Sebastian Kurz;osztrák választás;

Az idők szava

Vasárnap az Osztrák Néppárt kampányközpontjában úgy ünnepelték a parlamenti választás eredményét, mintha az ÖVP abszolút többséget szerzett volna. Pedig bár Sebastian Kurz pártjának eredménye felülmúlta a várakozásokat, a jobbközép politikai erő koalíciós partnerre van utalva. 

Most válik el, milyen politikus Kurz, a „csodagyerek”. Két évvel ezelőtt sokkal könnyebb helyzetben volt. Fiatalos fellépésének, a menekültválságban tanúsított határozottságának köszönhetően jelentősen megnőtt az ÖVP népszerűsége, s akkor szinte magától értetődő volt, hogy a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárttal lép koalícióra. Az „osztrák modell” azonban alig több mint fél év után összeomlott. Kiderült, az FPÖ nem tud átlépni a saját árnyékán: korrupt párt, amely szoros kapcsolatot ápol a szélsőjobbal.

Kurznak most két lehetőséget kell számba vennie. Ha ismét az FPÖ-t akarja megnyerni koalíciós partnernek, azt jelzi, fiatal kora ellenére képtelen megújulni, ráadásul saját magát teszi hiteltelenné, hiszen nemrég ő maga nevezte kormányzásra alkalmatlannak a szabadságpártot. Ez esetben kiderülne az is, szó sincs arról, hogy csodagyerek lenne – csak egyszerű politikus, akit kizárólag a hatalom, a kancellári szék minél egyszerűbb megszerzése motivál.

Kiderülhet azonban, hogy Kurz valóban képes meghallani az idők szavát, ha a Zöldekkel és harmadik partnerként akár a liberális Neosszal szövetkezik. Kétségtelen, hogy ez lenne a nehezebbik út, hiszen az ÖVP-nek szakítania kell egyes radikális nézeteivel, például a menekültkérdést illetően. Ugyanakkor ha ilyen koalíció jönne létre, a volt (és leendő) kancellár európai szintű politikussá válhat, aki ezáltal bizonyíthatja, nem csak sablonokban képes gondolkodni. Ha ez a megoldás nyer, akkor valóban követendő lehet más államok számára is az osztrák példa.