migráció;Trócsányi László;hazugságok;

2019-09-28 08:08:00

Az összeférhetetlenség hete

Azt állította Orbán Viktor miniszterelnök (a Kossuth rádióban), hogy Trócsányi László, akit ő jelölt az Európai Bizottság egyik biztosának, segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és „most ezt dörgölik az orra alá.”

Ezzel szemben a tény az, hogy nem ezt dörgölik. Az Európai Parlament jogi bizottsága azt kifogásolta, hogy igazságügy-miniszterként is fenntartotta kapcsolatait az általa alapított ügyvédi irodával. Ha a jelölési folyamat egyáltalán folytatódik, akkor nyilván megkérdezik tőle azt is, hogy miniszterként hogyan adhatta a nevét olyan törvényekhez, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a menedékkérést (és nem a migrációt!) Magyarországon, de Trócsányi orra alatt most nem ez bűzlik.

Azt is állította a miniszterelnök (szintén a Kossuth rádióban, ugyancsak a migrációs politikáról), hogy Európa az egyetlen kontinens a világon, amely „öngyilkos hajlamainak engedve” nem védi a saját identitását.

Ezzel szemben a tény az, hogy de igen, védi. Az illegális migrációt évek óta egyre nagyobb sikerrel korlátozzák. Igaz, a szabályozott bevándorlás nagy, évi mintegy 2,5 millió (jórészt európai országokból), ám az Orbán által rendszeresen emlegetett Ausztráliában, ahol szerinte példásan lépnek fel az illegális migrációval szemben, ennél jóval nagyobb arányban fogadnak be bevándorlókat: évi 190 ezret a 25 milliós országban. Na, persze, ausztrál identitás nincs is, ugye? Mit kell azon védeni?

Azt állította Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (sajtótájékoztatóján, Trócsányi összeférhetetlenségéről), hogy mindeddig, öt éven át semmilyen vád nem érte a biztos-jelöltet.

Ezzel szemben a tény az, hogy dehogyisnem. 2017-ben például az ellenzék bírálta a minisztert, mert kiderült, hogy több devizahiteles perben a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda védte az Erste bankot a károsultakkal szemben, márpedig a devizahitelesekre vonatkozó törvények módosítását Trócsányi terjesztette elő. Az is fölvetődött már korábban, hogy Trócsányi egyik ügyvéd kollégája a miniszter főtanácsadójaként dolgozik. De nyilvánosságot kapott az is, hogy az iroda a kormánytól kapott megbízást egy, a paksi beruházással kapcsolatos perben. Szóval volt kritika. Csak a kormány fütyült rá.

Azt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán), hogy Magyarország semmilyen körülmények között nem ismeri el az egyetemes egészségügyi ellátásról szóló ENSZ-nyilatkozatnak a migrációra vonatkozó részeit, amelyek szerint az illegális migránsoknak az adófizető állampolgárokéval azonos szolgáltatást kellene biztosítani.

Ezzel szemben a tény az, hogy az ENSZ-deklarációban nincs ilyen kitétel, csupán arról szól, hogy a világon ma még rengetegen nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, köztük a migránsok vagy a menekültek sem. De hogy ezeknek az embereknek olyan ellátást kellene kapniuk, mint a becsületes adófizető Szijjártónak, az nem szerepel a deklarációban. Úgyhogy felesleges izgulni, külügyminiszter úr. Pláne izgatni.