Folytatódnak Borkai nehéz napjai

Publikálás dátuma
2019.10.06. 18:34

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kompromittáló fotókat és videókat közlő blog ismeretlen szerzője további folytatást ígért.
„Kitartunk. Jóban, rosszban” – írta ki a közösségi oldalára Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere. Bejegyzéséhez piros szíveket, valamint egy családi képet mellékelt, amelyen feleségével és gyerekeivel látható. A fideszes politikus így reagált az Ez az ördög ügyvédje elnevezésű blog állításaira és az oldalon közzétett fotókra. Az ismeretlen szerző több folytatásban, így vasárnap is foglalkozott a botrányos témával: közlése szerint Borkai prostituáltak és kábítószer társaságában egy jachton szórakozott. A „félreérthetetlen pózban” mutatkozó polgármesterről a fotókon kívül videófelvétel is készült, amit egy pornóoldalra feltöltöttek, ennek linkjét közzé is tették a blogon.   Pénteken, amikor először jelentek meg kompromittáló fotók a blogon, lapunk is kereste Borkai Zsoltot. A polgármester közleményben reagált: „A személyemmel kapcsolatban megjelent hazugságokat az ellenzéki kampánycirkusz részének tekintem, amellyel a győri ellenzék alkalmatlanságáról akarják elterelni a figyelmet.” Rövid vasárnapi Facebook-bejegyzésében már nincs utalás arra, hogy megkérdőjelezné a blogon publikált felvételek valódiságát. A blog ismeretlen szerzője folytatást ígér, egyúttal javasolja, hogy „azon gondolkodjon el mindenki, miből futja Borkainak ilyen legalább 15 millió forintos bulikra rendszeresen”. 
Szerző
Témák
Borkai Zsolt

Ingatlanpanama Erzsébetvárosban

Publikálás dátuma
2019.10.06. 17:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A VII. kerület fideszes önkormányzati vezetőivel állt kapcsolatban egy Tóth István nevű, hónapok óta körözött ukrán állampolgárságú férfi, aki önkormányzati ingatlanok ár alatti megszerzésének ígéretével házalt, és csalt ki pénzt a reménybeli befektetőktől.
A történetet Gulyás Márton, a jól ismert aktivista járta körbe és osztotta meg egy videóriportban, amiből az is kiderül, hogy Erzsébetvárosban teljes a káosz a lerobbant önkormányzati lakások területén. Tömegével állnak a befalazott vagy bedeszkázott lakások, de még azok sincsenek kiadva, amelyeket nemrég felújíttatott a kerület – látható a felvételeken. Tóth ezeket a rémes állapotban, de jó környéken lévő lakásokat kínálta mélyen a piaci ár alatt, 300-350 ezer forintos négyzetméteráron, kulccsal, kapunyitóval mutogatta őket és előlegként lakásonként félmillió forintot kért – hangsúlyozottan nem magának. Azt ígérte, az eladási pályázaton így az illető nyer, s volt is, aki tíz lakásra jelentkezett a felkínált 49 közül. A kulcsokhoz kizárólag az önkormányzat és ingatlankezelő cége munkatársai férhettek hozzá, utóbbinál azonban nem is hallották a férfi nevét. A VII. kerületi fideszes vezetők - Vattamány Zsolt polgármestert is beleértve - a Facebook tanúsága szerint ismerték őt, sőt Benedek Zsolttal, a pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság kormánypárti elnökével fotók szerint szorosabb kapcsolatban is lehettek. Épp ez a bizottság augusztus elején 9 lakást nagy hirtelen el is adott a Tóth-féle csomagból. A videóban megszólalók biztosan állítják, hogy Benedek megvett egy 230 négyzetméteres tetőteres lakást csekély 27 millióért, csak épp azt nem közölte az engedélyt kiadó bizottsági tagokkal, hogy ő él az ingatlanban. Közben az Erzsébetváros lakhatatlan lakásaiba bérlőként beengedett lakók milliókat költenek az ingatlanokra, hogy legalább fűtés legyen bennük, ám az önkormányzat a befektetett pénzt nem számítja le a bérleti díjból. A kétes ügyek és a szociálisan rászorulók érdekeinek durva megsértése miatt a Demokratikus Koalíció közleményben tiltakozott, a közös ellenzéki jelöltek pedig bejelentették, a választás után kivizsgálják az ügyeket, felelősségre vonják azokat, akik „hülyének nézik” az embereket. Benedek Zsoltot máris arra szólították fel, hogy lépjen vissza a képviselőjelöltségtől, vonuljon vissza a közélettől.
Témák
Ingatlan

