Pert vesztett az Emmi: nem titkolhatják tovább, mi lesz a gyerekekkel a Fóti központ felszámolása után

Publikálás dátuma
2019.09.20. 12:36
Fót gyermekváros
Fotó: Népszava
A per során az is kiderült, hogy a tárca nincs birtokában a gyermekváros bezárása szakmai tervének.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ki kell adnia a fóti gyermekközpontban elhelyezett gyerekek további ellátásra vonatkozó adatokat – így döntött a Fővárosi Törvényszék a csütörtökön meghozott elsőfokú ítéletében, írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. A tárca nem titkolózhat tovább arról, hogy a különleges ellátást igénylő gyerekek, illetve a felnőtt kísérő nélküli menekült gyerekek 2019. május 31. utáni ellátására pontosan mely helyszíneken, mely intézményekben kerül sor. A bíró ítélete szóbeli indoklásában elmondta:
a kért adatok kapcsán teljesen mindegy, hogy azok döntéselőkészítő adatok egy folyamatban lévő ügyben, vagy olyanok, amelyekkel kapcsolatban már megszületett a döntés, mindkét esetben nyilvánosnak kell lenniük.

A kormány februárban kész tényként jelentette be a fóti Károlyi István Gyermekközpont megszüntetését és az ott élő gyerekek átköltöztetését. Az illetékes tárca sem annak elfogadható magyarázatát nem adta, hogy mi szükség felszámolni a jól működő és a gyerekek speciális helyzetének megfelelő ellátást biztosító intézményt, sem arról nem volt hajlandó nyilatkozni, mi fog a gyerekekkel történni, hova viszik át őket, és milyen körülményekre számíthatnak.
A gyerekek jövőjét illető közérdekű adatokat Szél Bernadett független képviselő március elején kérte ki, de a minisztérium megtagadta azok kiadását: csak annyit válaszoltak, hogy döntéselőkészítő adatokról van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. Szél innen már a Helsinki segítségével vitte tovább az ügyet, és bírósághoz fordultak. 
A per során kiderült egy érdekes körülmény is: a tárca nincsen birtokában a fóti központ bezárása szakmai tervének, ezért a bíróság az erre vonatkozó kereseti kérelmet elutasította. A jogvédők úgy fogalmaznak ezzel kapcsolatban: igencsak különös, hogy egy ilyen volumenű változtatásról semmilyen tervvel nem rendelkezik a szaktárca, és minderre csak a per során jön rá.
Szerző
Frissítve: 2019.09.20. 14:28

Úgy nyert 450 milliót egy alapítvány, hogy azzal Simonka közelsége még a legkisebb gond

Publikálás dátuma
2019.09.20. 09:59
Racka juhok, de nem Mezőhegyesen - illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Szinte ugyanerre 2017-ben nyertek már 300 milliós támogatást is, de a kifizetések ellenére a beruházásból semmi sem valósult meg. Mégis sikerként hivatkoztak rá az újabb tenderen.
450 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el két hete egy olyan alapítvány, ami erősen kötődik a nemrég költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt vád alá helyezett Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz –  írja a 24.hu. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMTKA) a vagyonért cserébe elvileg majd 13 féle tyúkot, szarvasmarhákat, gyimesi racka juhokat, 16 őshonos gyümölcsfát és szőlőt prezentál turisztikai attrakció keretében. A pályázati anyagban hivatkoztak egy korábbi pályázati "sikerre" is:
2017-ben 300 millió forintot nyert a DMBTKA egy ezzel csaknem egyező koncepcióra. Csakhogy abból nem valósult meg semmi.

A Békés Megyei Önkormányzat nyilvántartása szerint a beruházáshoz még tervek sem készültek a Mezőhegyesre 2017-ben megálmodott turisztikai központra, amiről a pályázatban szerepkő konzorciumi partner is úgy nyilatkozott, az "nullán áll". Ennek ellenére, az arra már kifizetett 162 millió forintból 12 milliót számlák alapján adott az államkincstár. Az államkincstár a kérdéseikkel Pénzügyminisztériumhoz irányította a portál újságíróit, utóbbi pedig annyit közölt: a projekt részletes adatai megtalálhatóak a kormányzati pályázati portálon. Maga az alapítvány az építőipar kapacitáshiányára hivatkozott, mikor arról kérdezték, mire ment el a pénz.
Eddig egyébként több mint egymilliárd forint közpénz áramlott már az alapítványba.

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt 2007-ben alapították Pusztaottlakán, épp egy évvel azután, hogy Simonka Györgyöt polgármesterré választották a településen. 2009-ben a fideszes politikus édesanyja és felesége is kuratóriumi tagja volt az alapítványnak, majd néhány évig Simonka unokahúga vette át a DBMTKA vezetését. Azóta sem sikerült eltávolítani teljesen a céget a korrupcióval vádolt fideszes politikustól: annak kuratóriumában ketten is ülnek olyanok, akik Simonka üzlettársai voltak a Magyar Termés Tész Kft.-ben és a Paprikakert TÉSZ Kft.-ben. Ez az a két társaság, amelyek tevékenysége a politikus elleni vádemelés lényeges részét képezi. 
Szerző

Orbán az emberek és népek Európájáról ad elő az olasz szélsőjobb rendezvényén

Publikálás dátuma
2019.09.20. 09:56

Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Giorgia Meloni, a Fratelli d'Italia (Olasz Testvérek, FdI) párt elnöke meghívására Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond szombaton az Atreju nevű jobboldali rendezvényen Rómában - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken. Orbán Viktort Az emberek és a népek Európája témakörében kérték fel előadása megtartására, amit a közönség kérdései követnek. A Fidesz elnöke külön tárgyalást is folytat majd az FdI elnökével Rómában - közölte Havasi Bertalan. Az Atreju a Fratelli d'Italia - azóta már megszűnt - ifjúsági tagozatának országos politikai, kulturális találkozójaként született 1998-ban, és azóta is minden év szeptemberében megrendezésre kerül Róma valamely - évről-évre változó - kerületében. Az FdI egy 2012-ben alakult szélsőjobboldali párt, amely a Le Pen-féle Nemzeti fronttal, a német AfD-vel, a lengyel PiS-szel és persze a Fidesszel érez szellemi rokonságot. A legutóbbi, 2018-as olaszországi parlamenti választáson 4,3 százalékot szerzett párt vezetőjét tavaly februárban az Országházban fogadta Orbán Viktor.
Szerző