Előfizetés

A bíróság kimondta, hogy nem dobhatták volna ki az MTVA-ból az ellenzéki képviselőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 16:41

Fotó: Népszava
A képviselőknek jogában állt bemenni az épületbe, az állami média működése nem volt veszélyben.
Első fokon ítéletet hirdetett a bíróság abban a perben, ami arról szólt, hogy tavaly év végén, amikor az ellenzéki képviselők „megszállták” a közmédia Kunigunda utcai székházát, az MTVA kezdeményezésére az óbudai jegyző birtokvédelmi végzéssel akarta kidobatni a honatyákat az intézményből. Az MTVA-t öt ellenzéki képviselő, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Varju László (DK), Gréczy Zsolt (DK) , Vadai Ágnes (DK) és Oláh Lajos (DK) perelte be. A Fővárosi Törvényszék közleményben ismertette az eljáró budapesti II. és III. kerületi bíróság ítéletét, amely szerint a bíróság elutasította az óbudai jegyző tavaly decemberi birtokvédelmi határozatát.  A bíróság megállapította:
  • „súlyos tartalmi és alaki hibákat tartalmazott” az óbudai jegyző MTVA székházra kiadott birtokvédelmi határozata,
  • az országgyűlési képviselők jogosultak voltak az MTVA területére belépni,
  • a belépéssel nem sértették aránytalanul az MTVA rendeltetésszerű működését
  • és az épületből nem dobhatták volna ki őket.
A bíróság azt is kimondta, hogy kizárólag az alperes, vagyis az MTVA saját döntése miatt nem tudtak a közmédia dolgozói belépni az épületbe, mint ahogy az MTVA saját maga határozott arról is, hogy elmaradjon egy műsor. Az, hogy a felperesek, vagyis az ellenzéki képviselők közösen fejtették ki tevékenységüket, az első fokon eljáró bíróság szerint nem értelmezhető jogszerűtlennek, az ellenzéki képviselők magatartásából pedig nem következett az, hogy szükséges lett volna az egész épületet lezárni. A első fokú döntés szerint az MTVA köteles megfizetni az ellenzéki képviselőjelöltek egymillió forintos perköltségét is. A tárgyaláson mindkét fél csak jogi képviselőik útján vett részt.  Mint emlékezetes, az úgynevezett „rabszolgatörvény” elleni tiltakozásul ellenzéki képviselők – mások mellett Kunhalmi Ágnes, Varju László, Szél Bernadett és Hadházy Ákos – bementek a köztévé Kunigunda utcai épületébe, hogy a híradóban felolvassanak egy tiltakozó közleményt. Papp Dániel hírigazgató azonban, arra hivatkozva, hogy ezzel megzavarnák egy közérdekű üzem működését, erőszakkal vitette ki őket, miközben birtokvédelmet kért az óbudai jegyzőtől, aki meg is adta ezt az épületre. (A Fővárosi Főügyészség korábban meghozott döntése szerint egyébként az MTVA biztonsági őrei a képviselőkkel szemben jogszerűen léptek fel.) A bíróság szerint viszont nem tekinthető közérdekű üzem működése megzavarásának az, ha egy országgyűlési képviselő bemegy az épületbe, az MTVA nem bizonyította, hogy ezt eredményezné egy közlemény 8-10 percig tartó beolvasása egy műsorban. – Ez egy elsőfokú ítélet, de ha így marad, akkor minden szempontból jog-, és politikatörténetű jelentősége lesz – mondta a képviselők ügyvédje a Népszavának. Litresits András szerint a mostani ítélettől rettegett a hatalom: „Ez ugyanis arról szól, hogy ellenzéki parlamenti képviselők bemehetnek közpénzből fenntartott intézményekbe és ott kérdéseket tehetnek fel”. – Ez a jogállam győzelme, minden tiszteletem az óbudai bíróság bátor döntéséé – mondta Litresits András.

Nő a szeméthegy, erősödik a tiltakozás

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.09.27. 16:31

Fotó: Népszava
A tiltakozó lakók nem jutottak semmire, hétfőtől nagyobb erőkkel demonstrálnak.
Eredménytelenek voltak a királyszentistváni hulladékfeldolgozó közelében élők és az önkormányzati tulajdonú telep tulajdonosa, üzemeltetője közötti tárgyalások, így a civilek a jövő héttől már Veszprém három pontjára terveznek félpályás forgalomlassító demonstrációt. A környékbeli falvak és városok lakói hétfő óta 50 autós, félpályás útlezárással tüntetnek Veszprém belvárosában – egyelőre csak egy helyszínen – azért, hogy bezárják végre a térséget rendszeresen bűzzel elárasztó, többször is kigyulladt hulladékfeldolgozót. Korábban a térség fideszes politikusai, Kontrát Károly és Ovádi Péter azzal hitegették a helyi lakosokat, hogy bezárják a telepet, később azonban már az önkormányzati társulásra, az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-re mutogattak, mondván az illetékes az ügyben. Ehhez képest nemrég kiderült: a társulás nem akarja bezárni a telepet, 2031-ig meghosszabbította annak üzemeltetési engedélyét, ráadásul hozzájárult ahhoz, hogy szilárd szennyvíziszapot is vihetnek a telepre. Mint azt a tüntető civileket vezető Soós Gábor jogásztól megtudtuk, a tárgyalásokon az önkormányzati tömörülés vezetője Czaun János úgy fogalmazott: a telep bezárásáról szóló kijelentések „csak politikusi ígéretek voltak”. A tárulás jelezte, továbbra sem tervezi bezárni a telepet, mindössze arra tett ígéret, hogy szennyvíziszapra mégsem adnak engedélyt.
Kapcsolódó
Elfogyott a szeméthegy tövében élők türelme

Fideszes plakátcsere erőből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 16:14

Leverték a választási plakátjaimat és helyükre nem egyszer a jelenlegi polgármester, Kovács Péter plakátjai kerültek – adta hírül közösségi oldalán Nemes Gábor, az ellenzéki összefogás XVI. kerületi polgármester jelöltje. Összesen kétszáz plakátot tüntettek el az elkövetők a Hősök fasora, Újszász utca és Batsányi János utca térségében. A polgármester-jelölt délelőtt feljelentést tett a kerületi rendőrkapitányságon, de mint megtudta, egy állampolgár már megelőzte. Amikor az illető hajnali 4 órakor észrevette, hogy leszedik Nemes plakátjait, azonnal hívta a rendőrséget, ám a kiérkező rendőrök már nem találták az elkövetőt. Nemes Gábor szerint elfogadhatatlan, hogy a tisztességes választáshoz való jogot ilyen módon csorbítsák, ezért feljelentést tett a rendőrségen, és a helyi választási bizottságnál is erre készül. Az ügy pikantériája, hogy Kovács Péter eddigi polgármester is hozzászólt a plakátos Facebook-bejegyzéshez, ám először nem a saját plakátjait védte, hanem a közös ellenzéki jelölt mellett minden körzetben saját jelöltet indító Civil16 Egyesület reklámjait féltette, amelyek szerinte szintén több helyen sérültek.