Magyarország rendezi a 2022-es birkózó Európa-bajnokságot

Publikálás dátuma
2019.09.27. 14:46

Fotó: Németh Szilárd / Facebook
A Fidesz-alelnök Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként jelentette be a hírt.
Németh Szilárd pénteken sajtótájékoztatót tartott az MTI szerint, itt elsőként a tokiói olimpiára kijutó sportolók 2,5 millió forintos támogatását ígérte meg, és át is nyújtotta a négy eddigi kvótaszerzőnek az erről szóló jelképes csekket. Aztán jelezte, hogy a tényleges kifizetések jövőre, a kvalifikációs időszak végén lesznek. Az MBSZ vezetője, aki egyben a Fidesz egyik alelnöke is, felhívta rá a figyelmet, hogy az olimpiai csapat tagjaival szerződést köt majd a szövetség, melyben a jogaikat és kötelességeiket fektetik le. Ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a sportolók minden támogatást megkapnak a sikeres felkészüléshez, a "pénz nem lehet akadály", ugyanakkor a birkózóknak meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, így például a központi felkészülés alól nem lehet kibújni. Ezután tért rá a nagy bejelentésekre, először közölte, hogy a szövetség október végén a Ludovikán U23-as vb-t, jövő márciusban pedig a BOK Csarnokban európai olimpiai kvalifikációs versenyt rendez. Nyilván a sor végére hagyta a csattanót: 2022 tavaszán Európa-bajnokságnak ad otthont Magyarország, amely legutóbb 2001-ben volt kontinensbajnokság házigazdája. Az elnök külön kiemelte Bacsa Péternek, a magyar szövetség ügyvezető alelnökének szerepét a rendezés elnyerésében. A nemzetközi szövetség vezetőségébe csaknem egy éve bekerült Bacsa nagyon komoly és eredményes munkát végez, amit bizonyít, hogy a nur-szultani vb-nek a versenyigazgatója volt, és ugyanez lesz a szerepe a tokiói olimpia birkózóversenyein is - ismertette.
Szerző

Kamera buktatta le a kenyai futókat

Publikálás dátuma
2019.09.27. 11:00
Az olimpiai és háromszoros világbajnok áprilisban bukott le
Fotó: PIUS UTOMI EKPEI / AFP
Az afrikai ország közép- és hosszútávfutói közül többen az EPO nevű tiltott szer segítségével érik el kimagasló eredményeiket.
A kenyai atléták a 2008-as pekingi nyári olimpia óta negyven aranyérmet nyertek olimpiákon és világbajnokságokon a közép- és hosszú távú futóiknak köszönhetően. Idén áprilisban az 1500 méteres férfi síkfutás pekingi olimpiai bajnoka, a háromszoros világbajnok Abraham Kiptum szervezetében mutatták ki az EPO-t, amiért négyéves eltiltást kapott. Az eritropoetin (EPO) segítségével lehet növelni az oxigént szállító vörösvértestek számát, szedésével a sportolók jobban terhelhetők lesznek, később fáradnak el.
Kiptum lebukása után a ZDF német állami televízió egy stábot küldött az afrikai országba, amely több hetes kutatómunkával kiderítette és egy közel 30 perces filmben bemutatta, hogyan működik Kenyában a sportolók doppingolása, amit az illetékesek természetesen igyekeznek eltitkolni.
„Tűzbe teszem a kezem a csapatért, mindenkit többször ellenőriztek, senki sem doppingolt a versenyzőim közül, száz százalékig tiszták vagyunk” - jelentette ki Julius Kirwa, az atléták szövetségi kapitánya.
„Nagyon szorosan együttműködünk országunk doppingellenes ügynökségével, minden szabályt betartunk, minden sportolót ellenőriztünk az előírások szerint, biztosak vagyunk benne, hogy válogatott atlétáink valamennyi szabályt ismernek és betartanak – hangsúlyozta ,Barnabas Korir, a kenyai atlétikai szövetség elnökségi tagja. - Szemináriumokat tartottunk a válogatott sportolóknak, többször ellenőriztük őket, atlétáink tudják, ha doppingolnak, azonnal kizárjuk őket a válogatottból és soha többet nem térhetnek vissza.”
A ZDF Eldoretben, Kenya ötödik legnagyobb városában forgatott, ahol a gyógyszertárakban bárki beszerezheti az EPO-t. A televíziósok rejtett kamerával azt is fölvették, amikor válogatott sportolónak beadták a szert. Egy kenyai orvos – akinek arcát kitakarták – azt mondta, a pénteken kezdődő dohai világbajnokságra elutazott ötven versenyző közül nyolc járt nála a felkészülési időszakban, mindannyian megkapták tőle az EPO-t. Azt is elárulta, hogy a versenyzők csak a felkészülési időszakban doppingolnak, aminek segítségével többet tudnak edzeni azoknál, akik tiszta eszközökkel készülnek.
A kenyai doppingellenes ügynökség korábbi munkatársa (szintén kitakart arccal) arról beszélt, hogy sok pozitív lelet tűnt el nyomtalanul. Ha valakinek a mintája pozitív lett, akkor a doppingellenes ügynökség vagy az atlétikai szövetség fölvette a kapcsolatot az érintett sportolóval vagy az atléta menedzsmentjével. Bizonyos összeg – általában több tízezer euró – kifizetése esetén a doppingolást bizonyító minta nem került nyilvánosságra.
A ZDF birtokába is jutottak olyan e-mailek, melyekben a szövetség munkatársa egyeztetésre hívja be a lebukott sportoló menedzserét, a levél szerint azért, hogy megbeszéljék a tennivalókat, egy másik levélben a szövetség azt írja, hogy segíteni tud a lebukott atléta büntetésének eltörlésében vagy mérséklésében.
„Tudjuk, hogy Kenyában komoly gond van a doppinggal és az ellenőrzéssel, rengeteg energiát fordítunk a felvilágosításra, a feketepiacon óriási üzlet az EPO adásvétele és ebből jut a profi sportolóknak is, minden versenyző tudja, hol lehet beszerezni a szert és hogyan kell szedni – nyilatkozta a ZDF-nek Brett Clothier, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) sportolói bizottságának ausztrál vezetője. - A sportolók sok pénzt akarnak keresni, ehhez kimagasló eredményeket kell elérniük, ami nehezebben megy doppingszerek nélkül. Kenyában komoly gondot jelent a korrupció, öt kategóriába soroltuk az országokat dopping szempontjából, Kenya a legproblémásabbak közé tartozik, ha nem tartja be a szabályokat, akkor kizárhatják az IAAF tagországai közül.
A kenyai szövetség és doppingügynökség nem reagált a ZDF megkeresésére. 
Szerdán két kenyai futót, az 5000 méteres síkfutás esélyeseit, Michael Kibetet és Daniel Simiyut kizárták a világbajnokságról, mert elmulasztottak részt venni négy doppingellenőrzésen a felkészülési időszakban.

