Előfizetés

Dübörög a kormánypárti kampány: hatezer forintot kap minden Ferencvárosban élő 65 éven felüli

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.09.21. 06:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Heves kampány folyik a választók meggyőzéséért: Ferencvárosban például éppen októberre időzítették azt az új programot, amelynek következtében évente egyszer hatezer forintot kap minden kerületben élő 65 éven felüli „a tisztelet és a megbecsülés” jeléül.
A 65+ nevezetű programot már reklámozzák is Ferencváros-szerte, Bácskai János, fideszes polgármester aláírásával. A kezdeményezés szerint az idősek világnapja október 1-jére esik, ezért 2019-től kezdve minden évben egyszer nettó hatezer forintot kap minden 65 éven felüli ferencvárosi lakos, „a tisztelet és a megbecsülés” jeléül. Az időseknek nincs más dolguk, csak regisztrálniuk kell a ferencvárosi önkormányzatnál.
A figyelemre méltó időzítés felveti, hogy szimpla kampányfogásról van csak szó, de kérdésünkre ezt a IX. kerületi önkormányzat határozottan tagadta. Leszögezték ugyanis, hogy az időskorúak támogatását „mindig is kiemelt feladatként tűzték zászlóra", a 65+ programról pedig június 27-én döntöttek Kállay Gáborné alpolgármester előterjesztésére. Ekkor fogadták el a ferencvárosi internet támogatásról, a ferencvárosi diákbérlet-támogatásról szóló előterjesztést, valamint ekkor döntött a képviselő-testület arról is, hogy a ferencvárosi iskolakezdési támogatás összegét 6 ezer forintról 12 ezer forintra emeli.
Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa kérdésünkre azt mondta, bár etikai kérdéseket felvet az önkormányzati kampány végére időzített szociális juttatás, nincs ok arra, hogy jogi eljárás induljon az ügyben. Amíg ugyanis nem jelenik meg az ilyen akcióknál a direkt kommunikáció - azaz a szavazásra való buzdítás -, addig nincs mit vizsgálni. Az ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a juttatás igénybevételéhez a ferencvárosi nyugdíjasoknak kérelmet kell benyújtani, ehhez pedig nyilván több személyes adatot is meg kell adni. Szabó Attila szerint mivel kifizetésről van szó, ez is jogszerű, addig, amíg nem adják át jelölteknek az információkat. – Persze az soha nem derülne ki, ha mégis kikerülnének az adatok – jelezte a szakértő.
– A kérelmező adatait a szakiroda által használt szociális programban tároljuk. A kérelmező ügyében keletkezett iratanyag – az iratkezelési szabályzatnak megfelelően – minden esetben a hivatal irattárában van, a későbbiek folyamán az iratkezelési szabályzat szerint selejtezünk – magyarázta erre reagálva az önkormányzat.
Szabó Attila azt is felelevenítette, nemcsak kormánypárti kampányban fedezhetünk fel pontos időzítéseket: Botka László, Szeged szocialista polgármestere szintén az idősek világnapja alkalmából kedvez a nyugdíjasoknak.

330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában, 28-an kórházba kerültek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.20. 21:04
A hajdúsámsoni általános iskola ebédlője
Fotó: Samsoniskola.hu
Mindannyian hányásra, hasmenésre, szédülésre panaszkodtak.
A szülők szerint a tünetek a szerdai ebéd után jelentkeztek, ételmérgezésre gyanakodnak. Az RTL Híradó riportja szerint hatósági vizsgálat indult az ügyben, de egyelőre nem ismert, hogy mi okozhatta a tömeges rosszullétet. Több mint 330 gyerek lett rosszul a hajdúsámsoni iskolában, 28-an pedig kórházba kerültek. Az iskola nem rendelt el rendkívüli tanítási szünetet, és ezt az illetékes hatóságok sem kezdeményezték.

