Karácsony egykori ellenfeleivel hirdetett programot, a rendezvényt megpróbálták megzavarni

Publikálás dátuma
2019.09.22. 16:37

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Letakart lajstromszámú motorcsónakból kapucnival eltakart arcú alakok bömböltették a cirkuszi zenét.
 – Büszke vagyok arra, hogy rengeteg vita után egységes programmal kanyarodunk rá a főpolgármester-választás kampány-hajrájára – mondta Karácsony Gergely vasárnapi programismertetésén. Az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje már januárban is bemutatta vízióját „Budapest mindenkié” címmel. A mostani, végleges program a „Vegyük vissza Budapestet” erre alapult, Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor és Horváth Csaba ötleteivel kiegészülve. A szocialista politikus – aki a XIV. kerületben indul polgármester-jelöltként – az előválasztás első, míg a DK támogatásával korábban próbálkozó újságíró és a Momentum aspiránsa a második fordulóban volt Karácsony ellenfele. Kerpel-Fronius Gábor két programpontot emelt ki: minden korábbinál átláthatóbb Budapestet kell létrehozni, valamint a költségvetés egy részéről a polgárok közvetlen szavazással dönthetnének. – Ebből jóval több vita lesz, mint a nemzetinek és együttműködőnek csúfolt rendszerben, de ettől nem kell félni, a végén ugyanis jobb döntéseket hozunk – magyarázta. Kálmán Olga azt szeretné, ha Budapest élharcosa lenne a mostani rendszer megdöntésének. – Arról kell döntenie a fővárosiaknak, hogy parancsokat végrehajtó, kritikus helyzetekben hallgató vezetőjük legyen, vagy olyan, akinek a programja a szabadság visszanyerésére alapul – mondta. Kálmán Olga felidézte Orbán Viktor 2002-ben tett kijelentését, miszerint a haza nem lehet ellenzékben. Ez szerinte ma úgy hangzik helyesen, hogy a „szabadság nem lehet ellenzékben”. – Amikor Budapest jövőjéről kellene beszélni, Tarlós István mindig engem említ – kezdte Karácsony Gergely. A programról szólva elmondta, szeretne egy Budapest alkotmányt, amelyre azért van szükség, hogy legyenek szilárd alapjai a víziójuknak, szemben a Fidesz folyton változó, sodródó politikájával.
Karácsony megígérte, hogy a kerületekkel együtt talpra állítja az egészségügyet. Bár sokan demagógnak tartják – folytatta –, a politikus leszögezte: ragaszkodik ahhoz, hogy ne épüljön addig új stadion a városban, amíg nem lesz minden kerületben CT-készülék. A főpolgármester-jelölt a lakáshelyzetre is megoldást kínál, továbbra is a Tiborcz-adóból finanszírozná például azt, hogy egy fiatal számára ne csak álom maradjon a saját lakás. Egy lakásügyi ombudsmant is kinevezve, az albérleti piacon előforduló igazságtalanságok ellen. – Nem csak, amikor választás van, hanem minden évben legalább 20 ezer forint fűtéstámogatást adunk minden rászoruló nyugdíjasnak és nagycsaládosnak – ígérte meg. Fontos feladatnak nevezte a város zöldítését is, ezt faültetésekkel akarja megoldani, valamint „új Városligetet” hozna létre. A közösségi közlekedés árát pedig "okos, apró lépésekkel" csökkentené. Első lépésként vállalná, hogy a 14 éven aluliak számára ingyenes legyen a BKV.

Trollok támadása

Karácsony beszéde alatt beszűrődött a cirkuszi induló is. A rendezvényt egy hajón tartották, egyszercsak felbukkant egy letakart lajstromszámú motorcsónak, amin kapucnival eltakart arcú alakok bömböltették a zenét. Legutóbb fidelitasos fiatalok ugyanezzel az indulóval próbálták megzavarni Karácsony egyik programját. A kis közjáték után a politikus újra vitára hívta Tarlós Istvánt, megismételte, hogy neki teljesen mindegy hol és mikor rendezik, illetve az sem zavarja, ha Tarlós hozza a kis csipet-csapatát. (Itt vélhetően Puzsér Róbertre és Berki Krisztiánra utalt.) Az Index videója a trollokról:
Szerző
Frissítve: 2019.09.22. 17:42

