Előfizetés

Lex CEU: százak indultak útnak Bécsbe

Szegőfi Ákos
Publikálás dátuma
2019.09.28. 15:38

Fotó: A szerző felvétele
A Közép-európai Egyetem (CEU) szombat reggel utaztatta ki Bécsbe több száz diákját budapesti kollégiumából.
Ők már az egyetemnek új otthont adó osztrák fővárosban fogják kezdeni az őszi félévet, miután a kormány a Lex CEU-ként ismertté vált törvénnyel ellehetetlenítette az egyetem működését. Néhány társuk, akik még a Lex CEU előtt kezdték meg tanulmányaikat, továbbra is Budapesten maradhatnak, hasonlóan ahhoz a tucatnyi tanárhoz, akik a költözés miatt kénytelenek lesznek ingázni a munka és családjaik között. A CEU kiszorítása külföldre a magyar akadémiai szabadság felszámolásának egyik leghírhedtebb állomása.

Szita Szabolcs: "Magyarországon van antiszemitizmus, hatalmas a hagyománya"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.28. 15:35

Fotó: Népszava
A politika pedig képtelen volt szerinte kinőni az "oszd meg és uralkodj" mentalitását a rendszerváltással.
"Magyarországon van antiszemitizmus, hatalmas a hagyománya" - szögezte le Szita Szabolcs, az MTA doktora, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány volt igazgatója, a Soproni Egyetem professor emeritusa a HírKlikknek. Emlékeztetőül: Köves Slomó múlt vasárnap jelentette ki, hogy Magyarországon a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet. Semjén Zsolt akkor azt is hozzátette, hogy az antiszemitizmussal szemben a kormány álláspontja a zéró tolerancia. "Én nem látom, hogy valóban érvényesülne. Frázisok vannak" - mondta erről Szita.
Színtiszta politikának nevezte azt, hogy a kormány különböző módon viszonyul az egyes zsidószervezetekhez - azaz, hogy például az EMIH még olyan "legmagasabb kategóriában elismert egyházzá" is válhat, amilyen kategória még csak nem is létezik. Arra, hogy a kormány egyeseket magához ölel, másokat háttérbe tol, Iványi Gábor egyházát is példaként hozta Szita, aki szerint "ez a politika nem vezet sehova".
A Sorsok Házáról úgy nyilatkozott: "Berlinben is láttam, hogy megőrizték a régi pályaudvart, látható a falakon, hogy mikor deportálták az embereket, az iskolásoknak is mutatják, hogy - úgymond – lássák a történelmet. Ezért is gondoltam, hogy a Józsefvárosi pályaudvarból európai oktatási központot, rangos emlékmúzeumot kell csinálni". Ám miután Szita a maga részéről mindent leszervezett, Lázár János azt közölte vele: Schmidt Máriának adják a projektet. "Mi nagyon szépen megcsináltuk volna ezt a projektet, így viszont hat és félmilliárd tűnt el, pillanatok alatt" - fogalmazott, arra utalva, hogy szerinte Schmidték látható koncepció nélkül dolgoztak.
A teljes interjút itt olvashatja el. 

1,2 milliós kártérítést kap a volt Quaestor-vezér, mert rosszul bánt vele az állam

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.28. 14:27

Fotó: Népszava
Tarsoly Csabának 3500 eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.
Miközben Magyarországon Tarsoly Csabát, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. volt vezérét 753 esetbeli, különösen nagy kárt okozó csalással és sikkasztással vádolják, addig az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat a magyar állammal szemben – tudta meg a Blikk. Azt írják, ügyvéde azzal érvelve harcolta ki a kártérítést, hogy
Tarsolynak indokolatlanul hosszúra nyúlt előzetes letartóztatása, valamint az elzárás alatt nem kapott meg minden őt illető dokumentumot, így nem tudott rendesen felkészülni a saját ügyéből.

A volt Quaestor-vezérnek 3500 eurót, nagyjából egymillió-kétszázezer forintot ítéltek meg Strasbourgban.
Tarsoly 2015 márciustól 2017 áprilisig volt előzetes letartóztatásban, jelenleg házi őrizetben van. A vád szerint társaival 2009-ben és 2010-ben 2,2 milliárd forintot meghaladó bevételt tulajdonítottak el jogtalanul.