Ösztöndíjat kapott az MMA sajtósa is

Publikálás dátuma
2019.10.03. 09:00

Fotó: Népszava
A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas pályázati rendszere szerint ez így rendben is van.
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szeptember 1-étől további 100 új – egy éven át havi bruttó 200 ezer forintos – ösztöndíjat ad fiatal és középgenerációs művészeknek. A nyertes pályázók között található Oláh Zsolt is, aki az MMA honlapján közzétett életrajza szerint 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia Sajtóosztályának munkáját segíti megbízott munkatársként, továbbá az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet megbízott kutatójaként 2019 májusában zárta az MMA Színházművészeti Tagozatával kapcsolatos féléves kutatását.
Oláh Zsolt – aki 2018 óta a Veszprémi Petőfi Színház országos sajtókapcsolatokért felelős munkatársa is – ösztöndíjas programjában vállalta, hogy a fővárosi, vidéki és határon túli színházak harminchárom előadásáról elemzéseket ír, és interjúkat készít az alkotókkal. Az MMA ösztöndíjas pályázati rendszere szerint egyébként szabályszerű, hogy Oláh Zsolt ösztöndíjat kaphatott.
Szerző
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Mága Zoltán a fideszes kultúrkampf győztese

Publikálás dátuma
2019.10.02. 12:07

Fotó: Népszava
Idén 350 millió forinttal támogatta az állam Mága Zoltán templomi koncertsorozatát – szúrta ki a 24.hu.
Kiderült, a kulturális taotámogatás megszüntetése után milyen művészi értékeket és teljesítményeket részesít előnyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint a 24.hu megírta: az „előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerében” az Emmi 350 millió forintot adott Mága Zoltán templomi koncertsorozatára, Kásler Miklós tárcavezető döntése nyomán.

A lap emlékeztet: Mága jótékonysági estjein rendszeresen megjelennek a fideszes potentátok, akik most, az önkormányzati választás előtt „fel is léphettek”: Mezőkövesden a volt polgármester, Tállai András államtitkár és NAV-elnök, Egerben Habis László polgármester, Tiszafüreden Ujvári Imre polgármester, Gyulán Görgényi Ernő polgármester kapott mikrofont. Különböző cégein keresztül Mága Zoltán korábban évente 285-400 millió forint körüli kulturális taotámogatással számolhatott.

Bár az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján hiányosan és kaotikusan teszik közzé a döntési listákat, a 24.hu kisilabizálta, Mága támogatottságát mihez kell viszonyítani. A Budapesti Operettszínház és a Magyar Állami Operaház 800-800 millió forint Emmi-támogatást kapott, a Művészetek Palotája, a Pesti Magyar Színház, a Magyar Cirkusz- és Varieté Nonprofit Kft. egyaránt 533 milliót, míg, a Madách Színház 363 milliót.

A Vígszínház e tekintetben „kevesebbet ért” Mága Zoltánnál: a teátrumnak 280 millió forint taopótló támogatást ítélt meg Kásler tárcája.
Szerző