Feljelentést tett a nyíregyházi ellenzék a plakátjai eltüntetése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.20. 18:28

Patthelyzet alakult ki Nyíregyházán. Míg a Fidesz plakátjai gond nélkül kint lehetnek a villanyoszlopokon, addig az ellenzék még csak pontos információt sem kapott sajátjainak elhelyezéséről. Kifogást nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz.
A fideszes vezetésű Nyíregyháza villanyoszlopainak hirdetéseit bérleti jog alapján az Orbán-közeli üzletember, Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Reklám Zrt. kezeli. Az ellenzéktől ezért megkeresték a bérleti joggal rendelkező céget, hogy adjon árajánlatot 100 darab, a cég által forgalmazott lengőplakát, valamint 1000 darab villanyoszlopon egyedi reklámhordozó kihelyezésére. Válaszul az ESMA a 100 darab lengőplakátra megküldte az ajánlatot (amit az ellenzék nem fogadott el), de az egyedi reklámhordozók és választási plakátok vonatkozásában azt közölte, hogy az oszlopok tulajdonosával kötött szerződésükre tekintettel nem áll módjukban oszlophasználati engedélyt vagy ajánlatot adni. Hozzátették, az egyedi választási plakátok ügyében az E.ON-t kell keresni. Az E.ON azonban előzőleg úgy tájékoztatta az ellenzéki érdeklődőket, hogy az ESMÁ-val kell a kérdésben megegyezni. Ettől kezdve pedig sem az E.ON, sem az ESMA nem válaszolt a megkeresésekre. Ekkor már egyébként sorjáztak választási plakátok a villanyoszlopokon,
és mit ad isten, az mind egy szálig egyedi reklámhordozókon elhelyezett Fidesz-plakát volt.

Aranyos Gábor, az ellenzéki összefogás kommunikációs vezetője azt nem vonta kétségbe, hogy a nagyobbik kormánypárt kapott engedélyt a választási plakátok elhelyezésére, éppen ezért nem érti, hogy az ellenzék miért nem kapott erre sem engedélyt, sem ajánlatot.   A patthelyzet kialakulása után ezért úgy döntöttek, hogy ők is elhelyezik egyedi plakátjaikat a villanyoszlopokon, az eredetileg tervezett 1000 helyett 250-et ki is raktak. Erre az ESMA határidő megjelölése nélkül figyelmeztette az ellenzéki összefogást, hogy távolítsa el a szerintük jogtalanul kihelyezett plakátokat, azonban azok másnap reggelre már el is tűntek.
Csakhogy a plakátokat nem az ellenzéki aktivisták távolították el, hanem Nyíregyháza Hatósági Főosztálya

- mint később kiderült, a jogtulajdonos ESMA kérésére.

Az ügyben Aranyos Gábor feljelentést tett a rendőrségen, amelyben arról tájékoztatta a hatóságot, hogy az ellenzéki összefogás tagjai jogkövető állampolgárként akartak a folyamat során eljárni, de mivel szerinte ebben korlátozták őket, ezért a szólásszabadság érvényesítéséhez nem maradt más lehetőségük, mint hogy kihelyezzék a választási plakátjaikat. A feljelentés tárgyát pedig az E.ON villanyoszlopaira kihelyezett 250 darab plakát képezi, amelyeknek összértéke 100 ezer forint. A kommunikációs vezető azt is szóvá tette a rendőrségen, hogy az önkormányzat szintén tulajdonosa mintegy 1000 villanyoszlopnak, amelyekre ugyanúgy szerettek volna plakátokat kirakni, de erre sem kaptak engedélyt.    Aranyos Gábor a helyi választási szervhez is beadott egy kifogást, amiben arra kéri a bizottságot, hogy tiltsa el az ESMA Reklám Zrt.-t a további jogsértéstől és biztosítsa az egyenlő bánásmódot a jelöltek és jelölő szervezetek felé, valamint hogy tiltsa el a további jogsértéstől Nyíregyháza Megyei Jogú Város Hatósági Főosztályát is, és kötelezze azt az eredeti állapot visszaállítására.