Előfizetés

Konténertantermekkel várják az elsősöket több budapesti iskolában

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.09.20. 06:00

Fotó: VILCSEK GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA FACEBOOK-OLDALA
Úgy módosított törvényt a kormány, hogy nem mérte fel, lesz-e elég hely az intézményekben a hatéves kortól kötelező iskoláztatáshoz. Nem lesz elég.
Konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti iskolában, a tankerületek már tervezik ezek beszerzését – értesült lapunk. Forrásunk szerint az egyik fővárosi tankerület legutóbbi értekezletén vetődött fel a férőhelybővítés szükségessége, amire a köznevelési törvény idén nyáron elfogadott módosítása miatt van szükség. Jövőre lép ugyanis hatályba az a rendelkezés, ami kötelezővé teszi minden, augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermeknek az iskolába járást. Az iskolákban emiatt az első osztályosok létszámának növekedésével számolnak, s előfordulhat, több helyen két osztály helyett hármat is indítani kell. Ehhez viszont bővíteni kell a férőhelyeket, ami – az idő rövidsége miatt – konténertantermekkel oldható meg a leggyorsabban. 
Az ügyben kerestük a Klebelsberg Központot, de cikkünk írásáig nem kaptunk tájékoztatást. – Ez az eset is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helye a hatéveseknek – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás ismertette a PSZ becsléseit is, melyek szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma. A szakszervezet adatai szerint jelenleg a hatévesek legalább negyede marad egy évvel tovább óvodában. Bár a statisztikák alapján lenne elég férőhely – az általános iskolák kihasználtsága átlagosan 80 százalék körüli –, települési szinten már nagy különbségek vannak: főleg kisebb vidéki településeken fordulhat elő, hogy a férőhelyek csupán 50-60 százalékát sikerül feltölteni, míg a megyeszékhelyeken vagy a fővárosban nem ritka a 100 százalékos vagy azt meghaladó kihasználtság. Totyik Tamás szerint az is elképzelhető, hogy több intézményben magasabb létszámmal indítanak osztályokat, ám ott, ahol 100 százaléknál is magasabb a kihasználtság, csak törvénysértéssel tudnák megvalósítani. Az általános iskolák 1-4. évfolyamán jelenleg 27 fő a maximális létszám, ezt a tankerület engedélyével maximum 20 százalékkal lehet túllépni (a sajátos nevelési igényű gyerekek pedig kettő, esetenként három főnek számítanak). A PSZ alelnöke szerint az is kérdés, mindenhol lesz-e elegendő pedagógus. Bár a kormány szerint nincs tanárhiány, valójában több ezer pedagógus hiányzik, lapunkban szerdán írtunk arról, egy zuglói iskolában a felső tagozatos diákoknak is alsós tanár tart matematikaórát, ami fokozza a munkaterhelést. A PSZ szerint elfogadhatatlan, hogy a rugalmas iskolakezdés megszüntetéséről a kormány egyetlen szakmai szervezettel, érdekképviselettel sem egyeztetett. A mostani rendszerben az iskolakezdés rugalmasan működik, az óvodapedagógusok a gyermek egyéni fejlődését és érdekeit szem előtt tartva a szülőkkel közösen dönthetnek arról, a gyerek iskolaérett-e vagy az tesz neki jobbat, ha egy évet még óvodában marad. Ha nem értenek egyet, a helyi pedagógiai szakszolgálat hozza meg a döntést. Jövőre viszont már csak az Oktatási Hivatal dönthet a halasztásról. A kormány ezt úgy indokolta: a gyerekek érdekét az szolgálja, ha minél előbb megkezdhetik iskolai tanulmányaikat.

Reagált a Klebelsberg Központ

Cikkünk megjelenése után válaszolt az állami iskolafenntartó, annyit írtak: "A tankerületi központok eddig is és ezután is ellátják a jogszabályban meghatározott fenntartói feladataikat és biztosítják a tanításhoz szükséges tantermeket, férőhelyeket. A Klebelsberg Központ megkezdte a jövő tanév előkészítését, és ahol a tanulói létszám indokolni fogja, gondoskodik majd a férőhelybővítésről."

Kirándulás vezényszóra

A kormány hatmilliárd forintot biztosít arra, hogy jövő szeptembertől minden általános iskolás kirándulásokon, kulturális programokon vehessen részt – jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Hozzátette: cél, hogy az ősi magyar kultúrához, hagyományokhoz kötődjenek a programok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezzel lényegében irányítottá válik a tanulmányi kirándulások programjának meghatározása, a központilag előirányzott „kultúrprogrammal” egy olyan területet sajátít ki a fenntartó, amely idáig az intézményi autonómia részét képezte.

Hétvégén is sütni fog a nap, de a hajnalok hidegek lesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 21:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szél pedig elül. Szombaton 17-22, vasárnap 19-24 fok várható.
Pénteken napsütéses idő várható. Csapadék nem valószínű, legfeljebb az északkeleti megyékben lehet kis eséllyel egy-két futó zápor. A leghidegebb órákban általában 1-6 Celsius-fok lesz, de a fagyzugokban ennél kissé hidegebb is lehet, illetve nagy területen talaj menti fagy is előfordulhat. Napközben 16-19 fokig melegszik a levegő. Szombaton és vasárnap túlnyomóan napos idő várható csapadék nélkül. A minimumok szombaton általában 1-6, vasárnap 2-7 fok között alakulnak, de egyes fagyzugokban hidegebb lesz, gyengén fagyhat, illetve talajmeneti fagy az országban többfelé is valószínű. A nappali maximumok szombaton 17-22, vasárnap 19-24 fok között alakulnak - olvasható az OMSZ előrejelzésében.

Magyar Narancs: Simonkára 8 és fél évet kérhet az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.19. 20:55

Fotó: Facebook
És teljes vagyonelkobzást.
Több forrás is arról beszélt a Narancs.hu-nak, hogy az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. A Fővárosi Törvényszék a lap kérdésére csak azt erősítette meg, hogy a vádiratokat már postázták a vádlottaknak és védőiknek. Az országgyűlés tavaly októberben a legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát, majd a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki és házkutatást is tartott a politikusnál. Az elhúzódó nyomozás végén augusztus 21-én küldte meg a vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéknek. Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Simonka György és 32 társa ellen az ügyészség. Azzal vádolják a dél-békési parlamenti képviselőt: tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg a termelési és értékesítési szövetkezetek beruházásaival kapcsolatban és ezekre rástartolt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala múlt pénteken vette zár alá Simonka újkígyósi lakhelyét. A mentelmi jog alól felfüggesztett fideszes politikus mindent tagad, és hisz a független bíróságban.