Másképp beszél, aki ott volt

Publikálás dátuma
2019.09.22. 17:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem csak a családjukat vesztették el, hanem saját civilizációs örökségüket is. A vészkorszakban árván maradt túlélők találkoztak a Bálint Házban.
„Másképp beszél és másképp hallgat az, aki ott volt, ezért másképp beszél és másképp hallgat az is, aki nem volt…” – Esterházy Péter gondolatát választotta mottóul a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB), a budapesti árvaházi találkozó szervezője. A Bálint Házban tartott vasárnapi rendezvény célja az volt, hogy újra találkozhassanak egymással azok a holokauszttúlélők, akik árva vagy félárva kisgyermekként hitközségek gyermekotthonaiban éltek a Joint (nemzetközi zsidó segélyszervezet) támogatásával.
A NÜB ismertetője szerint 1944 őszétől a Nemzetközi Vöröskereszt védlevelével mintegy 800 gyerek és 400 felnőtt zsúfolódott össze a Pesti Izraelita Hitközség Fiúárvaházában (Vilma királynő útja 25-27. – ma: Városligeti fasor – és Munkácsy Mihály utca 5-7.). A Joint támogatásával fenntartott cionista gyermekotthonok száma gyorsan nőtt, Budapesten harmincnégyet létesítettek, és 1945 decemberében már tíz működött vidéken. 1946 áprilisában a fővárosban 2800, a vidéken 4000 gyermeket gondoztak a különféle otthonokban. A Joint 1947 után már nem működtethetett Magyarországon gyermekotthonokat.
A találkozót megnyitó köszöntőjében Schiffer János, a NÜB elnöke kijelentette, hogy a holokauszt után árvaházba került túlélők nem csak a szüleiket vesztették el, pedig ez is pótolhatatlan veszteség volt számukra. Ők nem csak egy meggyilkolt család árvái lettek, hanem egy felszámolt, elpusztított és meggyalázott civilizáció elárvult gyermekei is. Nem csak a családjukat vesztették el, hanem saját civilizációs örökségüket is.
A gonoszság azonban, ellentétben a földrengéssel és a szökőárral, feltartóztatható, ha vannak becsületes, tisztességes emberek. Márpedig vannak, még ha kevesen is – közölte Schiffer János, aki arra figyelmeztetett, hogy ismét teret nyert az idegenellenesség. Ehhez kapcsolódva Nádudvari Zoltán, az egyik túlélő hangsúlyozta: soha többé nem szabad megengedni, hogy uralkodóvá váljon a gyűlölet és a kirekesztés.
A szervezők adatai szerint a hajdani zsidó árvaházak lakói közül már csak mintegy hetvenen vannak életben. A visszaemlékezők általában nem a családjukkal történt borzalmakat idézték fel: főként pozitív, szinte már nosztalgikus élményeikről meséltek. Dalos György író például arról, hogyan vonultak át a hídon mezítláb a Dagály strandra fürödni. „Nem azt mondom, hogy boldogok voltunk, hanem azt, hogy nem voltunk teljesen árvák” – foglalta össze, milyen emléket őriz magában azokról az időkről. Kovács Mira megfogalmazása szerint a sok megpróbáltatás után végre volt egy biztonságos zug a világban.
Darvas Gábor, az egyik hozzászóló kitért arra, hogy nevelőik is áldozatok voltak: a haláltáborokból vagy munkaszolgálatosként a Don-kanyarból tértek vissza. A traumák miatt a gyerekeket nem lehetett könnyen kezelni. Olykor a nevelők elveszítették a türelmüket, elcsattant néhány pofon. Ezzel együtt – mondta – kitörölhetetlenül benne élnek azok az évek: „mindannyiunkból embert faragtak”. Panni néni simogató kezét, amelyen ott volt az auschwitzi tetoválás, nem lehet elfelejteni. Lisznyai Márta később hozzátette: Berta néniről, a tejes kávéjáról se feledkezzenek meg.
„Aki rám néz, az tudja, hogy holokauszttúlélő vagyok” – kezdte Ungárné Komoly Judit, aki azonban nem saját magáról, hanem nagybátyjáról, Komoly Ottóról szeretett volna beszélni. Komoly Ottónak jelentős szerepe volt az árván maradt zsidó gyerekek életének megmentésében. Ennek ellenére Magyarországon csak egyetlen tábla őrzi az emlékét, míg Izraelben három utcát is elneveztek róla. „Emlékezzenek rá!” – kérte hozzátartozója.
A túlélőknél lévő fotókból, dokumentumokból, a leírt vagy elbeszélt visszaemlékezésekből kötet készül. A rendezvény résztvevői emléklapot kaptak: „Köszönet és hála mindazoknak, akik kézen fogtak, segítséget adtak, otthont teremtettek, lelket öntöttek belénk, s biztattak, hogy a szomorú történtek után bízzunk a szebb jövőben”.
Szerző

