Előfizetés

Orbán a magyar zászló mellé feketét is tűzetett a Karmelita kolostorra

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.06. 11:27
Képünk illusztráció
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
A miniszterelnök Facebook-oldalán tiszteleg az aradi vértanúk előtt.
Orbán Viktor külön is megemlékezett közösségi oldalán Batthyány Lajos mártír minisziszterelnökről és az aradi vértanúkról: posztolt egy képet a miniszterelnöki rezidenciáról, a Karmelita kolostorról, amelynek bejárata fölött egy magyar és egy fekete zászló lobog.
A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek. Az Országház előtti Kossuth téren Magyarország lobogóját a kegyelet kifejezéseként vasárnap délelőtt félárbócra engedték.

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.06. 08:41

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Katonai tiszteletadás mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján vasárnap reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is. A központi rendezvénysorozat délelőtt 10 órától a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik, ahol Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester mond beszédet. Emellett a nemzeti sírkertben egész nap rendkívüli történelemórával, sétával várják a diákokat, érdeklődőket. A Batthyány-örökmécsnél 10 és 18 óra között lehet mécsest gyújtani. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

Megszűnik a csapadék, hidegfront hatását érezhetjük vasárnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.05. 21:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A minimumok 4 és 11, a maximumok 11 és 16 fok között alakulnak.
Vasárnapra virradó éjszaka még sokfelé várható eső, zápor, majd egyre keletebbre helyeződik a csapadék. Délelőtt a Dunától keletre még többfelé eshet, a nap második felében már csak helyenként fordul elő kisebb eső, gyenge zápor. Reggelre a Dunántúlon kisüt a nap, napközben pedig a középső és keleti tájakon is szakadozottá válik a felhőzet. Az északnyugati, északi szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. A minimumok 4 és 11, a maximumok 11 és 16 fok között alakulnak. Hidegfront hatását érezhetjük - írja előrejelzésében az Időkép.
Hétfőn hosszabb napos időszakokra készülhetünk, említésre méltó csapadék nem várható. Hideg lesz a reggel, 0-7 fokig hűl a levegő, a fagyzugos helyeken gyenge fagy előfordulhat. Az északkeleti, keleti megyékben és néhol az Alpokalján élénk lehet a szél, 10-15 fokos maximumokat mérhetünk. Kedden sok napsütés, száraz idő várható. A délnyugatira forduló szél többfelé, főleg az ország északi felén feltámadhat. Reggel helyenként, északkeleten nagyobb területen előfordulhat gyenge fagy, délután 11-16 fokot mérhetünk. Szerdán már enyhül az idő, csak a fagyzugos helyeken lehet gyenge fagy reggel, délutánra pedig 15-20 fokig melegszik a levegő. A nap második felében megnövekszik a felhőzet, néhol egy-egy zápor kialakulhat. Csütörtökön újabb front hozhat csapadékos, szeles időt.