Európai Parlament;Trócsányi László;

2019-09-26 13:27:47

Trócsányi megbukott az Európai Parlament jogi bizottsága előtt

A volt minisztere, a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi poszt várományosának pénzügyi érdekeltségeit vizsgálták és összeférhetetlenséget találtak.

Trócsányi László magyar biztosjelölt elbukott az első vizsgán: az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) nem hagyta jóvá a pénzügyi érdekeltségeiről szóló nyilatkozatát. A bizottság megállapítása szerint  összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt, így a tervezett időpontban, október 1-jén nem kerülhet sor szakbizottsági meghallgatására.

Az ilyen esetekben követett eljárásnak megfelelően a JURI úgy döntött, hogy levelet ír Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, amelyben összegzi a fenntartásait. Ezt követően von der Leyen határoz arról, hogy ragaszkodik-e Trócsányi László személyéhez, vagy új jelöltre kér javaslatot Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen érvek és ellenérvek hangzottak el az EP jogi bizottságának zárt ülésén. A JURI korábbi ülésein a képviselők a Tócsányi által alapított jogi irodához fűződő kapcsolatát firtatták. A meghallgatás előtt kiosztott írásos nyilatkozatában a magyar biztosjelölt hangsúlyozta: 2007-ben felfüggesztette tevékenységét az ügyvédi irodában. Állítása szerint 2014-2018 között a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda minden kormányzati megrendelést elhárított.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azonban a Twitteren közzétett bejegyzésében emlékeztetett: a Miniszterelnökség 2018-ban megbízta Trócsányi irodáját, hogy képviselje a Magyar Köztársaságot az Osztrák Köztársaság kontra Európai Bizottság ügyben.

Az ülésteremből kijövet Trócsányi annyit mondott a várakozó újságíróknak, hogy minden kérdésre válaszolt és nyugodt szemmel néz a tükörbe.