Nagykoalícióról tárgyalnak Izraelben

Publikálás dátuma
2019.09.25. 09:30

Fotó: YONATAN SINDEL / AFP
Reuven Rivlin államelnök kérésére nagykoalíciós tárgyalások kezdődtek Izraelben a két legnagyobb párt, a Beni Ganz vezette centrista Kék-fehér és a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud között.
A Kék-fehér 33, a Likud 31 mandátummal rendelkezik a Knesszetben a múlt kedden tartott törvényhozási választás nyomán. Rivlin egyelőre senkinek nem adott kormányalakítási megbízást, hanem előbb a két legnagyobb párttól várja a megállapodást. Szerda estére Rivlin újabb találkozóra hívta Netanjahut és Ganzot. Az izraeli államfő szerint a választások eredménye azt mutatja, hogy a szavazók nagykoalíciót szeretnének, és nem akarnak újabb előrehozott választást a patthelyzet megoldására.  Netanjahu telefonos konferenciabeszélgetést folytatott a jobboldali és az ultraortodox pártok vezetőivel, amelyben közölte, hogy továbbra is csak a teljes jobboldali-vallásos blokk bevonásával kész belépni az egységkormányba. A Likud vezetője a konferenciabeszélgetés előtt közzétett Facebook-üzenetében már nem mondta, hogy az új kormány csak az ő vezetésével jöhet létre, szemben múlt heti, közvetlenül a választások után tett kijelentéseivel. A Kék-fehér párt vezetői a Rivlinnél lezajlott találkozó és a jobboldali tömb telefonos megbeszélése után azt mondták: a koalíciós tárgyalásokat Netanjahu "csak játékból csinálja", mivel tudja, hogy a Kék-fehér nem lép kormányra az ultraortodoxokkal és a telepesek pártjával, a Jobbra (Jamina) párttal. A kormányalakítási felkérést kapó politikusnak 28 napja lesz a kabinet megalakítására, amit az államfő két héttel meghosszabbíthat. Sikertelenség esetén az elnök mást kérhet fel, és ha ő is kudarcot vall, új választást írnak ki, hacsak a Knesszetből valaki más meg nem szerzi 61 képviselő írásos támogatását. Az áprilisi előrehozott választások után Rivlin Netanjahut kérte fel kormányalakításra, aki kudarca után feloszlatta a Knesszetet, és új választást íratott ki szeptemberre, amelyen a jobboldali-vallásos tömb parlamenti képviselőinek száma hatvanról ötvenötre csökkent. 

Eddig 40 ezer magyar igényelt tartózkodási engedélyt az Egyesült Királyságban

Publikálás dátuma
2019.09.25. 09:00

Fotó: Brian A. Jackson
A legtöbb kérelmet a lengyelek, a románok és az olaszok nyújtották be.
Az Egyesült Királyságban élő, nagyjából három millió EU-polgárnak csaknem a fele folyamodott eddig állandó, illetve ideiglenes tartózkodási engedélyért. A legtöbb kérelmet a lengyelek (240 000), a románok (187 000) és az olaszok (150 800) nyújtották be. A magyar igénylő száma 39 700. Az illetékes hatóságok 1,1 millió embernek már megadták a kérvényezett státuszt, és mindössze egyetlen egyet (!) utasítottak el a március 30. óta tartó regisztráció során. Az EU-s polgárok kétharmada állandó, egyharmada ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodott. Mint egy brüsszeli háttértájékoztatón elhangzott, az idegenrendészeti szervekhez naponta 20 ezer beadvány érkezik. A nyilvántartásba vételre a Brexit miatt van szükség. Amikor a szigetország kilép az Európai Unióból, úgynevezett "harmadik országgá" válik, ahol az uniós polgároknak nem járnak automatikusan a korábbi jogok és kiváltságok. Az EU és az Egyesült Királyság azonban vállalta, hogy akár megállapodással, akár anélkül következik be a Brexit, a brit földön élő EU-polgárok, illetve a kontinensen lakó britek státusa 2020 decemberig biztosan nem változik. Megegyezéssel történő kilépés esetén a határidő félévvel meghosszabbodik. A szigetországban maradó magyaroknak és másoknak azonban regisztrálniuk kell egy erre a célra létrehozott online portálon, ha azt akarják, hogy megőrizzék a jogállásukat. A nyilvántartásba vétel díjtalan és viszonylag egyszerű. Csak a személyazonosságot, a tartózkodás időtartamát és a büntetlen előéletet kell igazolni. Akiknek nehézségeik vannak a nyilatkozat kitöltésével, azok igénybe vehetnek egy telefonos forródrótot, és önkéntes vagy jótékonysági szervezetekhez fordulhatnak, amelyekkel a brit hatóságok szorosan együttműködnek, és pénzzel is támogatnak. Állandó tartózkodási engedély — hivatalos nevén: letelepedett jogállás — azoknak az EU-polgároknak jár, akik bizonyítani tudják, hogy 2020 december végéig — vagy 2021. június 30-ikáig — öt éve folyamatosan és jogszerűen az Egyesült Királyságban tartózkodnak. Akiknek a kérvény beadásakor még nincs meg az öt évük, ideiglenes tartózkodási engedélyt kaphatnak. Az utóbbira az is jogosult lesz, aki az átmeneti időszak alatt kíván a szigetországban letelepedni. Megegyezés nélküli Brexit esetén azonban csak azok szerezhetnek állandó tartózkodási engedélyt, akik a kilépés napján — október 31-ikén — már öt éve az Egyesült Királyságban éltek. A brit statisztikai hivatal márciusi adatai szerint az EU-ból érkezett migránsok száma folyamatosan csökken, számuk 2013 óta nem volt olyan alacsony, mint a vizsgált elmúlt egy évben. A kelet- és közép-európai tagállamokból hétezerrel többen hagyták el a szigetországot, mint ahányan onnan érkeztek. 
Frissítve: 2019.09.25. 09:57