Kormánypárti alpolgármester osztogatta gyerekeknek Vajna Tímea fánkjait a belvárosban

Publikálás dátuma
2019.09.22. 15:44
Rubovszky Csilla osztja a fánkot.
Fotó: Facebook
Rubovszky Csilla egy bohócműsort megszakítva változtatott kampányrendezvénnyé egy gyerekirodalmi játszóteret.
Vajon van-e érvényes egészségügyi kiskönyve Jeneiné Rubovszky Csillának, a Fidesz-KDNP Budapest V. kerületi alpolgármesterének, illetve képviselőjelöltjének? Nem tudni, nem látszik a képeken; csak az, hogy mint egy szakszerűtlen vendéglátós, úgy kapta kezébe kapta Vajna Tímea fánk-cégének termékeit, hogy azokat személyesen adogathassa az őt körülálló 5-6 éves gyerekek kezébe szombaton, a Belvárosi Családi Piknik nevű, első ránézésre párt-semleges rendezvényén.
"Tutu bohóc műsorát egy meglepetés szakította meg" - írja a történtekről közösségi oldalán egy szülő, aki azt sérelmezi, hogy bár csak a kortárs gyerekirodalmi játszótérre szeretett volna menni gyerekével, egy kampányeseményen találta magát. Képeket is feltöltött a történtekről:
Rubovszky Csilla gyerekekkel kampányol, Vajna Tímea fánkjait osztogatja
Fotó: Facebook
A kevéssé lelkes szülő a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felhívására emlékeztet posztjában, mi szerint
  • a gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai;
  • a gyerekeknek joguk van a politikáról a megfelelő tájékoztatásra. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és a pártpolitika szerepét a közélet alakításában;
  • a gyerekek nem használhatók politikai célokra.
Ezek egybecsengenek az ombudsmani figyelmeztetéssel is, mi szerint "egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete". Székely László még az EP-választások előtt mondta ezt, de szavai tökéletesen hidegen hagyták a kormánypárt embereit. Retorzió azonban egyetlen egy alkalommal sem érte őket a politikai pedofília miatt.
Ami azt illeti, Rubovszkynak sem ez az első ilyen esete. Áprilisban óvodában és bölcsődében is járt, almát osztott a gyerekeknek.
Szerző
Frissítve: 2019.09.22. 20:44

Elindította közvetlen járatát Budapest és Szöul között a LOT

Publikálás dátuma
2019.09.22. 13:29

Fotó: Molnár Ádám
A LOT Polish Airlines elindította vasárnap a Budapest és Szöul közötti közvetlen légi járatot. A lengyel légitársaság Boeing 787 Dreamlinere kora délután szállt fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, és várhatóan 10 óra 30 perc repülés után érkezik meg Szöulba. A járat felszállása előtt tartott sajtótájékoztatón Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója elmondta, első alkalommal nyitnak Budapestről keletre járatot, amely rendkívül nehéznek bizonyult, ezért szükség volt a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségére is. A szöuli összeköttetés nemcsak gazdasági, hanem kulturális kapcsolatok miatt is fontos, és szeretnék, ha heti három helyett hat, optimális esetben hét járat indulna. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, hogy a LOT az elmúlt évek járatfejlesztéseivel megduplázta, 400 ezer fölé növelte éves utasforgalmát Ferihegyen, és hamarosan a legnagyobb hálózatos légitársaság lesz a budapesti repülőtéren. Hozzátette: évente 80 ezer utast regisztrálnak a két ország között, így a közvetlen járat megnyitása indokolt volt. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, nem jöhetett volna létre a járat, ha nem három baráti ország fog össze. Magyarország és Lengyelország régi kapcsolatára alapozva a LOT Polish Airlines magára vállalta, hogy betölti a magyar nemzeti légitársaság szerepét, de a koreai kormánnyal fennálló bizalmi kapcsolatra is szükség volt. Hozzátette: 30 éve vette fel a két ország a kapcsolatot, amelyből eddig hiányzott egy közvetlen járat. Ez az első alkalom, hogy a magyar és a dél-koreai fővárost közvetlen, menetrend szerinti légi járat köti össze.
Szerző
Témák
repülés