A Fidesz pécsi polgármesterjelöltje szerint lehet, hogy mégis ő küldte a biztonsági őröket a nagyon megvert egyetemistához

Publikálás dátuma
2019.10.06. 17:37

Fotó: Facebook/Vári Attila, Pécs polgármesterjelöltje
Vári Attila mást mondott a rendőrségnek, mint a bíróságnak, aztán csavart még egyet a korábbi két állításán.
Erősen vérzett, és több fogát kiverték annak az egyetemistának, akit a pécsi sportcsarnokban „fenyített meg” két biztonsági őr. Az ügy azóta (mivel a durván bántalmazott fiatalember feljelentést tett) megjárta az első- és a másodfokot, a bíróság mindkét fordulóban bizonyítottnak látta a két őrző-védő szakember bűnösségét – és azt is deklarálta, hogy a biztonsági őröket menteni igyekvő tanúk nem mondanak igazat. A tanúk egyike közszereplő, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, egyebekben a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) vezetője, ez az önkormányzati cég működteti többek között azt a sportcsarnokot, ahol a biztonsági őrök szétcsapták az egyetemistát. Az első fokon eljáró bíró így különös figyelmet szentelt vallomásának, hiszen a vád oldaláról az ügy minden résztvevője (a két vádlott, és az őket menteni igyekvő tanúk – a sportcsarnok biztonsági igazgatója, a rendezvényt biztosító cég vezetője) valamiképp függött Váritól. Az elsőfokú ítélet indoklásában a bíró részletesen kitér Vári vallomásának azon pontjára, miszerint a helyszínelő rendőröknek a Fidesz jelenlegi polgármesterjelöltje még azt mondta, hogy ő utasította a biztonsági őröket, hogy nézzék meg, mi történik a WC-ben. Emlékeztetőül: a két vádlott – és a mellettük tanúskodók – egyaránt azt állították, hogy az egyetemista erősen ittasan tört és zúzott a vécében, illetve fenyegetőleg lépett fel a biztonsági őrökkel szemben, ezért volt szükség a "megrendszabályozására". A tárgyaláson Vári először tagadta, hogy ő utasította volna a biztonsági őröket, aztán a bíró tisztázó kérdésére már arról beszélt, nem emlékszik, mit mondott a rendőröknek, és lehetségesnek találta, hogy mégiscsak adott utasítást a két vádlottnak. Ez azért fontos részletkérdés, mert az elsőfokú és a másodfokú ítélet is úgy találta: objektív bizonyítékok és szemtanúk bizonyítják, hogy – szemben a vádlottak állításaival – az egyetemista nem volt erősen ittas állapotban, nem őrjöngött a vécében, és senkit nem fenyegetett. Azaz lényegi kérdés, hogy miért mozdultak rá a biztonsági őrök a fiatalemberre, és Vári miért tartotta lehetségesnek, hogy ő utasította erre a két vádlottat. (Eredetileg vallomásában arra hivatkozott, hogy a vécé felől őrjöngés és ajtórugdosás hallatszott, de az ítéletek szerint ilyen nem történt.) Mindenesetre az MSZP-s Harangozó Tamás Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult írásbeli kérdéssel, azt firtatva: lesz-e bármi következménye annak, hogy a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje nem mondott igazat – hiszen a tanúkat igazmondási kötelezettség terheli.
Szerző
Témák
Vári Attila
Frissítve: 2019.10.06. 18:28