Sztrájkba lépnek a milánói Scala dolgozói

Publikálás dátuma
2019.10.02. 10:21

Fotó: PACO SERINELLI / AFP
Azt ígérték nekik, hogy tárgyalni fognak arról, hogy megvizsgálják-e, hogy lehetséges-e jövőre megemelni a turnék napidíját.
A milánói Scala operaház dolgozói kedden bejelentették, hogy október 18-tól sztrájkba lépnek, mivel nem született megállapodás a turnékon járó napidíjak emeléséről. A szakszervezet azt követően hirdetett sztrájkot, hogy a Scala felügyelőbizottságával nem sikerült dűlőre jutnia a kérdésben. Giuseppe Sala milánói polgármester, a Scala Alapítvány elnöke ugyan ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog az ügyben Dario Franceschini kulturális miniszterrel, és megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a jövő évtől magasabb legyen a napidíj, ezzel azonban nem elégedett meg az érdekképviselet. A Scala kinevezett művészeti igazgatói posztját december közepétől veszi át két és fél hónapra Dominique Meyer, aki majd márciustól lesz a Scala rendes igazgatója. Az átmeneti időszakban Sala felügyeli az operát, de Meyernek valószínűleg komoly problémát fog jelenteni a feszült helyzet. Az október 18-ára meghirdetett sztrájk egyébként egybeesik a Scala új premierjével, Handel Julius Caesar Egyiptomban című operájának bemutatójával. Meyert, a Bécsi Állami Opera intendánsát azt követően kérték fel a Scala igazgatói posztjára, hogy Alexander Pereira idő előtt távozott, mivel átvette a Firenzei Operaház irányítását.
Szerző

Filmesek a gyermekjogokért

November 14-től országszerte, de október 13-án a 4. Európai Art Mozi Napon több artmozikban is a hivatalos bemutató előtt vetítik Nagy Zoltán Szép csendben című filmjét. A Máté Gábor, Schell Judit, Bognár Lulu és Major Erik főszereplésével készült film egy zaklatással kapcsolatos nyomozást mutat be. Az ifjúsági zenekar 14 éves csellistáját az együttes 60 éves karmestere közeledik túlságosan bizalmasan, egy 18 éves zenész fiú pedig megszállottan ki akarja deríteni az igazságot. Öt nappal később jótékonysági vetítés is zajlik. Október 18-án a Művész Art Moziban Nagy Zoltán rendező mellett Varga Aida pszichológus, és Könyves Krisztina pszichológus, a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítésével és támogatásával foglalkozó Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ifjúsági szervezete, a Yelon-chat ügyeletvezetői is részt vesznek. A vetítés forgalmazói bevételét a Vertigo Média a Hintalovon Alapítvány számára ajánlja fel. 
Szerző
Témák
zaklatás

Támogatás levegővételre a túlélésért harcoló szervezeteknek és projekteknek

Publikálás dátuma
2019.10.01. 14:34

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb összeget, 10 milliót a Szépírók Társasága kapta, a megítélt támogatások nagy része néhány milliót tett ki.
A Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány lapunkban jelentette be a nyáron, hogy az előadó-művészeti tao megszüntetését követően független kulturális és művészeti szervezeteket és projekteket támogat pályázati keretek között. A pályázatok lebonyolítására a Summa Artiumot kérte fel. A Kultúratámogató Magánalap öt kategóriában írt ki pályázatot. Eddig négy kategóriában 361 jelentkezés érkezett be, közülük 93-ról született támogató döntés. A támogatói igény több mint két milliárdot tett ki, az eddig megítélt támogatás pedig csaknem 330 millió forint volt. A pályázatokról két szakmai tanácsadó testület javaslata alapján egy kuratórium döntött. A színház/tánc tanácsadó testületben Fuchs Lívia, Fáy Miklós és Cziboly Ádám, a képzőművészetiben pedig Spengler Katalin, Zsikla Mónika és Mélyi József vett részt. A kuratórium elnöke Török András, tagjai: Barna Imre, Gyimesi Zsuzsa, Kornai Gábor, és Spengler Katalin. A támogatásokat egyfajta levegővételre adták azoknak a szervezeteknek és projekteknek, amelyek többsége a túlélésért harcol – közölte Arnold István, a Summa Artium igazgatója. Lehetett jelentkezni tantermi színházi és táncművészeti projektek szemléjére, már bemutatott színházi és táncelőadások továbbjátszására, hiteles helyek megerősítésére, valamint kortárs képzőművészeti projektekre. A legmagasabb támogatási összeget, 10 milliót a Szépírók Társasága kapta, a megítélt támogatások nagy része néhány milliót tett ki. A támogatottak között találjuk a Pintér Béla és Társulatát, az Átriumot üzemeltető Kultúrbrigádot, a Tünet Együttest, a Gólem Színházat, a K2 Színházi Alapítványt, a FÜGE Egyesületet, a Kávát, a Kerekasztal Társulást, a TÁP Színházat, az Utca-szakot, a Revizor kritikai portált, a Színház című folyóiratot és Színházi Kritikusok Céhét és a Tilos Rádiót. A Krétakör Alapítvány egy Trianon tematikájú kulturális fesztivál megrendezésére kapott ötmillió forintot. Az Orlai Produceri Iroda egy Tarr Béla filmből készült darab bemutatására nyert szintén ötmilliót. A pályázat lebonyolítói remélik, hogy a kezdeményezéshez más magánmecénások is csatlakoznak majd és az is elképzelhető, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány a későbbiekben is támogat hasonló pályázatokat.
Szerző
Frissítve: 2019.10.01. 16:31