Három-négy döntős helyben bíznak

Három-négy döntős helyezés elérésében bízik a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a világbajnokságon, ahol összesen tizenhét magyar sportoló áll rajthoz. Kámán Bálint, a MASZ sportszakmai igazgatója az MTI-nek azt mondta, a korábbiaknál is nehezebb jósolni a szokatlan októberi időpont és az időjárási körülmények, a nagy meleg és páratartalom miatt. A nevezési listán a hétpróbázó Krizsán Xénia áll a legelőkelőbb helyen, aki negyedik. Az Eb-bronzérmes Halász Bence ötödik a kalapácsvetők között, míg a magyar atlétika első világbajnoka, az olimpiai harmadik Márton Anita idei eredményei alapján kilencedik a súlylökőknél.  

Témák
atlétika

Babos kikapott a selejtezőben Pekingben

Publikálás dátuma
2019.09.27. 10:33

Fotó: DOMINICK REUTER / AFP
A magyar teniszező kikapott a pekingi 8,3 millió dollár összdíjazású, keménypályás tenisztorna selejtezőjének első fordulójában.
A világranglista 89. helyén álló magyar játékos a WTA rangsorában 78. helyen szereplő kazah Zarina Dijasztól 6:1, 6:4 arányban kapott ki. Babos Tímea 0:2 után 30-ra elnyerte ellenfele adogatását, a folytatásban azonban Dijasz sokkal pontosabb volt. A selejtező 12. kiemeltje újabb két alkalommal brékelt, simán hozta az első játszmát - írta a teniszező honlapja.
A második játszma szorosabban alakult: a soproni játékos először 15-40-ről nyerte a szerváját, majd vezetett 2:1-re. Dijasz az ötödik gémben brékelt újra, majd azonnal elveszítette adogatását. Ez azonban nem jelentett fordulatot, mert utána a magyar játékos csak egy labdamenetet nyert a szervájból. Dijasz pedig ezt követően már megőrizte brékelőnyét, és 1 óra 12 perc után megnyerte a mérkőzést.
Babos Tímea párosban második kiemeltként Kristina Mladenovic oldalán is pályára lép. Az első fordulóban a magyar-francia kettős erőnyerő.