Előfizetés

Derült, meleg idővel búcsúzik a hét, de aztán jön a fordulat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 18:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jövő hét elején már egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra.
Vasárnap még alapvetően napos lesz az időjárás, de hétfőre teljes fordulat következik be időjárásunkban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A nap folyamán nagyrészt derült idő lesz, csak délután növekszik meg nyugat felől a fátyolfelhőzet. Estig nem valószínű csapadék. Többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken 0, -1 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható. Jövő hét elején már egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra.

Orbán az olasz szélsőjobboldal rendezvényén: önöktől kicsit jobbra állok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 17:37
ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A miniszterelnök félórás, érzelmes kitérőktől mentes beszédet tartott a Fratelli d'Italia kongresszusán.
Félórás beszéddel indított Orbán Viktor szombaton Rómában, a Fratelli d'Italia (Olaszország Fivérei) jobboldali párt Atreju című rendezvényén – írja a szónoklatot szemléző hvg.hu. Orbán felszólalása alatt visszaszólt a neki szintén üzenő Giuseppe Conte baloldali kormányfőnek is, beszédében pedig a Magyarország és Olaszország történelme közötti hasonlóságokat és különbségeket emelte ki.
Mi, magyarok majdnem ötven évig éltünk orosz elnyomás megszállás alatt, önök ezalatt szabadságban éltek – mondta Orbán példaként az eltérő életszemléletre, aztán a két ország közötti kapcsolatot szemléltetve felhozta az Illy kávé példáját, amelyet egy Magyarországról kivándorolt család alapított. Majd megemlítette a Ragazzi di Buda című 56-os olasz dalt, amelyet – amint szóba hozta – felállva és tapsolva kezdett énekelni az egész csarnok, beleértve az Orbánt meghívó párt elnökét, Giorgia Melonit is. Meloni egyébként azért hívta el a rendezvényre a magyar miniszterelnököt, mert a visegrádi országok között is modellértékűnek tartja a magyar államot, határainak és identitásának védelme miatt.
Magyarországot Orbán beszédében konzervatív struktúrájú országként jellemezte.
A magyar politikai térben az önök elnöke (Fratelli d'Italia) középen helyezkedne el, én tőle kissé jobbra állok – fejtegette az egyébként Mussolinit nosztalgiával emlegető szélsőjobboldali párt rendezvényén.

 Nem kellett sokat várni arra sem, hogy Orbán bedobja az itthon már jól ismert frázisokat:
  • Brüsszelben támadják a magyar berendezkedést;
  • nekünk meg kellett küzdenünk a szabadságért, amit mások készen kaptak;
  • 2015-ben invázió indult el Európa felé, a bevándorláspárti vezetők pedig ezt támogatják, mert így szavazókat importálnak.
Az MTI összefoglalója szerint megjegyezte azt is, hogy „izgalmas napok jönnek a nemzetközi politikában”, jön az osztrák, a lengyel választás, Magyarországon önkormányzati választás lesz, és várjuk Olaszországot is, hogy „visszatérjen a klubba”. Orbán beszélt arról, hogy Magyarországon az elmúlt években kidolgoztak egy politika- és államelméleti modellt, felépítették a kereszténydemokrata államot. Kifejtette, hogy a modell három pillérre épül, ezek a család, a nemzet és a keresztény szabadság. A modell alapja pedig a 2011-ben elfogadott új keresztény alkotmány – közölte. A családról ismételten azt mondta: ez egy férfi és egy nő szövetsége, minden gyermeknek joga van apához és anyához. Ismertette a családtámogatási rendszer elemeit, és közölte, „ennek ellenére a dolgok nincsenek rendben”, mert még mindig sokkal kevesebb gyermek születik, mint amennyire szükség lenne. Kijelentette, hogy nem támogat olyan politikát, amely a hiányzó gyermekeket migránsokkal akarja pótolni.  Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az olyan gondolkodásúak, mint „mi Magyarországon és itt Olaszországban”, kisebbségben vagyunk az európai politikai elitben, de többségben a nép és az emberek között. Az ellenfeleink nagyok, gazdagok erősek és jól szervezettek, ezért nekünk igazságtalanul nehéz harcot kell vívnunk a jó ügyért – mondta. Hozzáfűzte: ez így is marad, de nem szabad önsajnálatba esni, hanem annak a mondásnak megfelelően kell élni, hogy
„bízzál Istenben és tartsad szárazon a puskaport!”

