„Veszélyhelyzet alakult ki” – Felügyeleti biztost rendeltek ki az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárhoz

Publikálás dátuma
2019.10.04. 17:17

Fotó: Népszava
Elsődleges feladata a szabályos működési feltételek megteremtése lesz.
Felügyeleti biztost rendelt ki az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárhoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a nyugdíjpénztárnál „veszélyhelyzet alakult ki” – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken. Az intézkedést az indokolta, hogy az MNB vizsgálatának eddigi adatai szerint nem megfelelőek a nyugdíjpénztár irányítási és ellenőrzési kontrolljai, elégtelenek működésének egyes alapvető tárgyi és személyi feltételei. A jegybank az ügyfélszolgálat működésében is súlyos hiányosságot állapított meg, illetve jelentős informatikai biztonsági kockázatokat is azonosított. A felügyeleti biztosi teendőket jogszabályi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Kft. látja el, a biztos teljes jogkörrel átveszi az igazgatótanács tagjainak jogait és kötelezettségeit. A kirendelt biztos a folyamatban lévő jegybanki vizsgálat lezárultáig, de legfeljebb négy hónapig végzi tevékenységét, elsődleges feladata az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztár szabályos működési feltételeinek megteremtése lesz. A közlemény szerint ezen belül kiemelten fontos a pénztár könyvelésével, nyilvántartásainak vezetésével kapcsolatos személyi összeférhetetlenség megszüntetése, és a jövőbeni szolgáltatások feltételeinek biztosítását lehetővé tevő, hosszú távú megoldás megtalálása. A jegybanki intézkedés semmilyen módon nem érinti az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárnak a tagjaival szemben fennálló kötelezettségeit. A pénztár taglétszáma a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor mindössze 0,004 százaléka, így nincs hatása a piac egészére a közlemény szerint. 

Kinevezték a jegybank új alelnökét

Publikálás dátuma
2019.10.04. 14:31

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Ádertől vette át Kandrács Csaba hat évre szóló kinevezési okmányát.
Pénteken adta át Áder János államfő a kinevezési okmányt Kandrács Csabának, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új alelnökének a Sándor-palotában. Kandrács kinevezésére azután került sor, hogy elődje, Windisch László nem kívánta hat éves mandátumát meghosszabbítani.
A pénzügyi felügyeletért felelős jövendő jegybanki vezetőt hétfőn hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága, ahol a kormánypárti többség zöld utat adott ahhoz, hogy a Parlament október 14-én kezdődő őszi ülésszaka ugyancsak rábólintson a hat évre szóló kinevezésre.

Másfél milliót is bukhat, aki túl korán igényelte a babaváró hitelt

Publikálás dátuma
2019.10.04. 13:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hitel kamatmentes, ám ha mégsem jön a baba, súlyos százezres mínuszokat jelenthet, hogy pontosan mikor igényeltük az államilag támogatott hitelt.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése szerint október 1-jén 1,16 százalékra csökkent a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat. Ez azt jelenti, hogy a novemberben igénylők minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel vehetik igénybe a 10 millió forintos kamatmentes hitelt. A Bank360 összefoglalta, mennyit lehet nyerni a babaváró hitel kamatcsökkentéssel. Attól ugyanis, hogy nem kell fizetnünk a babaváró hitel kamatát, az még létezik. A kamatmentesség úgy valósulhat meg, hogy az állam megtéríti a bankok felé a rendeletben meghatározott kamat aktuális értékét - vagyis az állam helyettünk fizeti a kamatot a banknak. A babaváró hitel feltételeinek megfelelően ez így marad a futamidő végéig, ha a házaspárnak az igényléstől számított öt éven belül legalább egy gyermeke születik.  

Súlyos ráfizetést jelent, ha bukjuk a kamatmentességet

 Előfordulhat azonban, hogy valami miatt elbukjuk a kamatmentességet, és akkor egy összegben vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást, a hitelt pedig a büntetőkamattal együtt kell tovább törleszteni. Itt jön képbe az ÁKK és a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat, ami a babaváró hitel indulása óta csökkenő tendenciát mutat.  A  vonatkozó rendelet pontosan meghatározza, hogy melyik mutatóhoz kell igazítani a babaváró hitel kamatát: a kamattámogatás időszakában “az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: ÁKK Zrt.) által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult – a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított – átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke.”  
A kamattámogatás elvesztése után azonban nem 2 százalékponttal kell növelni az értéket, hanem 5 százalékponttal.

Sokat számít, hogy mikor vettük fel

A referenciakamat alapján számoljuk ki, hogy a kamattámogatás elvesztése esetén mekkora összeget kell visszafizetnünk, valamint azt is, hogy mennyivel fog emelkedni a törlesztőrészletünk a futamidő hátralévő részében. A jelenlegi babaváró hitel szerződésekre a szeptember elején közzétett 1,39 százalékos átlaghozam alapján számítják a kamatot.  Az elmúlt hónapok referenciaértékeit figyelembe véve kiderül, hogy kifejezetten sokat számít az igénylés dátuma, ha elveszítenénk a kamatmentességet. Azok, akik júliusban kötöttek szerződést, a kamattámogatás elvesztése esetén 2 074 300 forinttal számolhatnak; ennyit kellene egy összegben visszafizetniük. A teljes visszafizetendő összeg pedig 17,9 millió forint körül alakul.
Sokkal alacsonyabb visszafizetendő összeggel találkozhat az, aki most kalkulál, rá ugyanis már a szeptemberben közzétett referenciakamat vonatkozik. A kamattámogatás elvesztése után az egy összegben visszafizetendő összeg közel 400 ezer forinttal kevesebb, mint azoknak, akik júliusban kötöttek szerződést. A teljes visszafizetendő összeg pedig több mint egy millió forinttal kevesebb, már csak 16,8 millió forint. Az ÁKK által október 1-jén közzétett referenciaérték alapján pedig még ennél is jobban járnak azok, akik novemberig várnak a szerződéskötéssel, mivel az ő esetükben még alacsonyabb kamattal kell majd számolni a visszafizetendő összeget a kamattámogatás elvesztése után.  A Bank360 a fent látható táblázatban foglalta össze a a legfontosabb adatokat: ez alapján látható, hogy a teljes visszafizetendő összeg akár másfél millió forinttal is kevesebb lehet, ha novemberig várunk az igényléssel. 
Szerző