történelem;

2019-09-30 08:10:00

Lefújták a Kövér-féle megemlékezést

Elmaradt a Parlamentben a Koszorús Ferenc tiszteletére – a házelnök fővédnökségével – meghirdetett konferencia. A szervezők először technikai, aztán pénzügyi okokra hivatkoztak.

A Dohány utca elején lévő emléktábla szerint Koszorús Ferenc (1899–1974) vezérkari ezredes és hős katonái 1944 júliusában megakadályozták a budapesti zsidóság deportálását. Hasonló szöveg olvasható a budai Várban felállított mellszobra alapzatának egyik oldalán is. A posztamens hátoldalán található felirat a „magyar katona esküjéhez való hűségének örök példaképeként” méltatja Koszorús Ferencet.

Ezzel szemben tekintélyes történészek – többek között a korszakkal foglalkozó Karsai László vagy Molnár Judit – sem bizonyítékot, sem levéltári forrást, sem hiteles (független és megbízható) visszaemlékezést nem találtak rá, hogy Horthy valóban a zsidóság védelmében rendelte volna Koszorús Ferencet és az Esztergomban állomásozó I. páncélos hadosztályt Budapestre.

– Horthy néhány napig azt hitte, egyébként tévesen, hogy puccsot szerveznek ellene. Saját maga, nem pedig a zsidóság érdekében vezényelte Koszorús páncélosait a fővárosba – hangsúlyozta kérdésünkre Karsai László.

A vita nem pusztán egy vezérkari ezredes szerepéről szól, hanem ennél sokkal többről: Horthy Miklós és a magyar állam felelősségéről, végső soron a történelem (át)értelmezéséről. A kormánynak tetsző nézet szerint Horthy csak 1944 júliusának elején értesült arról, hogy a halálba hurcolják a vidéki zsidók százezreit, és amikor ezt megtudta, ellenállt a hitleri Németországnak. Lám, még a reguláris hadsereget is bevetette, hogy mentse a megmaradt budapesti zsidóságot. Ez a felfogás szülte a széles körben tiltakozást kiváltó, történelemhamisítónak tartott Szabadság téri német megszállási emlékművet.

A témának aktualitást ad, hogy Embermentők sorsa a diktatúrákban címmel konferenciát hirdettek Koszorús Ferenc tiszteletére szeptember 30-ára (mára), az Országház felsőházi termébe. A rendezvényre közel négyszáz vendéget vártak. Kövér László házelnök nem csupán a fővédnökséget vállalta el, a program szerint a megnyitó beszédet is ő mondta – volna.

Az esemény elmarad. Hantó Zsuzsa főszervező, a Koszorús Ferenc Emlékbizottság elnöke a közelmúltban körlevélben sajnálattal tájékoztatta az előadókat, hogy a „Koszorús-akció 75. évfordulójára a Parlamentben tervezett konferenciát technikai okok miatt nem tudjuk megtartani”.

– Semmi probléma nincs, későbbi időpontban megrendezésre kerül a konferencia – jelentette ki lapunknak Hantó Zsuzsa. Kérdésünkre, hogy milyen technikai probléma merülhetett fel, közölte: „a teremmel volt gond, a részletek számomra lényegtelenek”.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy a rendezvényt valójában nem technikai problémák, hanem a választási kampány miatt halasztották el: a Fidesz stratégái óva intettek attól, hogy az önkormányzati választás előtt a kormánypárt képviselői újabb emlékezetpolitikai vitákba bonyolódjanak. (Karsai László megerősítette a Népszavának, hogy a konferencia nem múlt volna el tiltakozás nélkül.) Úgy tudjuk, a rendezvény elhalasztásával Kövér László nem értett egyet.

Elküldtük kérdéseinket a házelnöknek, a parlamenti sajtóirodától ez a válasz érkezett: „A Koszorús Ferenc-emlékkonferencia megrendezésének sem a házelnök, sem az Országgyűlés Hivatala részéről semmilyen akadálya nem volt, politikai ok fel sem merült”. A hivatal a „jövőben is a szervezők rendelkezésére áll, a halasztás okairól ők tudnak felvilágosítást adni”.

Ismét kerestük Hantó Zsuzsát. A főszervező megnyugtatta lapunkat, hogy tényleg nem politikai ügyről van szó. Második körben tett nyilatkozatában azonban már nem technikai problémákra hivatkozott: „Csupán a terem bérleti díjával kapcsolatban történt félreértés miatt kellett a konferenciát későbbi időpontra halasztani. Mivel a háttérben anyagi kérdések húzódtak, a konferencia társszervezőjével, az Amerikai Magyar Szövetséggel való egyeztetés előtt nem tartottam volna helyénvalónak, ha részleteket közlök.”

Újra a parlamenti sajtóiroda következett, ezúttal a bérleti díj mértékére kérdeztünk rá. Kiderült: „a felsőházi ülésteremben és a dunai folyosón a rendezvény lebonyolításának térítési díja 123.600 Ft/óra+áfa”.

Az emlékkonferencia hat órán keresztül, délelőtt tíztől délután négyig tartott volna. Ha elfogadjuk, hogy a halasztásnak semmi köze az önkormányzati választáshoz, a helyzet akkor sem nélkülözi a politikai pikantériát. Eddig még aligha fordult elő ugyanis, hogy egy erős fideszes hátszelet élvező rendezvény, amelyhez Kövér László is a nevét adta, a terembérlet kifizetése körüli polémiák miatt hiúsuljon meg.