”. Ahogyan arról a Népszava rendszeresen beszámolt, évek óta bonyolult pereskedés zajlik: az állam egyetlen fillér kártalanítás nélkül utcára akarja tenni a PTI-t az általa használt értékes Alkotmány utcai ingatlanból. A kormány tervei szerint ebbe a Kossuth térnél lévő épületbe (ahol bezárásáig a Néprajzi Múzeum is működött) költöztetik majd a Kúriát. Több szálon fut az ügy. Az állam korábban próbálta elérni, hogy a PTI záros határidőn belül hagyja el az épületet, az ingatlan kiürítése iránt indított pert azonban a bíróság felfüggesztette. Elsősorban a kiürítés elrendelése szempontjából volt fontos, milyen határozatot hoz a Fővárosi Ítélőtábla az ingatlan használati jogára vonatkozó eljárásban. Varga István, az államot képviselő ügyvéd a mostani döntést követően kérdésünkre közölte, hogy kérni fogják a kiürítési per folytatását, utána „el kellene távoznia az alperesnek” (azaz a PTI-nek) az ingatlanból. A jogi helyzet szerinte teljesen világos. „Nem kéne ezt a háborút folytatni, szerintem ez csak időhúzás” – jelentette ki Varga, aki továbbra is úgy gondolja, hogy a PTI-nek nem jár egyetlen fillér sem. „Jogkövető magatartást kellene tanúsítani, különösen egy Politikatörténeti Intézetnek” – tette hozzá. Ezzel szemben Földes György hangsúlyozta: „Nem az időt húzzuk, hanem a jogainkat és az érdekeinket védjük”. Az ingatlan használatára vonatkozó csütörtöki határozatában a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy fellebbezésében a PTI „nem teljesíthető kérelmet” nyújtott be. Ugyanakkor az első fokon hozott döntés indoklásának megváltoztatásával az ítélőtábla azt is egyértelművé tette: a kiürítési perben az intézetnek elvileg alkalma lesz érvényesíteni az igényeit. A Politikatörténeti Intézet közben úgynevezett egyezségi kérelmet adott be. Ahogyan Földes György fogalmazott: a PTI szeretné, ha a bíróság „egyezségi helyzetet” teremtene a Politikatörténeti Intézet és az állam között. A kérelemben már számszerűsítve szerepel, milyen anyagi elvárásai vannak az intézetnek. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a PTI mintegy 2,5 milliárd forintot kér azért, hogy elhagyja az Alkotmány utcában lévő székhelyét. Az összeg megállapításakor – mondta Földes György – figyelembe vették a hatalmas levéltári anyag őrzésének költségeit és például a használati jog ellenértékét is.

Két budapesti hídon is félpályás lezárás lesz a hétvégén

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.20. 07:20

Fotó: Népszava
Mossák a Margit hidat és Petőfi hidat.
A hétvégén egy-egy forgalmi sáv részleges lezárása mellett mossák a budapesti Margit hidat és Petőfi hidat - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A közlemény szerint szombaton fél 7-től 15.30-ig a Margit hidat, vasárnap ugyanekkor a Petőfi hidat tisztítják.
A társaság arra kéri a gépjárművezetőket, hogy a munkaterületek mellett fokozott figyelemmel közlekedjenek.