Előfizetés

Újabb Brexit-fordulat: Johnson kész halasztást kérni, ha nincs megállapodás

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.10.04. 18:11

Fotó: RUI VIEIRA / AFP
A meghökkentő kormányzati papírral London el akarta kerülni, hogy a skót Legfelső Bíróság jogi úton kényszerítse a Hilary Benn munkáspárti képviselő nevével fémjelzett törvény betartására.
Nincs nap kilépési bonyodalom nélkül. Alaposan megzavarta a kedélyeket az a péntek délutáni „breaking news”, mely szerint Boris Johnson kész meghajolni a törvény előtt és kérni az Európai Uniótól a brit tagság meghosszabbítását, amennyiben október 19-ig nem születik megegyezés a Brexitről. A tory vezető az elmúlt hetekben számos alkalommal deklarálta, hogy „ha törik, ha szakad”, megállapodással, vagy anélkül, október 31-én becsapja maga mögött az EU ajtaját. Inkább „dögöljön meg egy gödörben”, mint megalázkodni Brüsszel előtt. A meghökkentő kormányzati papírral London el akarta kerülni, hogy a skót Legfelső Bíróság jogi úton kényszerítse a Hilary Benn munkáspárti képviselő nevével fémjelzett törvény betartására. A jogi keresetben érintett Jolyon Maugham ügyvéd a Sky News hírcsatornának elmondta, hogy Boris Johnson azt is megígérte, nem fog visszaélni a Benn-törvénnyel, nem ír például két levelet, melyek közül az egyikben kéri a hosszabbítást, a másikban pedig visszavonja ezt. Nem fogja lealacsonyítani magát azzal sem, hogy egy külföldi kormánnyal összejátszva megvétóztatja a hozzáadott játékidőt. A kör négyszögesítésének jegyében mind Steve Baker, az euroszkeptikus képviselők csoportjának elnöke, mind Brendan Lewis belügyi államtitkár állítja, hogy a törvényt ugyan betartják, de a szigetország október 31-én elhagyja az Uniót.

Már nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is törvény védi a veréstől Skóciában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.04. 17:15
Illusztráció: pexels.com
Még megengedett, hogy a szülők "ésszerű" fizikai erőt alkalmazzanak a gyerekeik "fegyelmezésében", de ez egy éven belül változni fog.
Skóciában törvénnyel tiltották meg a gyermekek bántalmazását: az új rendelkezés alapján bűncselekményt követ el a szülő, aki megüti a gyermekét - számolt be róla az Independent. Skócia ezzel az első Nagy-Britanniában, ahol büntetendő lett a gyerekverés, de a törvény életbe lépéséig még itt is megengedett, hogy a szülők "ésszerű" fizikai erőt alkalmazzanak a gyerekeik "fegyelmezésében".
Az új törvénnyel viszont egyrészt a felnőttekkel egyenlő jogokat biztosítanak a fizikai erőszak ellen a gyerekeknek is, másrészt összhangba hozzák a skót szabályozást az ENSZ ajánlásával.

A skót törvényhozók 84:29 arányban fogadták el az új törvényt csütörtökön annak ellenére, hogy egy kormányzati közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Királyságban megkérdezett 1546 felnőtt 57 százaléka elvetette volna. John Finnie skót zöldpárti képviselő, aki a törvénytervezetet előterjesztette, elmondta: a döntés azt az üzenetet közvetíti, hogy elfogadható erőszak nincs. Finne úgy fogalmazott:
"A tettleges bántalmazásnak nincs helye a 21. századi Skóciában. A nemzetközi bizonyítékok azt igazolják, hogy súlyos hatása lehet a gyerekekre, és nem is hatékony"

A gyermekjogi aktivisták a törvény elfogadását "emlékezetes napként" értékelték a gyermekek jogaiért való küzdelemben. A törvénynek azonban továbbra is vannak ellenzői. Oliver Mundell skót konzervatív képviselő kijelentette, hogy nem tudja támogatni. Mint mondta, hisz abban, hogy a gyerekek elleni erőszak helytelen, de szerinte az ezt megtiltó törvény összezavarja a szülőket, akik nem is fogják tudni, miért kerülhetnek szembe a büntetőjogi rendszerrel.
A törvény egy éven belül lép hatályba.

Román kormányválság - újabb ideiglenes miniszterek kinevezését kérte a kormányfő

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.04. 15:28
Viorica Dancila
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Iohannis és Dancila egymásra mutogatva mellőzi egy alkotmánybírósági döntés betartását.
Újabb hét ideiglenes miniszter kinevezését kérte Viorica Dancila román miniszterelnök pénteken az államfőtől, és úgy értékelte: a miniszterjelöltek kinevezésének további megtagadása már bűncselekménynek minősíthető Klaus Iohannis részéről. A román miniszterelnök ideiglenesen a védelmi miniszterre bízná a belügyi tárca, a vízügyi és erdészeti miniszterre a környezetvédelmi tárca, a gazdasági miniszterre az energiaügyi tárca, a kutatásügyi miniszterre az oktatási tárca, a fejlesztési miniszterre az igazságügyi tárca és a vállalkozásfejlesztési miniszterre a parlamenti kapcsolatok irányítását is, a távközlési minisztert pedig ideiglenesen megtenné a stratégiai partnerségért felelős miniszter-elnökhelyettesnek is.
Iohannist az alkotmánybíróság döntése kötelezi az ideiglenes tárcavezetők kinevezésére.

Csak az új - meghatározatlan időre javasolt - kormánytagok kinevezését utasíthatja el, amennyiben lépését megindokolja. Azt viszont nem akadályozhatja meg, hogy egy megüresedő minisztérium irányítását a kormányfő kérésére ideiglenesen egy másik kormánytagra bízzák.
Az alkotmánybírák határozata viszont azt is előírta, hogy a kormánykoalíció felbomlása után Dancila a parlament elé járuljon bizalmi szavazásra, aminek a kormányfő nem tett eleget.

Az államfő szerint ezért a miniszterelnök veszi semmibe az alkotmányt azzal, hogy nem kérte a parlament jóváhagyását, miután megváltozott a kormány politikai összetétele.
Eddig mindkét tisztségviselő arra hivatkozott, hogy a szeptember 18-án hozott alkotmánybírósági döntés indoklására vár, a héten azonban ez is megjelent a közlönyben és így az alkotmánybírósági határozat hatályossá vált.
Jövő héten a kormányfőnek immár ellenzéki kezdeményezésére kell a parlament elé járulnia, ahol csütörtökön szavaznak a kormány leváltását kérő bizalmatlansági indítványról.