Kocsis Máté másfél éve hencegett azzal, hogy pszichológiai jelentést írat az ellenzékről, a NAIH még nem vizsgálta az ügyet

Publikálás dátuma
2019.09.25. 20:04
Kocsis Máté
Fotó: Népszava
Egy levélben most kétszer is elnézést kért az adatvédelmi hatóság elnöke az érintett Erőss Gábortól.
Másfél év telt el azóta, hogy kiderült, Kocsis Máté belelát az ellenzék fejébe, és az adatvédelmi hatóság még mindig nem tett semmit az ügyben. Tavaly februárban ugyanis Kocsis - aki akkor még józsefvárosi polgármester volt - egy VIII. kerületi testületi ülésen azzal állt elő érvek helyett, hogy az ellenzéki Erőss Gábor "nem normális", továbbá átfogó pszichológiai elemzést készíttetett róla.
"Nyilvánosan, büszkén hencegett vele, hogy rólam adatokat, méghozzá különösen szenzitív személyes adatokat gyűjtött"

- ír a történtekről közösségi oldalán Erőss. A történtek után a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz (NAIH) fordult. Mint írja, a Péterfalvi Attila elnöknek küldött két levélre és egy e-mailre másfél év után érkezett válasz. A válaszlevelet meg is osztotta, ebből kiderül, Péterfalvi a rendkívüli lassúság miatt a GDPR miatti terhekre hivatkozik, ügyintézői mulasztásra, illetve arra, hogy nem sikerült elérniük Kocsist. A NAIH-elnök kétszer is elnézést kér a levélben, és ígéri, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják a beadványt.
Erőss egyébként annak idején azzal vívta ki Kocsis haragját, azzal, hogy szóba hozta, az egészségügy minősíthetetlen állapota miatt naponta halnak meg emberek, a sorosozás pedig csak szemfényvesztés, ami erről és ehhez hasonló, valós problémákról tereli el a figyelmet.
Szerző
Frissítve: 2019.09.25. 20:30

Putyin októberi látogatásáról egyeztetett Szijjártó és Lavrov

Publikálás dátuma
2019.09.25. 19:32

Fotó: Burger Zsolt / MTI / KKM
A két elnök 2013 és 2018 között minden évben találkozott, és ez idén sem lesz másként.
Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásáról egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban, az ENSZ közgyűlés helyszínén Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Erről többet aztán nem is nyilatkozott a magyar miniszter, csak még azt mondta el az MTI-nek, hogy átbeszélték a részleteket és a Putyin-Orbán találkozó várható tartalmát. A két elnök 2013 és 2018 között minden évben találkozott, és ez idén sem lesz másként.
Ennél bővebben nyilatkozott az energetikai és üzleti ügyekről: mint mondta, megállapították, hogy az orosz fél hiánytalanul és határidőre teljesítette a korábban kötött megállapodásokat, megjött az orosz gáz, Magyarország gázellátása biztosított a jövő esztendőre. Készen állnak arra, hogy a további időszakról is tárgyaljanak ezen a területen – tette hozzá Szijjártó Péter. Beszámolója szerint megállapították azt is, hogy a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése menetrend szerint haladhat előre.
A miniszterek adtak a keresztényvédő imázs fenntartására is: Szijjártó szerint megállapodtak abban is, hogy a két ország összehangolja erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények védelmének érdekében. Magyarország és Oroszország is elismeri – pontosabban, egymást támogatva állítja –, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.
Véglegesítettek egy szociális biztonságról szóló megállapodást, illetve az onkológia területén folytatott együttműködésről szóló megállapodást is, amelyeket a csúcstalálkozón írnak majd alá – jelezte a magyar miniszter.
Frissítve: 2019.09.25. 21:32

„A NER eljelentéktelenítette az ombudsmani hivatalt is”

Publikálás dátuma
2019.09.25. 19:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Száz-kétszáz ember vett részt az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület szerda esti, budapesti megmozdulásán, amelyet „a kifogásolható módon jelölt és megválasztott ombudsman” hivatalba lépése idejére időzítették „az autonómiák és a demokrácia védelméért.”
A tüntetés szervezői többek között arra hívták fel a figyelmet: az alapvető jogok biztosát, Kozma Ákost az ENSZ követelményeit mellőzve, az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása, társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban jelölték. Annak ellenére is, hogy – mint emlékeztettek – harmincöt civil szervezet és két volt ombudsman még május 22-én felhívta a jelölésre jogosult köztársasági elnök figyelmét arra: az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le.
A beszédekben elhangzott: Orbán Viktor rendszere, a NER eljelentéktelenítette mára az ombudsmani hivatalt, amely korábban a jog és igazságosság egyik bástyája volt, emiatt pedig kiszolgáltatott csoport maradtak védtelenül.
Szerző