"Hazugságpénz" a Fidesztől - Deutsch félmilliót fizetett Dobrevnek

Publikálás dátuma
2019.09.22. 17:54
Deutsch Tamás
Fotó: Népszava
Dobrev Klára a perben megítélt összeget Iványi Gábor egyházának ajánlja.
"Már fejben tartani is lehetetlen, hogy melyik velem kapcsolatos hazugsága miatt kellett a bíróság döntése alapján fizetnie" - írja közösségi oldalán a DK-s Dobrev Klára a fideszes Deutsch Tamásról. Hozzáteszi, megtette:
Deutsch félmilliót fizetett Dobrevnek egy bírósági ítélet nyomán.

A pénzt - "a Fidesz hazugság pénzét", mint fogalmaz - Iványi Gábor egyházának ajánlja Dobrev, amiért "törvénysértő módon meg akarják őket fojtani". A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől nemrég a technikai számukat is elvették, nehézségeikről augusztusban írtunk.
Az, hogy Deutsch pontosan milyen ügyben fizetett, nem derül ki. 2018-ban a fideszes politikus elvesztett egy pert Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cége, az Altus Zrt.-vel szemben jó hírnév megsértése miatt, emlékeztet ennek kapcsán az Index.hu. Akkor a bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte őt. Idén májusban pedig a Miniszterelnökség kért elnézést a cégtől egy valótlan híresztelés miatt.
Szerző
Frissítve: 2019.09.22. 17:59

Éjjel érkeznek a felhők, esős nappal kezdődik a csillagászati ősz

Publikálás dátuma
2019.09.22. 16:38
Illusztráció
Fotó: FRISO GENTSCH / dpa Picture-Alliance / AFP
Hétfő estig a Kárpát-medence időjárásában a derült, napos időt erősen felhős, többfelé esős idő váltja fel.
Délnyugat felől egyre nagyobb területen növekszik meg a magasszintű felhőzet, ami vasárnap estére helyenként meg is vastagszik, hajnaltól pedig már erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Éjszaka és hétfőn napközben kisebb-nagyobb szünetekkel többfelé várható eső, zápor. Délnyugaton és északkeleten néhol zivatar is lehet, a legtöbb csapadék is ezeken a tájakon valószínű. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon nagy területen megélénkül, a Fertő térségében vasárnap meg is erősödik, majd hétfőn északira, északkeletire fordul a szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15 és 23 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Dél-Norvégiától Közép-Európán át a Balkán-félszigetig magasnyomás húzódik, így ebben a térségben alig van felhő az égen, csapadék is csak elvétve fordul elő, főként az Alpokban alakulnak ki kisebb záporok. A sok napsütés ellenére nem emelkedik nagyon magasra a hőmérséklet, többnyire 16-22 fokot mérnek, csak Görögországban van 30 fok körüli csúcsérték. Spanyolországban és Dél-Olaszországban ugyancsak meleg az idő, 27-32 fok a jellemző, de itt azért már több a felhő, és több helyen alakul ki zápor, zivatar is. A Kelet-európai-síkságon ciklon alakítja az időjárást, ott sokfelé fordul elő eső, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 7 és 13 fok között alakul. Az Észak-atlanti térségben is ciklon örvénylik, középpontja az óceán felett, peremhulláma Írország közelében helyezkedik el, frontrendszere pedig a Brit-szigeteken és a kontinens nyugati partvidékén okoz esőt. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárásában a derült, napos időt erősen felhős, többfelé esős idő váltja fel.

Hétfőn kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án, hétfőn 9.50-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Ekkortól egészen decemberig rövidülnek a nappalok, hosszabb ideig lesz sötét - olvasható a met.hu-n. A Nap éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon. Ez, vagyis az őszi napéjegyenlőség többfelé ünnep: ilyenkor hagyományosan a természet bőkezű ajándékaiért és a termények esetleges sokaságáért szokás hálásnak lenni.