Amilyen a gazda, olyan a kutyája

Publikálás dátuma
2019.09.21. 12:43

Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance / AFP
Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál - derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása.
A szakemberek kimutatták, annak, hogy kövér gazdának gyakrabban túlsúlyos a kutyája, részben az az oka, hogy a gazdik a jutalomfalatokat a kutya képzésének eszközeként használják, vagy csupán azért, hogy kedveskedjenek háziállataiknak.
A kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20 százalékuk volt elhízott vagy túlsúlyos. A dán kutatók módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek négylábú barátaink túlsúlyát, elhízását okozzák. Eredmények egyike egyértelmű összefüggést mutatott ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között. A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott gazdák körében, mint a karcsú, normális súlyú tulajdonosok esetében - írták a Preventive Veterinary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.
"Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat. Ez vezethet a kutya elhízásához. A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat" - idézte Peter Sandeo bioetika professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterejsztő hírportál.
Korábbi tanulmányok szerint átlagosan 1,3 évvel rövidebb a kövér kutyák élettartama azokénál, akiknek korlátozzák étrendjüket. "Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak, mint amikor megosztják velük a szendvics vagy a süti utolsó falatját kutyájukkal" - mondta Charlotte R. Bjornvad professzor a tanulmány vezető szerzője.
A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan hat a kasztrálás vagy a sterilizáció az állatok súlyára. Kimutatták, hogy a kasztrált hímeknél háromszor nagyobb a kockázata a túlsúlynak vagy az elhízásnak, a nem kasztráltakhoz képest. A sterilizált nőstényeknél azonban nem találtak ilyen összefüggést a súlygyarapodással. Kimutatták ugyanakkor, hogy a nőstény kutyáknál nő az elhízás kockázata, akár képtelenné tették őket a fogamzásra, akár nem a nem kasztrált hím kutyákhoz képest. "Ha a hímeket kiheréljük, ugyanolyan magas a kockázata a túlsúlynak, mint a nőstények esetében. A kasztrálás csökkenti képességüket az étvágy szabályozására, és csökkentheti az ösztönzést a mozgásra, ami a túlsúly egyik növekvő kockázata. Ezért a gazdinak gondosan kell megválasztania, miként eteti kasztrált kutyáját" - mondta Bjornvard.
Szerző

Úton van telelőhelyére Zoltán, a fekete gólya

Publikálás dátuma
2019.09.21. 10:10
Illusztráció
Fotó: DENIS-HUOT Michel / hemis.fr / AFP
Idén negyedszer lehet követni afrikai telelőhelyére Zoltánt, a gemenci fekete gólyát.
A jeladós fekete gólya tavasszal március 21-én 13 ezer kilométer megtétele után tért haza a Baja környéki fészkébe. A műszer szerint Zoltán szeptember 12-én indult vissza a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelyére - számolt be a Sokszínű Vidék.
Az első napon Újvidékig repült, majd három nap alatt 680 kilométert megtéve a bulgáriai Plovdivba érkezett. Rövid pihenő után 165 elérkezett a görög-török határfolyóhoz, a Maricához, ahol tavaly két hetet időzött.
A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület összefogásával működő projektben a madárra 2016 nyarán szereltek GPS jeladót. Zoltán utazását ide kattintva lehet követni.
Szerző
Témák
jeladós gólya

1,4 millió német ment ki az utcákra, hogy tüntessen a klímavédelemért

Publikálás dátuma
2019.09.20. 19:25
Német klímatüntetők a Brandenburgi kapunál 2019. szeptember 20-án
Fotó: Jörg Carstensen /
Németországban 1,4 millióan tüntettek a klímaváltozás ellen pénteken, közölte a szervező, a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom helyi szervezete - írja az MTI.  Eszerint Berlinben tartották a legnagyobb, 270 ezer fős megmozdulást. Hamburgban 100 ezren, Kölnben 70 ezren vonultak az utcákra, és számos kisebb városban, köztük Münsterben és Freiburgban is több tízezer ember tüntetett. Az aktivisták országszerte csaknem 600 megmozdulást szerveztek a svéd Greta Thunberg által indított mozgalom 40. pénteki tüntetéssorozatára. A legtöbb eseményen a központi témák között volt a szövetségi kormány ugyancsak pénteken elfogadott klímavédelmi programja. A mozgalom élesen bírálta és elutasította a tervet, hivatkozva a többi között arra, hogy a kormány tervében szereplő kibocsátás-kereskedelmi rendszer helyett sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lenne megadóztatni a szén-dioxid-kibocsátást. Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németeknek kiemelten fontos az éghajlatváltozás feltartóztatása. Az ARD országos köztelevízió megrendelésére készített közvélemény-kutatás alapján a lakosság 63 százaléka szerint a klímaváltozás elleni küzdelem még a gazdasági növekedésnél is fontosabb ügy. A tavaly augusztusban indult Péntekenként a jövőért mozgalom a németek 40 százaléka szerint erősen, további 12 százaléka szerint pedig nagyon erősen befolyásolja a német belpolitikát - mutatták ki az ARD Deutschlandtrend nevű felméréssorozatának új adatfelvételével. Az MTI emlékeztet, hogy a mozgalom indulásával párhuzamosan megerősödtek a Zöldek. A baloldali irányultságú ellenzéki ökopárt országos támogatottsága tavaly augusztusban 14 százalékos volt, és a szavazatok 23 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás. Ezzel a második számú erő lenne a Kereszténydemokrata Unió és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége után, amely a szavazatok 27 százalékát gyűjtetné össze az Infratest dimap közvélemény-kutató intézet felmérése szerint. A távirati iroda azt is kihangsúlyozta, hogy a német rendőrség alacsonyabb számokat állapított meg, mint amit a Péntekenként a jövőért mozgalom közölt.
Szerző