Terézvárosban nem aprózzák el: 10 ezer forintos utalványt kapnak az idősek a választás előtt

Publikálás dátuma
2019.09.24. 13:15
Illusztráció
Fotó: Mohai Balázs / MTI
Hassay Zsófia VI. kerületi fideszes polgármester bízik abban, hogy a „célzott és indokolt jóléti intézkedések köre tovább gyarapodhat”.
A Népszava információi szerint a napokban kezdték el kézbesíteni a Terézvárosban a választás előtti jótéteményt. A 62. életévüket betöltött kerületi lakosok az Idősek Világnapja alkalmából 10 ezer forint összegű „természetbeni támogatást”, azaz ajándék- és bevásárló utalványt kapnak. (Micsoda szerencse, hogy az idősek világnapja az önkormányzati választás előtt van.)  Az utalványokhoz mellékelt levélben Hassay Zsófia polgármester (akinek fideszes pártállása nem szerepel a papíron) rögzíti, hogy az önkormányzat vezetése kiemelt figyelmet fordít a terézvárosiak minden korosztályának megbecsülésére, így fontosnak tartja „a 62. életévüket betöltött vagy annál idősebb, a kerületben élő emberek tiszteletét és támogatását is”. A kerületvezető örömmel ad hírt arról, hogy a Terézvárosban élő idősebb lakótársak megélhetési költségeinek csökkentésére idén is biztosítják a 2014-ben bevezetett jóléti intézkedést. Ugyanakkor bízik abban, hogy „felelős városvezetési gyakorlatunknak és takarékos, a felesleges vagy pazarló kiadásokat nélkülöző gazdálkodásunknak köszönhetően a célzott és indokolt jóléti intézkedések köre tovább gyarapodhat”. Az ellenzék közben azt állítja, hogy Hassay Zsófia vagyonnyilatkozatából nem derül ki, milyen forrásokból tudott értékes családi házat vásárolni Budán, ahol most is lakik. A fideszes polgármester kihívója az összellenzéki jelöltként induló momentumos politikus, a VI. kerületben élő Soproni Tamás.
Szerző
Frissítve: 2019.09.24. 13:21

"A Fidesz legnagyobb újpesti ingatlanbotránya" miatt feljelentést tesz a Momentum

Publikálás dátuma
2019.09.24. 12:54
Az egykori Ady Endre Művelődési Központ
Fotó: Google StreetView
Közparkot akartak a helyiek, de helyette százmilliókat kaszálhat egy volt fideszes államtitkár üzleti köre.
"A Fidesz eddigi legnagyobb újpesti ingatlanbotrányáról kell beszélni ebben a kerületben" - így vezette fel az ellenzéki pártok közös újpesti sajtótájékoztatóját kedden Varjú László, a kerület DK-s országgyűlési képviselője. 500 millióért adták el a mögötte lévő területet - nézett hátra -, míg az azzal szembelévőt, ugyanolyan adottságokkal 1200-ért árulják. Az ellenzék külön-külön és együtt is hiába tiltakozott az adásvétel ellen, amit a fideszes vezetés tető alá hozott. 
Amiről szó van, az az Ady Endre Művelődési Központ eladása. Amikor eladásra kínálta az önkormányzat, a 6605 négyzetméteres telek besorolása még intézményi övezet volt, azaz oda lakás vagy ipari, kereskedelmi létesítmény nem kerülhetett volna, írta erről az Átlátszó. Aztán szép csendben kezdeményezték az átminősítést, ami csak egy százezer forintért kikérhető dokumentumból derülhetett volna ki az érdeklődők számára. Az egyetlen érdeklődő cég kapta a területet, haszna azon 500 és 700 millió forint között lehet. A Maximal Quality Home Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Oláh Andor, akinek a portál szerint fideszes kötődése is van: az Íves Liget Kft.-ben a tulajdonostársa Vályi-Nagy Vilmos, a kormánypárt volt infokommunikációért felelős államtitkára. A rendkívül alacsony árat egy az átminősítés előtt készült értékbecsléssel védi az önkormányzat.
A Momentum hűtlen kezelés megalapozott gyanújával feljelentést fog tenni

- jelentette be a sajtótájékoztatón Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A szöveget már megfogalmazták, és legkésőbb szerdáig be is adják azt.
Az eladás során nem csak az ellenzék tiltakozását vette semmibe Wintermantel Zsolt és a fideszes vezetés, de egy petíciót is, amivel 2258 helyi kérte közpark létesítését a művelődési központ helyén - vette át a szót Déri Tibor, az ellenzék támogatásával induló momentumos újpesti polgármesterjelölt. Wintermantel korábban is kész volt egy utcányi fát betonnal felcserélni, és kész két hektár fa kiszakítására a Farkas-erdőből, egy íjász-központ kedvéért, tette hozzá. Déri emberközpontú és zöld városvezetést ígér.

Szerző
Frissítve: 2019.09.24. 15:26

Súlyosították a Ligetvédők sátrát rugdosó rendőr büntetését

Publikálás dátuma
2019.09.24. 12:04

Fotó: Facebook/Ligetvédők
Az ügyészség fellebbezése után a pénzbírságot hat havi felfüggesztett börtönre változtatták.
Egy szolgálaton kívüli rendőr kétszer is belerúgott a Ligetvédők egyik sátrába még 2016 júliusában egy hajnalon. A rúgással pont egy ott alvó kislányt talált el vesetájékon.    A Budapesti Nyomozó Ügyészség a rendőrrel szemben közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A bíróság elsőfokú ítéletében a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat és 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, amely alapján a másodfokú bíróság a pénzbüntetést 6 hónap börtönbüntetésre súlyosította, a szabadságvesztés végrehajtását 1 év 4 hónap próbaidőre felfüggesztette - közölte az ügyészség.
Szerző
Frissítve: 2019.09.24. 12:28