„Le foglak rombolni” – Putyin és Salvini mellett Orbán is feltűnik a Clawfinger klipjében

Publikálás dátuma
2019.10.03. 09:34

Fotó: Clawfinger
„A kiforgatott statisztikákkal megrémített emberek nap, mint nap rossz döntéseket hoznak” – nyilatkozta a zenekar.
Vlagyimir Putyin és Matteo Salvini mellett Orbán Viktor is feltűnik a Clawfinger legújabb klipjében. „A jelen politikai helyzet elég… érdekes. A mai társadalomban a tényeknél fontosabb, hogy mit érez valaki. A kiforgatott statisztikákkal megrémített emberek nap, mint nap rossz döntéseket hoznak, és mindegy hogy érvel valaki egy ügy mellett, mindig hordákban jönnek az akadékoskodók, hogy eltorzított tényekkel és »aztakkormivan« dolgokkal dúlják szét a vitát. Szavazz az igazságra, de kinek az igazságáról is beszélünk?” – nyilatkozta legújabb videójával kapcsolatban a zenekar. Az 1988-ban alakult Clawfinger gyakran politikai témákat boncolgató, svéd rap metál együttes 2013-ban egy Facebook posztban hivatalosan feloszlatta magát, ám azóta is rendszeresen koncertezik. Magyarországon hétszer jártak, legutóbb négy éve a balatonszemesi Rock-parton léptek fel. 2017 nyarán már jelent meg új daluk Save Our Souls címmel, a szóban forgó, egyébként Tear you down (Leszakítalak/lerombollak/lebontalak) című számuk, a fent említett politikai vezetők főszereplésével pedig alig néhány napja került fel YouTube-ra. A dal szövege az öltönyös manipulátorok hazugságairól, elkendőzni próbált bűncselekményeiről szól, és arról, hogy mindez nem fog örökké tartani. Nem túl dallamos, de annál agresszívebben csengő, harsány mivolta miatt pedig akár forradalmi himnusznak is beillene. A dal szövege magyarul: Fehér fogaitok vannak, tiszta öltönyeitek, egyenes nyakkendőtök és görbe gyökereitek, sosem tudjátok elrejteni honnan jöttetek, bár próbálhatjátok fényezni, hogy látszatra stimmeljenek, egy rakás szar, mindig csak rakás szar marad, s mikor beüt a valóság és leleplezzük a blöfföt, az bizony rázós lesz, jobb, ha felkészültök Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább Hamis híreitek vannak, hazug tényeitek, kibaszott hazugságok, bűnözőkkel kötött egyezségek, olyan rothadtak vagytok, mint saját történelmetek, tagadjátok, hogy valaha is bármi rosszat tettetek, végsőkig védelmezitek harcotokat, bár nem győzhettek, tettetitek igazatokat, de nem számít majd mit csináltok, mikor már nincsenek szavak se tettek, a háborúban, amit vívtok, soha nem nyerhettek Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább Égnek a fények, de nincsen otthon senki, A gerincetekhez kéne néhány csontot hozzátenni, ha ti nem léteznétek ez a dal sem volna, ha egyetértenénk, mindnyájunk hazugságokat tolna Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább
Témák
rap

Ösztöndíjat kapott az MMA sajtósa is

Publikálás dátuma
2019.10.03. 09:00

Fotó: Népszava
A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas pályázati rendszere szerint ez így rendben is van.
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szeptember 1-étől további 100 új – egy éven át havi bruttó 200 ezer forintos – ösztöndíjat ad fiatal és középgenerációs művészeknek. A nyertes pályázók között található Oláh Zsolt is, aki az MMA honlapján közzétett életrajza szerint 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia Sajtóosztályának munkáját segíti megbízott munkatársként, továbbá az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet megbízott kutatójaként 2019 májusában zárta az MMA Színházművészeti Tagozatával kapcsolatos féléves kutatását.
Oláh Zsolt – aki 2018 óta a Veszprémi Petőfi Színház országos sajtókapcsolatokért felelős munkatársa is – ösztöndíjas programjában vállalta, hogy a fővárosi, vidéki és határon túli színházak harminchárom előadásáról elemzéseket ír, és interjúkat készít az alkotókkal. Az MMA ösztöndíjas pályázati rendszere szerint egyébként szabályszerű, hogy Oláh Zsolt ösztöndíjat kaphatott.
Szerző
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.