Előfizetés

Kiszivárogtatott felvétel hozta kínos helyzetbe Karácsony Gergelyt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.26. 13:49
Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester-jelölt zuglói lopásokról, a családját érő fenyegetésekről beszélt, és arról, hogy elásnák, ha visszamenne a kerületbe.
Súlyos állításokat tartalmazó felvétel jelent meg szerdán a Herbal Reality youtube-csatornáján, ami Karácsony Gergely és egy ismeretlen személy bizalmas beszélgetését rögzítette. Nem sokkal később a hanganyag már nem volt elérhető a videómegosztón, de több más helyen felbukkant a weben – írja a felvételt először szemléző 444.hu.
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a hallhatóan vágott anyagon arról beszél, hogy több szocialista képviselővel is komoly konfliktusai voltak, másokat pedig nem tart alkalmasnak: „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást” - mondta például egy alkalommal a DK-politikusáról. Horváth Csabát nehezen mozdítható MSZP-s sziklaként jellemezte, aki viszont Zuglóban megállná helyét és megálljt tudna parancsolni a helyi MSZP-s háttérszervezkedésnek is.
„Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.”

Az egyik utolsó kérdésre felelve Karácsony azt mondja: 
„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”

A végére marad talán az egyik legsúlyosabb mondat: a kérdező Tóth Csabára, az MSZP zuglói elnökére, a kerület egyik legbefolyásosabb politikusára tereli szót, akiről Karácsony a közzétett és megvágott felvétel szerint azt mondja, hogy mindig is mérges viszonyban álltak, de ez a kapcsolat politikailag le volt dugózva. Itt hirtelen csend támad, majd az eltorzított hangú kérdező azt kérdezi:
„- Igaz, hogy megfenyegette a családodat? - Ne viccelj. Többször.”

Karácsony szerint a felvételt manipulálták, de örül a leleplezésnek

Karácsony Gergely később a 444.hu és más lapok megkeresésére is megszólalt – kérdéseinket mi is elküldtük a politikusnak. Mint magyarázatként elmondta, ő nem Tóthról beszélt a fenyegetés kapcsán, hanem egy gazdasági szereplőről, az elásást politikai értelemben értette, a felvételt pedig manipulálták. Azt is igyekezett cáfolni, hogy Zuglóban szerinte mindent szétlopnának, úgy pontosított: ezt egy rossz forgatókönyvtől való félelem mondatta vele. 
A főpolgármester-jelölt később Facebook-oldalán is kommentálta a történeteket. Ott titkosszolgálati módszerekkel történő lehallgatásról beszélt, és arról, hogy a hangfelvételt habonyi-rogáni fondorlatként hozták létre. „…. nem hangzik el semmi érdemi, amiről nem beszéltem volna korábban a nyilvánosság előtt is. Beszéltem arról, hogy gazdasági szereplők megfenyegettek – itt sem beszélek másról. Beszéltem arról, hogy sok vita volt korábban az ellenzéki oldalon. És beszéltem arról is, hogy nálam zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Örülök a „leleplezésnek” – immár minden budapesti tudhatja, hogy a magánbeszélgetésekben is ezt vallom” - írta bejegyzésében Karácsony Gergely. 

Trócsányi megbukott az Európai Parlament jogi bizottsága előtt

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.09.26. 13:27
Trócsányi László az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A volt minisztere, a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi poszt várományosának pénzügyi érdekeltségeit vizsgálták és összeférhetetlenséget találtak.
Trócsányi László magyar biztosjelölt elbukott az első vizsgán: az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) nem hagyta jóvá a pénzügyi érdekeltségeiről szóló nyilatkozatát. A bizottság megállapítása szerint  összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt, így a tervezett időpontban, október 1-jén nem kerülhet sor szakbizottsági meghallgatására. Az ilyen esetekben követett eljárásnak megfelelően a JURI úgy döntött, hogy levelet ír Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, amelyben összegzi a fenntartásait. Ezt követően von der Leyen határoz arról, hogy ragaszkodik-e Trócsányi László személyéhez, vagy új jelöltre kér javaslatot Orbán Viktor miniszterelnöktől. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen érvek és ellenérvek hangzottak el az EP jogi bizottságának zárt ülésén. A JURI korábbi ülésein a képviselők a Tócsányi által alapított jogi irodához fűződő kapcsolatát firtatták. A meghallgatás előtt kiosztott írásos nyilatkozatában a magyar biztosjelölt hangsúlyozta: 2007-ben felfüggesztette tevékenységét az ügyvédi irodában. Állítása szerint 2014-2018 között a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda minden kormányzati megrendelést elhárított. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azonban a Twitteren közzétett bejegyzésében emlékeztetett: a Miniszterelnökség 2018-ban megbízta Trócsányi irodáját, hogy képviselje a Magyar Köztársaságot az Osztrák Köztársaság kontra Európai Bizottság ügyben. Az ülésteremből kijövet Trócsányi annyit mondott a várakozó újságíróknak, hogy minden kérdésre válaszolt és nyugodt szemmel néz a tükörbe. 

Strasbourg nem segít Hernádin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.26. 13:18

Fotó: Németh András Péter
Elutasították Horvátország ellen benyújtott keresetét.
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította Hernádi Zsolt keresetét, amelyet Horvátország ellen nyújtott be, szabad mozgásának korlátozása miatt - írja az MTI. Az Európa Tanács felügyelete alatt működő EJEB döntése szerint Hernádi Zsolt nem merítette ki a helyi jogorvoslati lehetőségeket Horvátországban, ezért keresetét a strasbourgi bíróság nem tudja befogadni. A Mol elnök-vezérigazgatója az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett mozgás szabadságának elvére hivatkozva nyújtott be panaszt emberi jogainak megsértése miatt Horvátország ellen 2015 júniusában, azt hangsúlyozva, hogy a horvát hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs és fogva tartási végzések ténylegesen megakadályozzák abban, hogy elhagyja Magyarországot. Mivel Hernádi nagy valószínűséggel nem fog horvát bírósághoz fordulni, hiszen korábban több horvátországi per tárgyalásán idézés ellenére nem jelent meg, az EJEB később sem fog dönteni a Mol-vezér ügyében. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi ellen. Az USKOK szerint a Mol-vezér 2008-09-ben 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari cég irányítási jogait. A Mol és Hernádi Zsolt visszautasították a vádakat, a horvát alkotmánybíróság pedig 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet. Magyar bíróságon is járt Hernádi ügye. 2013-ban a bíróság megtagadta a Hernádi ügyében a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mondván: az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.