Kásler Miklós;egyházi tanodák;

Újabb jogkör került el a Kásler vezette Emmitől, már az egyházi tanodákért sem felel

Pintér Sándor Belügyminisztériuma kapta meg a feladatot.

Kásler Miklós miniszter új rendeletével újabb jogtól fosztotta meg magát - szúrta ki a Hvg.hu. A hétfőn 23 óra 27 perckor közzétett jogszabály szerint Pintér Sándor belügyminiszter (aki idén áprilistól már a társadalmi felzárkózásért is felelős miniszter is), illetve az ő tárcájához tartozó szervezet – adhatja ki az egyházi fenntartású tanodák módszertani útmutatóját, amelynek alapján véleményezik és ellenőrzik ezeket az intézményeket, és ő jelölheti ki azt a „módszertani intézményt”, amely a többinél elvégzi ezt a munkát. A többi, leginkább alapítványok által működtetett tanoda marad az Emmi hatáskörében.

A tanoda helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő innovatív szemléletű hátránykompenzáló kezdeményezés, a személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, amelyet a köznevelési rendszerben kevésbé sikeres, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetnek el. Több roma szegregátumban oktatnak gyerekeket tanodák.

A rendelethez indoklást egyelőre nem mellékeltek – bár újabban ezt némi késéssel a Magyar Közlöny mellékletében megteszik –, ezért nem lehet tudni, hogy miért választják külön az egyházi tanodák felügyeletét a többiétől.