Orbán Viktor reagált Giuseppe Conte megszólítására is, igaz nem a kérdésre válaszolt: "hallottam, hogy délután kollégám azt javasolt önöknek, hogy faggassanak engem arról, hogy Magyarország miért nem segíti Olaszországot a menekültek átvételével" -mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint van, amiben tud segíteni Magyarország Olaszországban, de a menekültek kvóta szerinti átvételében nem.  Conte valójában azt vetette fel, 
hogy Orbán Viktor és a V4-ek miért hagyták cserben a Ligát vezető Matteo Salvinit,

miért nem léptek ki az Európai Néppártból, hogy nemzetközi pártcsaládot ( Európai Szövetség az Emberekért és Nemzetekért) alapító olasz szövetségesük mellé álljanak.

A miniszterelnök szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

A hvg.hu cikke szerint Orbán Viktor az előadása után egy pódiumbeszélgetésre is vállalkozott, amelyen a magyar médiahelyzetet ért brüsszeli kritikákról is kérdezték. A miniszterelnök szerint a helyzet az, hogy Nyugat-Európában a média nagy része lelkében, történetében, filozófiájában és értékrendjében meggyőződésesen baloldali és liberális. Ha csak az újságírók szavazhatnának egy parlamenti választáson, akkor a nyugat-európai országokban 90-10 arányban a baloldal nyerne – mondta, majd leszögezte, hogy „ez a helyzet”. Amikor a műsorvezető közbevetette, hogy „az újságírók a dolgukat végzik”, Orbán azzal válaszolt, hogy ő ezt nem kritikának szánta, hanem megpróbálta leírni a helyzetet. „Magyarországon ez nem így van, ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 45-50 százaléka” – fogalmazott. A portál kiemeli: ez komoly változást jelent az orbáni médiaérzékelésben, hiszen januárban, amikor hosszú idő után ismét kiállt a magyar újságírók elé, még azt mondta, hogy baloldali médiatúlsúlyt érzékel, és hogy valahányszor reggel felkel, konstatálja, hogy aznap is ellenzékben kénytelen majd dolgozni. Ehhez képest ma már Orbán szemszögéből kifejezetten rózsás a helyzet, legalábbis az alapján, amit az olasz pódiumon mondott. Szerinte ugyanis ma „Magyarországon nem lehet összevissza beszélni, euróblablát, píszít beszélni”, „mert másnap a konzervatív sajtó megírja, hogy ez mekkora szamárság”. „Magyarországon a különböző irányultságú nyilvánosság között van egy nyílt verseny” – mondta Orbán, vagyis az ő beszédéről is megírják majd, hogy milyen fasiszta beszédet mondott, meg azt is, hogy milyen remek beszédet, aztán az emberek eldöntik, melyiknek hisznek.

Az újbudai polgármester kíván jó étvágyat az akciós krumplihoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 16:24

Fotó: Népszava
Tíz kiló krumplit 300 forintért, Hoffmann Tamás ajánlásával lehetett kapni szombaton a XI. kerületben.
Dübörög a krumplikampány Újbudán – mutat rá az Index Mindeközben Ma rovata. A XI. kerületben, szombat délelőtt kedvezményes krumplivásárt tartottak: az önkormányzati akció során mind a felhíváson, mind pedig a helyszínen a fideszes Hoffmann Tamás arcképét tették ki, talán étvágygerjesztőként. A szombati napon a XI. kerület rengeteg pontján a kerületi lakosok 10 kilogramm krumplit vehettek 300 forintért.
A Budai Parkszínpad melletti helyszínen hatalmas volt a sor, közel fél órát is sorba kellett állni, hogy valaki hozzájusson a krumplihoz. Viszont a lakcímkártya ellenőrzésén kívül más adatgyűjtés nem történt, senkinek sem kellett aláírnia semmit a Fidesznek: elég volt befizetni a 300 forintot, és el is lehetett vinni a zsák krumplit.Na meg egy rakott krumpli receptet is az újbudai polgármester ajánlásával - írja a portál.
Gyakori jelenség, hogy a humánum pont a választások előtt buzog fel a kerületi vezetésben: ez történt Ferencvárosban is, ahol értesüléseink szerint a 65 év feletti lakosok hatezer forintot kapnak. De Orbán Viktor sem feledkezik meg ilyenkor az nyugdíjasokról, akik kormánydöntés alapján kilencezer forintos rezsiutalványban részesülnek -  hogy-hogy nem, éppen a miniszterelnök levelével együtt kézbesítve.