Szabad szemmel: Orbán kinyitja a hátsó ajtót a külföldiek előtt

Publikálás dátuma
2019.09.25. 07:00

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 25.
Bloomberg Magyarország, Lengyelország és Szerbia azok közé az illiberális államok közé tartozik Európában, amelyek szép csendben vendégmunkásokat hoznak be, hogy enyhítsék a munkaerőhiányt. De a fogadtatás nem mindig szívélyes. Sarudra például indiaiak jöttek a dolgozók híján csődközelbe került tejüzembe, ám az egyik idegent a helyiek tojással dobálták meg, terroristának nevezték és még a polgármesternél is bepanaszolták, hogy a jövevények megmérgezik a tejet, sőt az egész országot. Azután amikor látták, hogy nincs velük semmi baj, megnyugodtak a kedélyek. Orbán persze valószínűleg azt szeretné, ha nem tűnnének fel a vendégmunkások, hiszen a miniszterelnök vezeti a migránsellenes élcsapatot az EU-ban, amelyet hivatalosan meg akar védeni a „betolakodóktól”. Csakhogy ezek a kormányok titokban kinyitják a hátsó ajtót a külföldiek előtt, mert a gazdaság gyorsan nő, viszont a születések alacsony száma, illetve a nagyarányú kivándorlás miatt nincs elég munkáskéz. Az utóbbi időben a fő utánpótlási forrás Ukrajna és Fehéroroszország volt, ám már ott sincs elég ember. Így most már a világ egészen távoli részeiből toboroznak jelentkezőket, ami cáfolja azt az állítást, hogy a régió mentes maradhat a multikulturalizmustól. Magyarországon tavaly csaknem 50 ezer munkavállalási engedélyt állítottak ki Európán kívüli polgároknak, két évvel korábban ez a szám még csupán alig 7 ezer volt. Újabban leginkább Vietnámból, Indiából és Mongóliából jönnek sokan. A Hankook gumigyár ebben a hónapban elhalasztott egy csaknem 300 milliós beruházást Magyarországon, mert nem tudott elég munkaerőt verbuválni. Közben Orbán, valamint szerb és cseh kollégája elismerte a budapesti népesedési konferencián, hogy nincs varázsszerük, aminek segítségével ugrásszerűen több gyerek jönne a világra. Csak nem szeretnek beszélni szorult helyzetükről. De tovább verik a migránsellenes tamtamot. Ebből a hatalom közeli média nap mint nap kiveszi a részét, a miniszterelnök pedig az etnikai homogenitást hirdeti.
Euractiv A magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet illetékes szakértője sem érti, mi szüksége van Magyarországnak arra, hogy rengeteg kínai pénzből korszerűsítsék a Budapest-Belgrád vasútvonalat. Goreczky Péter szerint az biztos, hogy Közép-Európában bőven van mit javítani az észak-déli összeköttetés minőségén, ám a magyar és a szerb főváros között magyar földön a vonatok csupán egyetlen városban állnak meg. Viszont még csak nem is tervezik a pályát Belgrád és a pireuszi kikötő között, vagyis a jelek szerint Peking nem tartja fontosnak a magyar-szerb vonal korszerűsítését. Ezzel szemben Budapest kínai kapcsolat zászlóshajójának tekinti a beruházást. Orbán Viktor azért erőlteti az együttműködés Kínával, mert Ázsia sokkal gyorsabban fejlődik, mint a világ több része, és kár volna ide nem becsatlakozni. De hogy igazából mi lesz belőle, az csak 10-20 év múlva lehet igazán látni. A kínai viszony forszírozásának másik oka, hogy a magyar kormány igen sokat vitázik Brüsszellel és úgy véli, hogy keleten is kell találni partnereket. A szakember úgy gondolja, hogy a vasút modernizálásának tervét a magyar fél vetette fel, mert a kínaiak általában nem kezdeményeznek a térségben, hanem várnak az innen beérkező ajánlatokra. Azután döntenek a finanszírozásról. De azt így sem lehet mondani, hogy az ázsiai kormány zsákkal hozná a pénzt Magyarországra. Az viszont egyértelmű, hogy a szoros politikai viszony nem automatikusan hat kedvezően a kereskedelemre. A kétoldalú áruforgalom mérlege továbbra negatív – magyar szemszögből.
Foreign Policy Lehet, hogy Európában már eléri korlátait a gusztustalan nacionalizmus, sőt az inga megindul visszafelé, az Egyesült Államokban azonban nem csillapodik – írja a Georgetown Egyetem egyik professzora, a Külkapcsolati Tanács nevű agytröszt vezető elemzője, aki három éven át Obama nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Charles Kupchan azt írja, a Johnson ellen indult konzervatív támadás és Salvini bukása reményt nyújt, hogy a demokratikus társadalmak visszafoglalják a teret a populista szélsőségesektől. De a liberális demokrácia és a pluralizmus továbbra is nagy veszélyben van az olyanok miatt, mint Trump, Orbán és a többiek, mert ők rájöttek, mennyire meg lehet mozgatni bizonyos ösztönöket a fejlett világban. Hiszen pl. a brit miniszterelnök azt hirdeti, hogy meg kell tisztítani az országot a bevándorlóktól a keresztény Európa védelmében. