Előfizetés

Új terminál épül Ferihegyen a fapados gépeknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.25. 07:39
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Még ülőhely és vécé is lesz benne.
Új épületszárnyat épít a Budapest Airport a diszkont-légitársaságok utasainak kiszolgálására a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – tudta meg a Magyar Nemzet. Kérdésükre a Budapest Airport megerősítette a hírt, ugyanakkor azt írták, hogy a fejlesztés részleteiről a későbbiekben adnak tájékoztatást. A lap úgy tudja, hogy a korábban tervezett Ferihegy 2C terminál helyén épülő egyszintes létesítmény alapozása már zajlik. Az épületszárnyat a jelenlegi B terminálon keresztül érik majd el az utasok. A könnyűszerkezetes épületben a 21. századi igényeknek megfelelő komfort, azaz ülőhelyek, fűtés-hűtés, mosdók és élelmiszer-vásárlási lehetőség várja az utasokat, akik a terminál kapuin át a reptéri betonra lépnek majd, azonban nem lesz szükségük negyedórás sétára, mint most, mert autóbuszok viszik majd őket a repülőgépek közelébe.  

Közös jelölt válthatná le Vattamányt Erzsébetvárosban

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.25. 07:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A VII. kerületben továbbra sem sikerült elérni, hogy csak egy kihívója legyen a kormánypárti jelöltnek.
A közös ellenzéki induló DK-s Niedermüller Péter ugyanis két nem kormánypárti kihívót is kapott: az MSZP-ből kiugrott Hunvald György, valamint az LMP-ből kilépő Moldován László személyében. A DK-s közös jelölt helyi közvélemény-kutatással oldotta volna fel a helyzetet, de erre reagálva Hunvald György azt közölte: „ez most komoly? Mert viccnek kicsit durva lenne.” Moldován pedig úgy vélte, egy ilyen közvélemény-kutatásnak akkor van értelme, ha az abban részt vevő erzsébetvárosiak teljes körű tájékoztatást kapnak a jelöltekről. Niedermüller Péter hamar rövidre zárta a vitát: keddi Facebook-posztjában jelentette be, hogy nem lesz erzsébetvárosi közvélemény-kutatás, mert csak ő vállalta feltétel nélkül a polgármester-jelöltek közül, hogy visszalép, ha nem ő a legesélyesebb. – Én eddig azt hittem, hogy mindhárman ugyanazért csináljuk; Erzsébetvárosért és a Fidesz legyőzéséért. Úgy tűnik, hogy tévedtem, és ezek csak nekem számítanak – közölte a közös jelölt. Lapunknak mindenesetre a Závecz Research Intézet azt mérte, hogy - bár a jelenlegi fideszes polgármester támogatottsága kopik – az erzsébetvárosiak 39 százaléka szeretné, ha Vattamány Zsolt újrázhatna polgármesterként. Az ellenzék esélyét gyengíti, hogy a kormánypárti jelöltnek három kihívója is lenne, így hiába a közös polgármesterjelölt Niedermüller Péter a legnépszerűbb ellenzéki szereplő, mégis több mint 10 százalékkal marad el Vattamány Zsolt mögött. A közös ellenzéki jelölt 28 százalékon áll. A két másik aspiráns közül Hunvald Györgyöt az erzsébetvárosiak 5, míg Moldován Lászlót 4 százaléka támogatja. (Az ellenzéki szavazók egy része – a elaprózottságból fakadó esélytelenség érzete miatt – nem sorolt be egyik politikus mögé sem.)

28 olyan jelölt indul a választáson, aki amúgy nem szavazhat

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 06:51

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nincs sem állandó, sem ideiglenes lakcímük.
Az önkormányzati választáson 28 olyan jelölt indul, akinek sem állandó lakcíme, sem tartózkodási helye nincs, mindössze települési szintű lakcíme, azaz lakcímkártyáján csak a település van feltüntetve, utca és házszám nélkül - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. A települési szintű lakcímbejelentés alapvetően az ideiglenes szálláshellyel sem rendelkező hajléktalanok lakóhelyének bejelentésére szolgál azért, hogy a közigazgatási és igazságügyi szervek illetékességét a bejelentett település alapján meg lehessen állapítani egy esetleges eljárás során. Ugyanakkor akinek csak települési szintű lakcíme van, nem feltétlenül az utcán él: például lehet, hogy azért nincs bejelentett lakcíme, mert albérletben él, és a tulajdonos nem járul hozzá a bejelentkezéshez. A települési szintű lakcímen az a település szerepel, ahol az érintett "szokásosan található", a nyilvántartásba pedig a bejelentett település (a fővárosban kerület) megjelölése mellett a "lakcím nélküli" bejegyzés kerül. Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, ők azonban választhatók, ha jelöltként indulnak. Az alaptörvény szerint ugyanis a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak passzív választójoguk van: választhatók, de nem szavazhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet Magyarországon bejegyzett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár. Ahhoz, hogy a lakcím nélküliek jelöltként indulhassanak a voksoláson, kérniük kellett regisztrációjukat a központi névjegyzékbe.