Szexuális zaklatás: Plácido Domingo nem önként, és nem is dalolva távozik a Metropolitanból

Publikálás dátuma
2019.09.25. 07:51
Plácido Domingo
Fotó: ANGELA WEISS / AFP
A világhírű tenor tagadja az ellene felhozott vádakat, de "beleegyezett abba, hogy nem vállal szerepet a Met jövőbeni előadásaiban".
Peter Gelb, a New York-i Metropolitan Opera menedzsere az MTI szerint kedden délután e-mailben tudatta a társulat tagjaival: Plácido Domingo "beleegyezett abba, hogy nem vállal szerepet a Met jövőbeni előadásaiban. Hálásak vagyunk neki, hogy felismerte, vissza kell lépnie". "Az operaénekes és volt operaigazgató döntése azonnali hatályú" - közölte a színház menedzsere. Domingo visszalépése egyben azt is jelenti, hogy már a szeptember 25-én, szerdán tartandó Macbeth-bemutatón sem énekel. Verdi operájának címszerepét Zeljko Lucic szerbiai születésű bariton veszi át. Ez lett volna Domingo első fellépése az Egyesült Államokban azóta, hogy az AP amerikai hírügynökség két riportban - augusztusban és szeptemberben - arról számolt be: több operaénekesnő és balerina is szexuális zaklatásokkal vádolta meg az operalegendát. Az ügyben vizsgálatot indított Los Angeles operaháza - ahol Domingo 15 éven keresztül zeneigazgató volt -, valamint az amerikai zeneművészek szövetsége (AGMA) is. A Met nem kezdett vizsgálódni, jelezte, hogy megvárja a két másik vizsgálat eredményét. Plácido Domingo hétfőn közleményt küldött a New York-i operaház menedzsmentjének, és ebben hangsúlyozta: 27 évesen debütált ebben az operaházban, és 51 éven keresztül folyamatosan fellépett itt. Győzelmekkel teli időszaknak nevezte ezeket az éveket, és háláját fejezte ki, hogy 78 évesen elénekelhette Macbeth címszerepét a kosztümös főpróbán. De hozzátette: bár vitatja az ellene felhozott vádakat, aggodalommal tölti el őt az emiatt kialakult légkör, és nem szeretné, ha ez elvonná kollégái figyelmét a munkától. "Ennek következtében kértem, hogy visszavonulhassak" - fogalmazott közleményében a művész. Peter Gelb kedden bejelentette azt is: a londoni operaház vizsgálatának lezárultáig felfüggesztik Vittorio Grigolo operaénekest. Az olasz tenort kedden a londoni operaház szintén felfüggesztette, mert állítólag a társulat múlt heti japán turnéja alkalmával szexuálisan zaklatott egy kórustagot.
Szerző