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy van határa még az ilyen, immár teljesen normálisnak számító demagógiának és rasszista beütésnek is. Lásd, hogy a brit parlament szembeszállt a megállapodás nélküli kilépéssel, a toryk pedig lázadnak, ideértve Johnson bátyját is, miközben fivére az alkotmányos normákat feszegeti, az országot pedig a szakadék felé viszi. Olaszországban is lehet bízni abban, hogy visszanyeri erejét a politikai közép és újra divatba jönnek a kompromisszumok. Azt természetesen nem lehet tudni, mennyire lesz állóképes a koalíció, de fontos előfeltétel volt, hogy félreállítsák Salvinit. Mindkét fordulat igen fontos, tekintve, hogy másutt továbbra is erősek a populista vezérek. Magyarországon Orbán még jobban kiterjesztette hatalmát. A lengyeleknél a PiS jó szereplésre számíthat a jövő havi választáson. A legaggasztóbb azonban az, hogy Trump részéről előreláthatólag csak fokozódik a nacionalista tombolás. Ugyan megindult ellene a vizsgálat alkotmányszegés vádjával, ám az elnök továbbra is nagy károkat okoz, odahaza és külföldön egyaránt. Lábbal tiporja a demokratikus eszméket és gyakorlatot. És még mindig kb. 40 %-os a szavazótábora. De ugyanilyen lehangoló, hogy a Republikánus Párt gyáván behódolt a szeszélyeinek. A hallgatás bűnrészességet jelent, mert itt egy kiszámíthatatlan és megjósolhatatlan demagógról van szó. Ezzel együtt a brit és olasz változások folytán lehet bízni abban, hogy fel lehet tartóztatni a jobboldali populistákat, bár azt még nem világos, hogy mennyire lesz tartós a fordulat. Sok függ attól, hogy a két ország milyen mértékben képes kezelni az általános elégedetlenség kiváltó okait, ideértve a gazdasági bizonytalanságot és a bevándorlást. De a jövőre esedékes, történelmi jelentőségű amerikai választás szintén hatalmas befolyást gyakorol ebben az összefüggésben.
Economist A lap szerint nem valószínű, hogy bármi is lesz a francia elnök javaslatából, hogy büntessék meg azokat a tagokat, amelyek nem hajlandóak együttműködni a menedékkérők elosztásában, mert egyhangú döntés kellene hozzá. De ezzel együtt a Máltán született elvi megállapodás olyan fejlemény, ami szakít az eddigi elvvel, mármint hogy. a menedékkérelmeket ott kell feldolgozni, ahol azok benyújtói először léptek az unió területére. A Dublini rendszer nagyban hozzájárult a déli államokban az euroszkepticizmus és a populista jobboldal megerősödéséhez. Amúgy az egyezséghez a jelek szerint nagy lökést adott a félelem, nehogy a keményen jobbos Salvini alakítson kormányt, a korábbi újfasisztákkal az oldalán, és a végén megkapja az általa követelt teljhatalmat. Hogy azután a máltai megállapodás mennyire segít feltartóztatni a populista hullámot, az leginkább azon múlik, milyen hatást vált ki az egyezmény azokban az államokban, amelyekből elindulnak a menekültek. A legkétségbeesettebbeknek persze teljesen mindegy, ők így is, úgy is útra kelnek. Viszont azt nem tudni, hogy mennyire lesz vonzó ezek után Európa azoknak, akik jobb életet keresnek, és ezért megkockáztatják az átkelést a Földközi-tengeren. De sok függ attól is, mennyire válik be a gyakorlatban a szerződés, amelyet négy állam hozott tető alá a bajba jutott menekültek átvételére. A szöveget még az EU bel- és igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia. A részvétel önkéntes, de úgy hírlik, hogy legalább további 10 kormány kíván csatlakozni.
Die Presse Az Osztrák Szabadságpárt számára igencsak kellemetlen, hogy nem volt elég az Ibizagate, az ügyészség éppen a szombaton tartandó választás véghajrájában jelentette be: hűtlen kezelés gyanújával nyomozást folytat a párt korábbi elnöke ellen. Úgy hogy hétfő este már őrizetbe vették Strache testőrét, aki éveken át dolgozott főnöke mellett, de több volt mint egy body guard. Mint emlékezetes, a politikusnak négy hónapja le kellett mondania, mert kiderült, hogy hajlandó lett volna kiárulni az ország érdekeit egy orosz milliárdos feltételezett lányának. Akkor beszélt arról, hogy a magyarországihoz hasonló sajtóviszonyokat szeretne Ausztriában. Most pedig az merült fel ellene, hogy bár bőven kapott pénzt pártjától saját felhasználásra, nem megfelelően számolt el bizonyos magánadományokkal. Ennek kapcsán vizsgálat zajlik egykori irodavezetője ellen is. Úgy tudni, a biztonsági ember most azért került rács mögé, mert közreműködött az anyagi visszaélésekben. Nem kizárt ugyanakkor, hogy szerepe volt a titkos ibizai felvétel elkészültében, mert pár éve úgy érezte, hogy a pártvezetés egy súlyos betegség után nem adta meg neki a kellő segítséget. Ezért állítólag azóta gyűjtötte a bizonyítékokat Strache ellen. Az FPÖ új vezére most azt mondja, hogy alaposan a végére kell járni a vádaknak. Hofer azonban arra is figyelmeztetett, hogy bűnös hálózatok tönkre akarják tenni a pártot, és ehhez még a volt elnök közvetlen munkatársait is felhasználják. A body guardot máris kizárták az FPÖ-ből és külön bizottságot hoztak létre, hogy évekre visszamenőleg átnézzék Strache számláit, de idáig nem találtak semmi gyanúsat.  
Szerző

