felsőoktatás;ösztöndíj;

2019-09-26 07:00:00

Több mint ötezer diákot soroltak át fizetős képzésre

Korábban elegendő volt, ha az egyetemi kurzusokért járó kreditekből elértek egy meghatározott számot vagy jó tanulmányi átlaggal zárták a szemesztert, ma már mindkét feltételt egyszerre kell teljesíteni.

Mintegy 5500 egyetemi hallgató már biztosan elveszítette tandíjmentes, állami ösztöndíjas helyét idén nyáron, ők ősztől már csak költségtérítéses formában folytathatják tanulmányaikat – tudtuk meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) előzetes adataiból. A szervezet eddig 10 nagy egyetem számait dolgozta fel, végleges adatok októberben várhatók.

2010-ben még a hallgatók 79 százaléka tanult állami ösztöndíjjal, a 2017/2018-as tanévben viszont már csak 65 százalékuk, mintegy 132 ezren.

A kormány 2017-ben döntött az átsorolás szigorításáról: az ösztöndíjas egyetemistáknak a korábbinál szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, ha diplomaszerzésig akarják élvezni az állam támogatását. Míg korábban elegendő volt, ha az egyetemi kurzusokért járó kreditekből elértek egy meghatározott számot vagy jó tanulmányi átlaggal zárták a szemesztert, ma már mindkét feltételt egyszerre kell teljesíteni. Ráadásul a minimumátlagot már nem az egyetemek, hanem egy kormányrendelet határozza meg, képzési területek szerint. Ha valakinek nem sikerül minden feltételnek megfelelni, automatikusan átsorolják fizetős képzésre.

A törvénymódosítás és a hozzá kapcsolódó rendelet 2017-ben hatályba lépett, de a HÖOK-nak sikerült egy éves türelmi időt, valamint a központilag meghatározott minimumátlag fokozatos emelését kiharcolnia. A kormány eredetileg egységes, 3,5-ös átlagot határozott volna meg, a HÖOK-al kötött megállapodás értelmében viszont 2,75-ről, a kiemelt, „nemzet-stratégiailag fontos” képzési területeken (mint például az orvosképzés) 2,5-ről indult, majd minden évben 0,25-el emelik, fokozatosan haladva a 3,5 felé.

A szabály alapszakosokra és mesterszakosokra is vonatkozik, kivételt csak azok képeznek, akik 2016 előtt kezdték meg tanulmányaikat. A szigorítást tavaly nyáron alkalmazták először, akkor legalább 8 ezren inthettek búcsút az állami ösztöndíjnak. A HÖOK becslései szerint idén is nagyjából ennyien lesznek.

– Első ránézése úgy tűnik, a minimumátlag idei emelése nem okozott nagy kilengést. A következő két évben viszont már várható, hogy a 8 ezret is meghaladja a költségtérítéses képzésre átsorolt hallgatók száma – mondta Kovács Péter, a HÖOK elnökhelyettese. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az átsorolt hallgatók egy része diákhitellel vagy családi segítséggel folytatja önköltséges formában is, ám sokan vannak, akik inkább abbahagyják tanulmányaikat. A felsőoktatásban a lemorzsolódás aránya 30 százalék körüli, ám azok körében, akiket átsoroltak fizetős képzésre, ennek kétszerese, valamivel több mint 60 százalék.