ítélet;Mengyi Roland;

2019-09-25 15:27:15

Négy év letöltendőre ítélték Mengyi Rolandot

Társai elsőfokú ítéletén is súlyosbított az ítélőtábla. A döntés jogerős.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt kormánypárti képviselőt, ez egy évvel több, mint amit első fokon kapott. Társai elsőfokú ítéletén is súlyosbított az ítélőtábla.

A Hírösvény nevű kecskeméti közéleti hetilap tudósítása szerint Mengyi nem várta meg az ítélet indoklását, hanem sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

Az ítélet jogerős.

A per előzménye, hogy Mengyi Roland egyik ismerőse 2015 tavaszán az egykori képviselőtől megtudta, hogy a szociális szövetkezetek számára egy csaknem 800 millió forintos, európai uniós forrásból származó támogatásról szóló pályázatot fognak kiírni. Az ismerős megkereste Mengyit „támogatásért”. A fideszes honatya a pályázat kiírásáért, valamint azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, 5 millió forint úgynevezett „alkotmányos költséget” – kenőpénzt – kért a vele kapcsolatban lévő döntéshozóknak, és további 5 millió forintot kellett neki fizetni, ha a pályázat végül nyer. Mengyi előbb a pályázati pénz felét, majd a 90 százalékát követelte magának, cserébe azzal kecsegtette a társait, hogy a következő körben ők több pénzt tarthatnak meg. A pályázati pénz pedig úgy jutott volna vissza a honatyához, hogy a nyertes pályázók Mengyihez kötődő alvállalkozókat foglalkoztattak volna. Az érintettek össze is gyűjtötték a kért 5 millió forintot, amelyet Mengyi Roland barátjának adtak, ám a pályázatot végül nem nyerték meg.

Mengyi a konspirált beszélgetések során – annak érdekében, hogy a neve ne hangozzon el az üggyel kapcsolatban – a Harry Potter főgonosza után „Voldemort nagyúrnak” szólíttatta magát. Azonban a bűnszervezetben résztvevők hiába beszéltek egymás között virágnyelven. Arról ugyanis egyikük sem tudott, hogy egy adócsalási ügy kapcsán már a adóhatóság nyomozóinak a látókörébe került a csapat, és a szakszolgálat már lehallgatta a telefonjukat, amikor Mengyihez fordultak segítségért. Végül a pályázati pénzt az összeesküvők nem kapták meg, majd amikor visszakövetelték Mengyitől a pénzt, lecsaptak a nyomozók. Mengyi az elsőfokú ítélet után azt mondta fellebbez, mert szerinte „abszurd” az ítélet. – Óriási félreértés ez, továbbra is kitartok amellett, hogy nem követtünk el semmilyen bűncselekményt, és a fellebbezés során fogjuk is ezt bizonyítani – mondta.