Trump a Twitteren dühöng az ellene induló vizsgálat miatt

Publikálás dátuma
2019.09.25. 06:43

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
A demokraták az ukrán elnök megzsarolása miatt vizsgálják impeachment eljárás indítását.
A New Yorkban tartózkodó Donald Trump amerikai elnök haragos Twitter-bejegyzésekkel reagált az ellene indítandó eljárás bejelentésére. "Teljességgel a demokraták boszorkányüldözéses átverése" - írta Donald Trump az egyik mikroblog-bejegyzésben. A másikban "az elnök zaklatásáról" írt, egy harmadik bejegyzésben pedig úgy vélte, hogy "egy ilyen fontos napot, mint amilyen az ENSZ-ben volt, sok munkával és oly sok sikerrel", a demokraták szerinte "szándékosan tönkre akartak tenni a boszorkányüldözéses szemetükkel". Az amerikai elnök azt követően nyilvánult meg így a Twitteren, hogy Nancy Pelosi házelnök kedden délután sajtókonferenciát tartott és bejelentette, hogy a szövetségi képviselőház megvizsgálja, indítson-e az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárást (impeachment) Trump ellen. A Pelosi által bejelentett vizsgálat célja annak kiderítése, hogy vajon az elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa. Trump néhány nappal a telefonálás előtt befagyasztotta az Ukrajnának szánt segélyeket.        "Még csak nem is látták a telefonbeszélgetés leiratát" - fogalmazott Trump az egyik mikroblog-bejegyzésében, majd a várható eljárásra utalva leszögezte: "Nagyon rossz ez az országunknak". Kedden este a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az elnök elleni támadásaikkal a demokrata politikusok "nemcsak patetikusak és pártpolitikai akciókat követnek el, hanem elmulasztják alkotmányos kötelességüket is". A kommüniké leszögezte: az amerikaiak "olyan választott vezetőket érdemelnek, akik azokra a kulcsfontosságú kérdésekre összpontosítják a figyelmüket, amelyekkel a családok életét javítani, a közösségeket erősíteni, a gazdaságot növelni és a nemzet biztonságát fenntartani lehet". Kedd esti amerikai sajtóértesülések szerint egyébként a Fehér Ház már készíti elő a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés leiratát, amelyet már szerdán nyilvánosságra is hoz. Donald Trump kedden utasította Mick Mulvaney-t, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökét a beszélgetés teljes és szerkesztés nélküli nyilvánosságra hozatalára. "Majd meglátják, hogy az egy nagyon baráti hangvételű és teljesen helyénvaló beszélgetés volt" - írta az elnök kedden a Twitteren. Hozzáfűzte: "nem volt nyomásgyakorlás és nem volt valamit valamiért, mint Joe Biden és fia esetében". Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor - akit Donald Trump egyik közeli szövetségeseként tartanak számon - egyik nyilatkozatában kedden úgy fogalmazott: a beszélgetés leiratának nyilvánosságra kerülése "történelmi esemény lesz". Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője kedden este kijelentette: a Trump-kormányzatnak a telefonbeszélgetés névtelen bejelentőjének panaszát a törvényhozók rendelkezésére kellene bocsátania. A kormányzat erre még nem reagált.
Szerző
Témák
Donald Trump USA

Elindítják Trump ellen a felmentését célzó eljárást

Publikálás dátuma
2019.09.25. 06:20

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A vád szerint visszaélt hivatali hatalmával Ukrajna megzsarolásakor.
Az amerikai szövetségi képviselőház egy vizsgálattal hivatalosan megindítja alkotmányos felelősségrevonási eljárást Donald Trump ellen - jelentette be kedd este Nancy Pelosi, a testület demokrata párti elnöke. A vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa. A The Washington Post és a The New York Times azt írta, hogy az amerikai elnök az említett telefonbeszélgetésben nyomatékosan arra kérte Zelenszkijt, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden és fia ellen. A "nyomatékos kéréshez" hozzátartozik, hogy néhány nappal korábban indoklás nélkül befagyasztotta az Ukrajnának szánt segélyt        Az amerikai elnök "nevetségesnek" minősítette a névtelen bejelentésre hivatkozó lapinformációkat, szombaton a Twitteren pedig azt közölte, hogy telefonbeszélgetése "rutinszerű és teljesen rendben volt". A vizsgálat bejelentése után közölte, hogy nyilvánosságra hozzák a beszélgetés leiratát.
Pelosi kedd esti sajtótájékoztatóján azzal indokolta a Trump felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárás (impeachment) lehetőségét vizsgáló eljárást, hogy "az elnöknek számot kell adnia tetteiről, senki sem áll a törvény felett". A demokrata házelnök hangot adott véleményének, miszerint Trump megsértette a hivatali tevékenységére vonatkozó esküjét, akárcsak a nemzetbiztonságot és az alkotmányt. Michael Atkinson, a hírszerzés ellenőrzési főigazgatója a lapokban megjelent állítások után nem kívánta feltárni a részleteket a nyilvánosság előtt, mondván, egyelőre még a bejelentés hitelességét is meg kell vizsgálni. Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója pedig azt is visszautasította, hogy a törvényhozókkal bármilyen részletet megosszon.
Az amerikai sajtó korábban már írt arról, hogy Biden 2014-ben, alelnökként támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását és az új elnökkel, Petro Porosenkóval állítólag közölte: az amerikai kormány megvonja az egymilliárd dolláros segítséget az országtól, ha a fiát, Hunter Bident nem teszik meg az ukrán gázipari magáncég igazgatótanácsa tagjának. Ez így is történt. Később pedig, amikor az ukrán ügyészség vizsgálódni akart volna Hunter Biden havi 166 ezer dolláros juttatásának ügyében, Joe Biden azzal fenyegetőzött, hogy leváltatja a főügyészt. Ebből annyi igaz, hogy Biden még Barack Obama alelnökeként nyomást gyakorolt az ukrán kormányra Sokin leváltása miatt. Ez azonban egyáltalán nem volt titok, Sokin eltávolítása nem saját ötlete volt, az Ukrajnába delegált amerikai diplomaták kezdeményezték, és az Egyesült Államok mellett több nyugati kormány és világszervezet, például az IMF is követelte, mert Sokin bírálói szerint nemhogy eleget, de semmit se tett az országot gyakorlatilag uraló korrupt oligarchák ellen.

Az impeachment eljárás

Az Amerikai Alkotmány Első Cikkelye hatalmazza fel a Kongresszus két kamaráját az elnök közjogi felelősségre vonására. Hazaárulás, vesztegetés vagy súlyos törvényszegés gyanúja esetén a Képviselőháznak abszolút többséggel kell elfogadnia a vádat. Ezt követően a Szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szükséges az elnök hivatalból való eltávolításához. A büntetőjogi felelősségre vonás csak ezután folytatható le hagyományos bírósági eljárás során.  

Frissítve: 2019.09.25. 07:30